29-11-08

Wijnbespreking: Beaujolais

 

Charly Thévenet Régnié 2007: Waarschijnlijk de beste Beaujolais uit 2007. De 25-jarige zoon van Jean-Paul Thévenet heeft een 1,5 hectare 70-jaren-oude wijngaard in Régnié en een 1 hectare oude wijngaard in de Beaujolais-Villages regio gekocht. Hij werkte 2 jaren bij Marcel Lapierre en 3 jaren bij zijn vader. Het regenachtig 2007 is zijn eerste oogstjaar en het is een schot in de roos. Hij heeft het risico genomen te wachten met oogsten tot de droge weken in oktober in tegenstelling tot alle anderen (ik vermoed dat als je thuis nog woont en je ouders je financieel steunen, dat er veel meer risico's kunnen genomen worden). Deze wijn heeft alles wat een mooie Beaujolais te bieden heeft. In de neus mooi rood fruit (kersen), viooltjes en mineraliteit (graniet). De aanzet is enorm fruitig, onderbouwd met een goed geïntegreerde aciditeit. De structuur is elegant en complex (mineraliteit) en je proeft duidelijk dat er rijpe druiven geoogst zijn. De eerder beschreven aciditeit zorgt voor een lange nadronk dat nog steeds fruitig proeft, met minimale toetsen van kruidigheid (dat intenser wordt naarmate fles open is). Mocht u een betere 2007 kennen, laat het mij dan weten....Deze wijn is bij Divino te verkrijgen.

news_charly_thevenet

Heel interessant wordt het om deze wijn binnen enkele jaren naast mijn andere Beaujolais-aankopen van de laatste jaren te proeven: Lapierre Morgon 2001, Métras Fleurie Printemps 2004 & Fleurie 2004, Lapierre Morgon 2005, Métras Fleurie 2006 & JP Thévenet Morgon VV 2006. Ik durf echt niet te voorspellen welke dan het beste zal proeven.

10:23 Gepost door St Etienne in Wijnbespreking: Beaujolais | Permalink | Commentaren (2) | Tags: charly thevenet, regnie |  Facebook |

26-11-08

Foto van Thanksgiving Dinner

De New Yorkse fotografe Naomi Harris heeft enkele jaren geleden de US doorkruist, wat resulteerde in het Foto Boek "America Swings". Het boek illustreert het geheime leven van het religieuse Amerika (eigenlijk het gebied dat gekend staat als de "Bible Belt"). Zij observeert een voor haar en de meeste van ons, totaal onbekende wereld. Zij oordeelt echter niet. Het tafereel op de volgende foto vind ik zo wansmakelijk dat ik deze heel graag op mijn blog wou tonen.

naomi-harris Thanksgiving Dinner, Big Lake MN 2004

 

De titel van de foto is "Thanksgiving Dinner". Deze dateert van 2004 en is in de stad Big Lake te Minnesota genomen, wat gekend staat als een zeer conservatieve plek. Voor de rest ga ik er geen commentaar aan toevoegen. En ja, morgen is het in de US Thanksgiving....Oh my God (om de woorden van mijn oudste dochter te gebruiken).

20:21 Gepost door St Etienne in Foto | Permalink | Commentaren (1) | Tags: naomi harris, thanksgiving dinner |  Facebook |

24-11-08

Wijnbespreking: Beaujolais

Philippe Jambon Roches Noires 2005: na walsen mineraliteit en mooi fruit in neus. Grote concentratie voor een Gamay, dat wat wegheeft van een Pinot Noir. Aangename aanzet van rood fruit, dat weliswaar wat eindigt met een korte eindshot. Het geheel is nog niet volledig versmolten en zou in 6 maanden nog eens geproefd moeten worden.

21-11-08

Brèves de Comptoir: zinnen of korte dialogen aan de toog

Brèves de Comptoir zijn in Frankrijk een literaire genre geworden, uitgevonden door Jean-Marie Gourio in 1985. Hij is iemand die dagelijks aan verschillend togen hangt met zijn notitieboekje en leuke zinnen of korte conversaties van de tooghangers noteert. Deze kunnen grappig, absurd, pijnlijk, vaak hard, maar soms ook naiëf zijn. Het zijn wel geen moppen. In 1986 publiceerde hij zijn eerste boek dat in Frankrijk een enorm succes had. Ik vind deze uit het leven gegrepen anonieme commentaren prachtig, omdat het vele facetten van de mensheid toont. Ik zal hier aan mijn blog ook dergelijke Brèves toevoegen (soms afkomstig van JM Gourio), maar zou tevens een oproep willen doen aan iedereen om mij ook Vlaamse Brèves te mailen. Deze zullen dan ook hier gepubliceerd worden. Ik zal ook aan mijn Engelse collega's (er zitten enkele professionele tooghangers in het team) vragen conversaties te onthouden, om hier ook te vermelden.

