13-09-08

Risotto - volgens velen een moeilijk gerecht om te maken?

Risotto is één van de gerechten waar ik ontzettend van hou, op voorwaarde dat het geen mengelmoes van ingredienten wordt en dat de verhouding vocht/rijst perfect is. Ziehier mijn manier om een moeilijk (?) gerecht perfect klaar te maken. Deze methode is mij door een Italiaanse kok aangeleerd, en gaat in tegen de gangbare wijze om voortdurend vocht toe te voegen. De eerste voorwaarde is echte risotto-rijst te gebruiken. Ik heb een tijdje de Riso Superfino Carnaroli van Ferron gebruikt, maar nog lekkerder is de Riso della Zelata van Azienda Agricola Cascine Orsine te gebruiken. Deze merken zijn in Begië te verkrijgen. Een alternatief is om in een warenhuis naar Arborio-rijst te vragen.

Men bakt in een pan plat-geslagen stukjes kippen-filet in wat olijfolie/boter. Eventueel kan men nog in een aparte pan wat edele paddenstoelen bakken (eekhoorntjesbrood is heel lekker!!!). Nadat de kip klaar is, verwijder men de stukken uit de pan en blus men de warme pan met een zachte groente of kippen-bouillon. Essentieel is dat men tweemaal de volume van de rijst gebruikt. Concreet gebruik ik bv. één normale tas aan rijst voor twee personen. Bijgevolg moet twee tassen bouillon gebruikt worden. Eénmaal aan de kook, zet men op een zacht vuur, voegt men de rijst erbij, roert men éénmaal en sluit men de pan af. Dit moet dan exact 17 minuten pruttelen, zonder enige vorm van tussenkomst. Nadien roert men voorzichtig de kip of andere ingredienten toe om nog een drietal minuten te laten meepruttelen. Schep de risotto op het bord. Voeg wat uitstekende olijolie toe, wat druppels oude aceto balsamico, eventueel wat fromaggi parmigiani en werk af met wat fijngesneden bieslook, peper en zout.

Het mooie aan risotto is dat men er alle kanten mee uitkan, wat ingredienten betreft. Maar mijn voorkeur gaat nog steeds naar een risotto met enkel wat zelfgeplukte paddenstoelen. Een twee-daagse cursus over zwammen is dan wel aan te raden, zoals ik gevolgd heb, alvorens het bos in te trekken.

funghi2


funghi

Eet smakelijk.

09:33 Gepost door St Etienne in Voeding: recept | Permalink | Commentaren (1) | Tags: risotto |  Facebook |

Commentaren

Bedankt voor het recept;

Gepost door: Jan feyen | 11-10-08

De commentaren zijn gesloten.