13-09-09

Pierre pour les amis: een unieke plek in de Vlaamse Ardennen

 

 

 

Als ik op mijn praatstoel zit, kan ik er zeer lyrisch over doen....

 

fornuis-pannenbroodzakje2interieur2

Bestaat er, naar analogie met het stamcafé, ook zoiets als een stamrestaurant? Ik dacht het wel. Het is een eetgelegenheid waar je omwille van verschillende factoren naartoe wordt gezogen: de ligging bijvoorbeeld - het liefst niet te ver van je bed - het pand zelf, de sfeer die je er kunt opsnuiven, de kwaliteit van de producten en wat er mee in de keuken wordt gedaan, het prijskaartje én, niet in het minst, de mensen die de zaak runnen.

Het kan liefde op het eerste gezicht zijn, maar dit blijft niet duren. Pas na een paar kritische bezoeken kan je zeggen: hier wil ik morgen, en volgende week en voor mijn verjaardag, weer aan tafel zitten. Elke gelegenheid is goed om hier naar toe te trekken en er een heugelijk middag of avond van te maken. Ik heb ergens in Antwerpen zo'n stamrestaurant, waar ik al over geschreven heb.

Mocht ik dichter bij Oudenaarde wonen, dan zou mijn stamrestaurent zonder de minste twijfel Pierre pour les amis zijn. Sinds gisteren hebben we er ons vierde bezoek als restaurantganger achter de kiezen. Ik heb het restaurant en de sympathieke Peter Vereecke & Virginie leren kennen via ons wijnclubje van natuurlijke wijnen. We hebben er al tal van degustaties, gevolgd door lekker eten, mogen meemaken.

decoration

Het pand in het centrum van Horebeke is een prachtig pastorie-huis waar alles zich nog in zijn oorspronkelijke toestand bevindt. Met wat geluk kan je buiten aperitieven en dan heb je 's avonds een mooi zicht op de ondergaande zon van de Vlaamse Ardennen, waar je stil van wordt.

Het restaurant is enkel open tijdens de weekends en enkel op afspraak te bezoeken. Laat dit je vooral niet afschrikken, want dit is uiteraard een prima manier om een 4 tot 5-gangen menu (met vooraf wat hapjes) in elkaar te steken met kraakverse kwaliteitsproducten en aangepaste wijnen voor een interessante prijs. Reken alles inbegrepen rond de 75 euro per persoon. Peter kookt uiteraard seizoensgebonden, maar ook met zijn buik, als je snapt wat ik bedoel. Ik ken weinige mensen die zo subtiel en evenwichtig kunnen koken, echt waar.

Ik herhinner mij van mijn passages heel lekkere vis, aangevuld met vaak originele en vergeten producten. Ooit al de combinatie van jonge heilbot-filet met zilterige zeekralen mogen ervaren?  Ik wel dus. De gisteren geserveerde eend was hemels en de chutney van pruimen erbij zorgde voor een meer dan geslaagd huwelijk. Voor de rest, als je een liefhebber bent van bijvoorbeeld coeur de boeuf tomaten in al hun schoonheid, of als je in de winter op zoek bent naar aardpeer op een bord, dan is dit adres wel iets voor jou. Het viel mij op dat door de bordschikking de producten afzonderlijk geproefd worden en zich in al hun schoonheid presenteren, wat ten goede komt aan de essentie van hun smaken...

En nu mij stokpaardje: de wijn. Ik ken zoals al vaker op deze blog geschreven weinig restaurants waar ik blindelings de wijn-suggesties van de chef volg bij de maaltijd. Hier krijg je dus echte en zuivere wijnen in het glas waarbij je de indruk krijgt dat het gerecht er rond gebouwd is. En nu ik er over nadenk en Peter kennende, zal dit hier eigenlijk wel het geval zijn.

Uiteraard zijn de desserten van hetzelfde niveau als de rest. Na het dessert verkies ik vaak na zo'n eetsensatie verse thee boven koffie. Ik vroeg deze keer groene thee en kreeg tot mijn grote blijdschap iets fantastisch en herkenbaar voorgeschoteld. Mensen die verse Long Jing thee weten te serveren, de keizerlijke groene thee uit China, hebben bij mij een streepje voor...

Voor de rest zou ik aanraden van het op je af te laten komen. Zoek een gelegenheid om de Vlaamse Ardennen te bezoeken en reserveer een tafel bij Pierre pour les amis.

Er zijn in het dorp trouwens verschillende slaapgelegenheden, zodat je 's anderdaags je eigen Ronde van Vlaanderen op de fiets of met de wagen kunt afleggen.

Pierre pour les amis, Dorpstraat 46, 9667 Horebeke. Tel: 055-206861 

11:25 Gepost door St Etienne in Restaurants | Permalink | Commentaren (2) | Tags: pierre pour les amis |  Facebook |

Commentaren

Tja, dat zijn eenzame hoogten, die die Pierre/Peter haalt. Ik herinner me nog als gisteren die formidabele aubergines en dat sappige zwartpootkippetje. Zo eenvoudig en tegelijkertijd geniaal lekker ... .

Gepost door: Amaronese | 14-09-09

Ja, Thomas, We gaan er nog toch eens ons gedacht van moeten maken ;-)

Maarten.

Gepost door: Maarten | 16-09-09

De commentaren zijn gesloten.