Hier enkele voorbeelden:

 Personne peut interdire à un autre de dire "Bonjour!"...

- Quand je t'ai dit "Ta guele!" c'était pas méchant...

8223DoisneauAccordionist

 

 

 

T'as pas de châtaux de la Loire dans les Pyrénées.

- Je te dis que j'en ai vu!

breves-de-comptoir4

Il est où, mon verre?

- C'est celui-là, en pole-position.

doisneau_coco
 

Les Allemands de l'Est, c'est des Allemands de l'Ouest avec une moustache en plus, c'est tout...

 

 

Plus les choses vont mal et plus le Français bouffe, c'est une forme d'intelligence...

 

 

Si ma femme posait toute nue dans "Lui", je la tue et j'envoie les photos à "Paris-Match".

 

 

16:40 Gepost door St Etienne in Brèves de Comptoir | Permalink | Commentaren (1) | Tags: breves de comptoir, toogverhalen |  Facebook |

10-11-08

Bistro Vin d'Ou: een plaats om te koesteren

Dames en heren, laat u voor één keer leiden door dit artikel. Organiseer nu een baby-sit voor je kinderen, reserveer een tafel in bovenvermeld bistro, laat de hond nog snel even buiten en rij naar Berchem (bij Antwerpen). Sinds september baatten Tom Fluit (voorheen kok in Dock's Café) en Ilse het vroegere restaurant Brasserie Margaux: de nieuwe naam van de zaak is Bistro Vin d'Ou. Laat u niet misleiden door de benaming bistro, want hier wordt fantatstich gegeten. Ik ben er op korte tijd al vier keer gaan eten (ja, zakendoen kan soms vermoeidend zijn) en het was steeds heel lekker, maar ook zeer aangenaam. Dit kan dus geen toeval zijn.

MargauxHet kader en stadstuin zijn uniek te noemen. Zelden zo een gezellige eetplaats gezien, waar een open keuken geïntegreerd is. Er is een zeer gevarieerde menu-kaart, met dagelijks nog wat suggesties. Tom is zeer gedreven als het op voedsel aankomt en hij werkt steeds met verse kwaliteitsproducten. De keuken is Frans en ik associeer Tom's keuken met de beste brasseries in Frankrijk waar er nog echte eerlijke terroir-gerechten geserveerd wordt. Het is de keuken waar ik het meest van hou. Als voorgerecht heb ik er al een krab-combinatie, maar bijvoorbeeld ook een assortiment van verschillende  zeevruchten gekregen. Er staan op de kaart echte Franse klassiekers zoals steak tartare. Maar, waar kan je nog echte Angus-beef of Bresse-kip eten? Daar dus. En met wat geluk heeft Tom net enkele witte truffels uit Alba binnen, zodat hij een hemelse pasta a la tartufo kan serveren. Als vis heb ik er al perfect klaargemaakte rode mul en tarbot gegeten. Er kan uiteraard afgesloten worden met wat kaas of lekkere desserten.

pic_kookboek_ger09Ilse is een perfecte gastvrouw die ontzettend veel van wijnen afweet. Er zijn fantastiche betaalbare wijnen op de kaart, waarvan enkele door hun zelf worden ingevoerd. Er kan tevens een aparte zaal gereserveerd worden en zoals eerder vermeld zullen we in de zomer in de stadstuin kunnen eten.

De prijs varieert tussen de 35 en 70 euro per persoon. Ik ga volgende week terug.

 

Bistro Vin d'Ou, Terlinckstraat 2, 2600 Berchem. Tel: 03/2305599

10:39 Gepost door St Etienne in Restaurants | Permalink | Commentaren (4) | Tags: brasserie, bistrot, bistro vin d ou |  Facebook |

06-11-08

Open brief aan Guy Verhofstadt

Beste Guy, 

Enkele jaren geleden heb ik jou eens per toeval ontmoet en telkens als ik jou in de media zie, moet ik hier aan terugdenken. Jij was toen nog Eerste Minister van ons land. Ik had met een collega in het Italiaanse restaurant Vini Divini te Brussel afgesproken. Bij aankomst bleek de zaak gereserveerd te zijn door een 3-koppige reportage-ploeg, in het bijzijn van VRT journalist Alain Coninx. De bedoeling was jou te interviewen bij een lekkere pasta en een Brunello. Jij was er nog niet.

