25-01-09

Wijnbespreking: Jura

Jean-Marc Brignot Grrr Nadine! Deze wijn is eigenlijk gemaakt om ... te drinken en liefst de komende 6 maanden. Na de zomer blijft er, in de veronderstelling dat jullie wagen om deze wijn aan te kopen, gegarandeerd geen fles in jullie kelder meer over. Het is 100% Poulsard of Plousard en proeft zeer lekker (mooi fruit, terroir in de neus, en lekkere zuren). Het is geen grote wijn, maar de fles is leeg voor je het weet. De wijn is van 2007 afkomstig en heeft 9 maanden op oude foeders gerijpt. Zoals altijd met JMB is er geen milligram sulfiet gebruikt, ondanks de waarschuwing op de fles. De fles is te verkrijgen bij Wouter Wine Consult. Enige nadeel is de prijs van deze wijn (>20 euro), wat veel geld is voor een Vin de Table zonder pretentie. Geloof mij, de wijnmaker kan het geld gebruiken.


3226249722_07a20d315f

 

24-01-09

Wijndegustatie: aankondiging (Shit, alle plaatsen zijn al volzet)

Bij deze wensen wij u uit te nodigen voor een "ultieme degustatie".  Deze keer zal onze goede vriend Wouter De Bakker ons tien Roussette de Savoie Cru Marestel laten proeven uit de jaren 70 en 80.  Dit zijn zeer zeldzame wijnen waar u waarschijnlijk maar één keer de kans krijgt om ze te proeven.

Noteer daarom alvast volgende datum in uw agenda: maandag 9 februari 2009!!!!

Om 20u wordt u verwacht op volgende locatie:  Restaurant "Pierre pour les amis" Dorpstraat 46 te 9667 Horebeke.

Zoals steeds zijn er maximaal twaalf plaatsen ter beschikking, voorbehouden aan de eerste twaalf inschrijvingen.  U kan zich inschrijven door ons te mailen.

Betaling dient ter plaatse te geschieden. Prijs voor de wijnen en maaltijd bedraagt 50 euro.

Enkele traditionele afspraken:

- Alles wordt blind geproefd om voorkennis uit te sluiten

- Interactie wordt verwacht

- Iedereen neemt deel aan het gerecht omdat de zaal en het gebruik van de glazen gratis wordt verzorgd door Pierre.

 

Met vriendelijke groeten,

De Proevers van de Ultieme Degustatie

17:46 Gepost door St Etienne in Wijn: allerlei | Permalink | Commentaren (0) | Tags: wijndegustatie, marestel |  Facebook |

Open brief aan Herwig Van Hove

 

Open brief aan Herwig Van Hove (Professor Emeritus K.U.Leuven, fysicochemist, hobby-kok, wijnjournalist, auteur, TV-maker, alt-fluitspeler en bovenal Bourgondiër en allicht ben ik nog wat vergeten....?)

Geachte Professor Van Hove,

Waar was de tijd dat ik nog les had van u in het auditorium te Heverlee? Het moet ergens tussen 1986 en 1988 geweest zijn. U was een begenadigde lesgever en uw examens boezemde velen (mezelf incluis) toch wel wat schrik aan. Ik vind het nu spijtig dat we toen nooit de kans gekregen hebben om over wijn te spreken. Maar in alle eerlijkheid, ik was toen nog een wijnleek, dat via mijn familie weliswaar al veelvuldig in contact gekomen was met wijn: vooral St-Emilion en op feestdagen Châteauneuf-du-Pape. Mijn eerste dronkenschap kreeg ik als ik 12 lentes had. Niet dat ik er fier op ben, maar de ober van het toen bekende Antwerpse restaurant De Schrans bleef maar inschenken, waarschijnlijk omdat ik er wat ouder uitzag.

In die periode was u ook nog geen media-figuur geworden, alhoewel ik nu wel weet dat u toen al intensief met eten & drinken bezig was. U bent in 1978 als een echte pionier voor het weekblad Knack over voeding & wijn beginnen schrijven. Ik kan me enigzins geen enkel ogenblik herhinneren dat u tijdens de lessen enige link gelegd hebt naar de gastronomie. Er zijn nochtans opportuniteiten genoeg als men Fysische Scheikunde doceert. Het is mij nu duidelijk dat u toen het wetenschappelijke en uw uit de hand gelopen hobby volledig scheidde. Dit lijkt me trouwens zeer wijs in een wereld van jaloezie, achterklap en afgunst. Ik heb het nu uiteraard over het academisch milieu of dacht u dat ik het over de wereld van de gastronomie had? Zou kunnen, want het is mij nu duidelijk geworden dat vele werelden deze karakteristieken gemeen hebben.

