29-11-08

Wijnbespreking: Beaujolais

 

Charly Thévenet Régnié 2007: Waarschijnlijk de beste Beaujolais uit 2007. De 25-jarige zoon van Jean-Paul Thévenet heeft een 1,5 hectare 70-jaren-oude wijngaard in Régnié en een 1 hectare oude wijngaard in de Beaujolais-Villages regio gekocht. Hij werkte 2 jaren bij Marcel Lapierre en 3 jaren bij zijn vader. Het regenachtig 2007 is zijn eerste oogstjaar en het is een schot in de roos. Hij heeft het risico genomen te wachten met oogsten tot de droge weken in oktober in tegenstelling tot alle anderen (ik vermoed dat als je thuis nog woont en je ouders je financieel steunen, dat er veel meer risico's kunnen genomen worden). Deze wijn heeft alles wat een mooie Beaujolais te bieden heeft. In de neus mooi rood fruit (kersen), viooltjes en mineraliteit (graniet). De aanzet is enorm fruitig, onderbouwd met een goed geïntegreerde aciditeit. De structuur is elegant en complex (mineraliteit) en je proeft duidelijk dat er rijpe druiven geoogst zijn. De eerder beschreven aciditeit zorgt voor een lange nadronk dat nog steeds fruitig proeft, met minimale toetsen van kruidigheid (dat intenser wordt naarmate fles open is). Mocht u een betere 2007 kennen, laat het mij dan weten....Deze wijn is bij Divino te verkrijgen.

news_charly_thevenet

Heel interessant wordt het om deze wijn binnen enkele jaren naast mijn andere Beaujolais-aankopen van de laatste jaren te proeven: Lapierre Morgon 2001, Métras Fleurie Printemps 2004 & Fleurie 2004, Lapierre Morgon 2005, Métras Fleurie 2006 & JP Thévenet Morgon VV 2006. Ik durf echt niet te voorspellen welke dan het beste zal proeven.

10:23 Gepost door St Etienne in Wijnbespreking: Beaujolais | Permalink | Commentaren (2) | Tags: charly thevenet, regnie |  Facebook |

Commentaren

Ik denk dat na enkele jaren de wijnen van de Thévenets wel zullen bovendrijven. Onlangs Lapierre 2004, Métras 2004 en Thévenet 2006 naast elkaar geproefd en Thévenet kwam er als beste uit. Eén opmerking hierbij is dat Thévenet een dergelijke wijn maar één keer om de vijf jaar maakt terwijl zijn twee vrienden die nagenoeg jaarlijks doen. En hopelijk kan Charly de komende jaren bevestigen.

Gepost door: M | 05-12-08

Monsieur M,
Het zou kunnen dat je gelijk hebt, maar de "proof of the pudding is in the eating". En laten we eerlijk zijn, de Lapierre 2005 en Métras 2006 hebben ook al geweldige impressies achter gelaten. Bij deze ben je uitgenodigd...

Gepost door: Stephane | 06-12-08

De commentaren zijn gesloten.