Na enig aandringen mochten we toch plaats nemen in een hoekje, maar moesten wel beloven tijdens het filmen kalm te blijven. Ik weet niet of jij de gewoonte hebt van altijd te laat te komen, maar die dag was het toch wel zeer frapant. Alain Coninx en zijn medewerkers kwamen vaak bij ons tafeltje langs, om een babbeltje te doen, en zo kregen we te horen dat de reportage voor een regionale (Brusselse) TV-zender was. Er werd vooral over Italiaanse wijn en voeding gesproken en het was duidelijk dat er gemeenschappelijke interesses waren tussen ons allen. Uit pure frustratie is Alain zelfs op een gegeven ogenblik bij ons komen zitten om een glas mee te drinken, waarop hij meldde dat jij al ruim een uur, zonder enige verwittiging, te laat was. Gelukkig klaarde zijn humeur op toen jij binnenkwam. Het was leuk dat je iedereen (mezelf incluis) een hand kwam geven, maar enige vorm van excuses naar de reportage-ploeg ontbeerde duidelijk. Jij was een belangrijke staatsman en de rest moest maar wachten.

Verhofstadt_artikelbeeld

Je wou snel eten krijgen en wou zelfs de suggesties van chef  Marino niet aanhoren: "breng maar iets, zolang het snel klaar is en laten we direct starten met het gesprek." Met enige verbazing heb ik de eerste minuten van de reportage gevolgd. Na enkele vragen over je voorliefde voor Italië en je Toscaanse buitenverblijf, bleek er problemen te zijn met de klank (aldus de man met de lange en indrukwekkende micro). Jij was hier duidelijk niet van gediend en verklaarde doodleuk aan Alain dat je niet van plan was de introductie opnieuw te doen.  Dit vond ik dus behoorlijk straf, gezien de lange wachtijd van onze "vrienden" en het feit dat een reportage zonder een duidelijk begin moeilijk te monteren is.

Het is duidelijk dat je heel veel afweet van Brunello di Montalcino wijnen. Je buitenverblijf is trouwens zeer dicht bij Montalcino gelegen. Magnifieke streek trouwens en volgens mij zijn daar de mooiste landschappen van Toscanië te vinden. Je noemde zonder verpinken alle recente topjaren (95, 97, 98, 99, 00, en zelfs het veel te warme 03 ..), je kon zeer goed samenvatten wat het verschil is tussen een Rosso, Brunello en Brunello Riserva ondanks dezelfde druif (Sangiovese Grosso) en je noemde met een perfect Italiaans accent enkele topdomeinen op: Fanti, Siro Pacenti, Casanova di Neri en Poggio di Sotto. Op de vraag dat deze wijnen nogal duur waren, antwoordde je met het cliché over vraag en aanbod, terwijl op de punt van je tong waarschijnlijk een hele andere uitleg klaarlag: "deze zijn helemaal niet duur als je zoveel verdiend als ik, en brave Alain, je had beter Dirk Sterckx naar de VLD gevolgd, zodat je niet afhankelijk was van het ambtenaarsloon van de VRT, en dus niet hoefde bij te verdienen via regionale zenders (weten ze dit trouwens bij de VRT?), zodat je ook eens deftige wijn kunt drinken." Dat vermomde misprijzen van jou was dus duidelijk een karaktertrek dat tijdens de hele duur van onze ontmoeting aanwezig was.

Of hoe verklaar jij het volgende (en nu gaan de lezers alvast mijn verhaal niet meer geloven, maar jij zult het zeker nog weten en kunnen beamen - er zijn trouwens getuigen)? Op een gegeven ogenblik draaide je al zittend om, omdat je twee verschillende flessen Brunello's wou nemen, dat zich achter jouw op een schap lagen (zie foto onderaan) met de bedoeling wat uitleg te verschaffen over deze wijnen. Er werd beslist één fles open te maken en je legde de andere fles terug. Deze rolde echter naar voor en viel op de grond en brak. Een normaal mens zou zich bij dergelijke lompigheid excuseren, maar jij dus niet. Jij staat boven iedereen en mag zonder verpinken flessen Brunello di Montalcino op de grond laten kapotgaan.

Het viel me op dat je net na de maaltijd plots opstond en daardoor een einde maakt aan de reportage: je had het druk, druk, druk, wat normaal is gezien jouw toenmalige positie. Nu ik er aan terugdenk, zou het mij niet verbazen dat jij een vorm van ADHD hebt. Ook ben ik er zeker van dat jij een zeer ego-centrisch persoon bent, maar ik wil niet al te diep in je persoonlijkheid graven. Feit is dat jij naar buiten ging zonder te betalen.

http://www.vini-divini.be

VINI5

04-11-08

Citaat van de week...

Charles_de_Gaulle

"Comment voulez-vous gouverner un pays où il existe 365 variétés de fromages ?" Charles de Gaulle

09:39 Gepost door St Etienne in Citaat | Permalink | Commentaren (0) | Tags: charles de gaulle, kaas, fromages |  Facebook |