Wat ik zondermeer in u bewonder is uw uitgesproken mening over gastronomie en hoe meer ik er over nadenk, eigenlijk over alles heeft u waarschijnlijk een ongezouten mening. Grijs bestaat niet in uw denkwereld. Op een proeverij van Selezione Vini Italiani in Zonhoven ben ik u menige jaren geleden nog eens tegengekomen. Het verbaasde me dat u me nog herkende en spontaan over wijn met mij begon te praten. U sprak toen over uw voorliefde voor Duitse en Italiaanse wijnen, en uw misprijzen voor de nieuwe wereld wijnen, zonder aanwijsbare redenen. Zo bent u ook tegen "chichi"-wijnen, waarover menige boeken zijn neergepend, maar die niemand drinkt. Ik ken de gebruikers van deze wijnen eerlijk gezegd ook niet, maar ik ben dan ook van simpele komaf, en ik vermoed dat u dat ook bent. Mooi is dat u dit etiketsnobisme niet alleen met woorden bestrijd, maar dat u via een weekelijkse bijdrage in Knack en via uw boek Château Simple ook goedkopere wijnen aanprijst (en soms afbreekt). Want feit is dat u durft te schrijven wat u denkt of proeft: en rommel is rommel. Respect voor dit. Ik vermoed dat u onderstussen in het kleine Vlaanderen tal van vijanden hebt, maar zal er niet van wakker liggen, vermoed ik. Zo heeft u al jaren geleden de hoge vermenigvuldigheidsfactoren van wijn in restaurants openlijk aangeklaagd. En inderdaad ik ben ook al wijnen tegengekomen met een factor 7 tot 10, en dit omdat ik nogal wat wijnen ken. U misprijzen voor jonge sommeliers vind ik dan bijvoorbeeld wel onbegrijpelijk, temeer dat u in het onderwijs met dezelfde leeftijdsgenoten te maken had. Zoals u allicht wel weet heeft uw programma "1000 seconden" in het restaurant-wereldje nogal wat wenkbrauwen doen fronsen, omdat u bewust of onbewust de kookkunst ging minimaliseren. Er ging wat mij betreft ook nogal weinig aandacht naar het product, wat toch de basis moet zijn voor een goede keuken, ongeacht of je het vuur op maximaal zet (wat u steeds leek te doen). Er zijn mensen die graag een kiezeltje in een rustige vijver gooien, maar ik zie u meer een betonblok erin gooien, en dit met een grijns op uw gezicht.

Nog meer bewonder ik uw veelzijdigheid. U heeft ondanks de vele neven-activiteiten een mooie wetenschappelijke carrière uitgebouwd. Niet dat uw naam gelinkt zal zijn aan een wetenschappelijke ontdekking of stelling, maar who cares. U heeft toch maar duizenden jongeren begeleid in hun wetenschappelijke ontdekkingen. Op 63-jarige leeftijd (in 2002) heeft u afscheid genomen van het academisch milieu. Ik heb recentelijk van een ex-collega vernomen dat dit gepaard ging met een feestdis voorafgegaan aan een "heugenlijke" ceremonie. Het was me niet duidelijk of hiermee eigenlijk bedoeld werd dat ze blij waren van u af te zijn, en ik heb het niet durven vragen. Waar u al die jaren de energie gevonden hebt om naast je wetenschappelijke full-time job nog aan TV en journalistiek te doen, god mag het weten? "Hij deed het wel erg graag", zou mijn grootvader zaliger zeggen. Weinige mensen weten dat u ook muziek speelt en een voorliefde heeft voor oude muziek. Herwig, ik zal u iets vertellen: alle mensen die Bach appreciëren hebben bij mij een streepje voor.

Gelukkig zijn er ook punten waar we totaal niet overeenkomen. Zo vind ik uw stelling dat drinken en rijden onder invloed kan, totaal misplaatst. Uiteraard heeft u deze bewering kracht bijgzet met een formule waarbij een bepaalde percentage alcohol per uur werd afgebroken, waarbij dan nog rekening kon gehouden werd met het lichaamsgewicht en het al dan niet eten bij het drankgebruik. Voor mij doet dit niets terzake: zat is zat. Niet dat ik nooit onder invloed rij, maar ik ga het niet promoten of bewieroken. U heeft ook iets tegen wat u als auteur "sojascheutprofeten" ging noemen: "een sojascheutprofeet is iemand die ten alle tijde, op verschrikkelijk ongepaste momenten, je wil wijzen op de gezondheid, en op de slechtheid van vlees en zo. Dat is een soort minabele expressie van het fundamentalisme... Het prutsen aan de voeding is eigen aan alle grote irrationele godsdienstige stromingen: 'je mag dàt niet eten'." Ik ben verre van een sojascheutprofeet, geloof mij, maar ik denk dat u de bal volledig misslaagt. Ik geloof heel sterk dat we een ongelofelijke dieptepunt hebben bereikt in ons voeding- en wijnaanbod en dat het goed is dat er mensen ons hier op wijzen, zonder enige eigenbelang.

Ik volg u ook niet in de redenering dat Fransen niets afweten van wijn, omdat de wijn er een status heeft van landbouwproduct: elk jaar is er nieuwe. Volgens u zijn de Franse wijnproevers alleen geïnteresseerd in het vruchten- en bloemenaspect van jonge wijn. Ik begrijp echt niet wat hier mis aan is, maar misschien vertoef ik teveel bij Franse wijnboeren en Parijse wijnbistrots en niet in het milieu van de journalistiek, waar op uitnodiging de nieuwe Barolo's en  Brunello's worden gepromoot. En maar pennen hoe fantatstich de wijnen wel zullen zijn ... in 15 jaar. Dit vind ik eigenlijk, en dit zal u niet graag horen beste professor, het toppunt van wijnsnobbisme. Volgens mijn bescheiden mening wordt de meerderheid van deze wijnen niet fantastisch, maar worden ze uitdrogende skeletten. Jazeker, wijn zou terug meer en meer een landbouwproduct moeten worden (in plaats van een industrieel product of statussymbool), dat dagelijks bij een maaltijd of onder vrienden als dorstlesser kan genuttigd worden, en occasioneel onder kenners kritisch onder de loep wordt genomen. 

Het meest stoort mij de dualiteit die u bij mij oproept. Anderzijds de wetenschapper die met een open visie op zoekt gaat naar de waarheid, goed wetend dat deze moeilijk te vatten is, maar toch bewijzen zoekt om deze te beschrijven. Anderzijds de betweter*, die de waarheid in pacht heeft en geen andere meningen kan verdragen. Dus ook in uw persoonlijkheid heb je een splitsing gemaakt tussen je academisch werk en alle andere dingen in je leven. In medische term heet dit gedrag een dissociatieve identiteitsstoornis (DIS).

* Een betweter is iemand die alles beter meent te weten dan anderen. Hij heeft over elk onderwerp een eigen opvatting en hij denkt dat hij de wijsheid in pacht heeft. Vaak is de betweter inderdaad een gewaardeerd expert op een bepaald terrein. Maar het feit dat hij niet open staat voor ideeën en opvattingen van anderen maakt hem tot een lastig persoon. Een betweter is vaak arrogant, hij accepteert geen kritiek en luistert slecht. Hij zegt zelden "dankjewel" of "alsjeblieft", en vrijwel nooit "sorry". Een betweter probeert aandacht te trekken van andere mensen en hij toont graag zijn ervaring (http://www.leren.nl/cursus/sociale-vaardigheden/)

Met vriendelijke groeten,

St Etienne (Fysicochemist, Executive International MBA, hobbykok, Bourgondiër, muziekliefhebber, zeer bescheiden blogger, geen TV maker)

decoration

 

15:45 Gepost door St Etienne in Open brief | Permalink | Commentaren (4) | Tags: herwig van hove, betweter |  Facebook |

04-01-09

Chef Filip Van Belleghem ruilde driesterrenrestaurant in voor foorkraam

 

Smoutebollen van een sterrenchef

In een zekere verleden had België drie 3-Michelinsterren restaurants: Comme chez Soi, De Karmeliet en  .... Bruneau. Ondertussen is er op culinair vlak één en het ander veranderd in ons land, waarbij de afwisseling van de wacht in Comme chez Soi een duidelijke niveaudaling met zich mee bracht (van horen zeggen) en waarbij nieuwe toprestaurants de plaats op het hoogste schavot hebben ingenomen: Hof van Cleve is hier een duidelijk voorbeeld van. De Karmeliet heeft zich wel duidelijk kunnen handhaven, maar wat met Bruneau en wat is er met Chef Filip Van Belleghem gebeurd? Ondertussen vernam ik dat eigenaar Jean-Pierre Bruneau zijn zaak te koop heeft staan ... Via een artikel in De Morgen vernam ik wat er met Filip Van Belleghem is gebeurd en waarom hij 9 jaren geleden Bruneau verliet.

Filip Van Belleghem is een doorzetter, die van zijn zevende tot zijn vijtiende ronde liep voor de melkboer, en dan tegen de zin van zijn ouders koksschool ging volgen in Lokeren, met zijn zuurverdiende centen. Hij heeft gewerkt bij L'Arpège in Parijs, Comme chez Soi, De Bijgaarde, om uiteindelijk als Chef in de Bruneau te belanden.

In die periode bij Bruneau had het personeel de gewoonte als het kermis was, fritten te gaan eten bij Delicatesses Vandonghen, een zaak die al drie generaties fritten, wafels en smoutebollen serveert. Filip werd stapel verliefd op dochter Fabienne en besloot haar te volgen in de familiale kraam, waar hij nu al 9 jaren fritten, smoutebollen en wafels bakt. Hij heeft aan de recepten weinig veranderd, daar bijvoorbeeld Fabienne's grootvader gedurende drie jaren aan het recept van de smoutebollen heeft gesleuteld. Als ex-topchef staat hij uiteraard garant voor goede producten (bloem) en hygiëne (dagelijke verse arachideolie). Het is ontzettend hard werken, waarbij vijftien à zestien uren per dag wordt gewerkt. Vlak voor de ontmoeting met de journalist van De Morgen had hij een maagbloeding en werd hij opgenomen op intensieve zorgen. Op de vraag of hij de keuken mist, antwoorde hij deze dagelijks te missen, maar dat hij steeds gelooft heeft in het feit dat man en vrouw samen in een zaak staan. Hij maakt de journalist er ook op attent dat de zaak al 62 jaren meegaat en dat je dit ook niet zomaar opgeeft.

Ik heb hier ongelooflijk veel bewondering voor, maar ook een beetje medelijden. Deze man staat nu dagelijks in een kraam ('s winters in de kou) fritten te bakken. Ik denk niet dat dit veel bevrediging geeft. Er wordt in het artikel ook gemeld dat de schoonmoeder mee in de kraam staat....

Bron: De Morgen, za 27 december 2008

12:06 Gepost door St Etienne in Restaurants | Permalink | Commentaren (2) | Tags: filip van belleghem, bruneau |  Facebook |

03-01-09

ABC van de wijn

Deze morgen wat rondgehangen op het net, verschillende kranten-sites bezocht en wat op enkele wijnblogs blijven plakken. Bij Vinejo heb ik een éénvoudige alfabetische lijst van woorden die betrekking hebben op wijn, ontdekt. Dergelijke lijsten zeggen veel over een persoon zijn smaak, voorkeur en kennis. Om die reden heb ik dan ook een dergelijke lijst gemaakt:

Alsace

Bistrot à vin

Chenin Blanc

Drinkwijn

Egly Ouriet

Fleurie

Gamay

Herdeleau

In côt we trust

Jean-Marc Brignot

Klei, Nicolaas

Loire

Macération Carbonique in Morgon

Naturels

 Overnoy, Pierre

Pinot Noir

Quarts-de-chaume

Riesling

Savagnin

Thévenet

Ugni Blanc

Vin Jaune

Wijnvriend

Xerez

Yvon Métras

ZinZins du Vin

 

Het is frappant dat je voor de grote meerderheid van de letters niet eens moet nadenken, waarbij de woorden, namen of appelaties vanzelf komen (Fleurie, Gamay, Pinot Noir, Loire, ...). Bij enkele letters moet je iets langer nadenken (Herdelau, wat de naam is van een fantastische cuvée van Michel Augé, Régnié & Xerez). De letter M plaatste mij voor een dilemma. En één bepaalde letter heeft mij zeer veel moeite gekost. Uiteindelijk is het de druif Ugni Blanc geworden, wat een synoniem is voor Trebbiano, dat gebruikt wordt bij bv. Cognac.

Côt is een druivensoort dat beter bekend is als Malbec. Nicolaas Klei is een Nederlandse schrijver, die enkele boeiende (pretentieloze) wijnboeken heeft gepubliceerd. En last but not least, Les ZinZins du Vin is een unieke wijnbar/winkel in Besançcon.

 

642562522_85007e5fef

12:46 Gepost door St Etienne in Wijn: allerlei | Permalink | Commentaren (1) | Tags: abc |  Facebook |