24-09-09

Met klamme handen moet ik iets bekennen...

Met het gevaar verbannen te worden uit mijn wijnvriendenkring, met allicht ook als gevolg dat mensen mijn blog gaan laten linksliggen en dat ik één van deze dagen zelfs gelyncht zal worden ... moet ik met klamme handen bekennen dat ik gisteren een fles Bordeaux heb gedronken, u weet wel de prestigieuze appelatie uit Frankrijk, met al die mooie kastelen, waar mannen in driedelig pak en vrouwen met een gek hoedje in leven. Deze wijnen worden gekoesterd in de schoot van elke Vlaamse Wijngilde en zijn begeerd door menige wijnliefhebbers.  Nu ik toch aan het opbiechten ben, moet ik er ook aan toevoegen dat deze fles niet eens in een restaurant besteld geweest is, maar deze kwam uit mijn privé-kelder. En nog erger, beste mensen, ik vond de wijn lekker. 

Ben ik ziek, of had ik nog een kater, zijn mijn smaakpappilen aangestast door één of andere rare virus? Absoluut niet. Ik heb deze wijn ooit leren kennen via Fred Cossard, wijnbouwer uit Bourgogne. Als ik bij hem op bezoek kwam, hadden wij de gewoonte om enkele wijnen blind aan elkaar te laten proeven. Zo heeft Fred mij deze Le Puy cuvée Barthélemy van de familie Amoreau laten ontdekken, een wijn uit de Côtes de Francs. Hij bekende trouwens dat hij slechts één Château uit Bordeaux (weliswaar meerdere jaargangen) in zijn kelder had liggen, wat tamelijk veel is voor een wijnbouwer uit Bourgogne. Deze wijn is een zeer traditionele Bordeaux, zoals deze 100 jaar geleden gemaakt werd: geen synthetische meststoffen, bewerken van wijngaard met paard, geen tussenkomst tijdens vinificatie, geen chaptalisatie, geen filtering en zelfs geen toevoeging van SO2 tijdens botteling. Puur natuur, dus. En dit proef je, geloof mij.

decoration

 

De wijn was van 1998 en was "ondanks/omwille van" de natuurlijke vinificatie nog steeds zeer levendig. De alcohol-percentage zal rond 12% zitten. De blend bestaat uit 85% Merlot, 14% Cabernet Sauvignon en 1% Carmenere. De kleur van de wijn was uiteraard al geëvolueerd. In de neus mooi rood en zwart fruit en zelfs toetsen van truffel. De wijn proefde ondanks zijn leeftijd heel sappig (het is net als je in een pruim bijt), met een mooie lange afdronk.

Waarom maak ik er een punt van om dit te schrijven? Ik vind persoonlijk dat de laatste tijd nogal minachtend wordt gedaan over toch een belangrijke Franse appelatie, zowel door de wijndrinkers van de Nieuwe Wereld wijnen, maar ook door zogenaamde kenners die plots bijvoorbeeld fan zijn van de duurdere cuvée's uit de Languedoc of Italiaanse top-wijnen. Cabernet Sauvignon en Merlot zijn en zullen nooit mijn lievelingsdruiven worden, daar ik meer aangetrokken voel door Gamay en Poulsard. Ik ben trouwens ook niet van plan enkele dozen Bordeaux-wijnen aan te schaffen, maar is de simpele waarheid niet dat overal ter wereld waar er wijnen gemaakt worden, er integere wijnmakers zijn, die lekker wijnen maken? Zeg maar ja.

Ik heb deze wijn enkele jaren geleden aangekocht bij Caves Augé in Parijs...

 

Commentaren

;-) ;-) ;-) ;-)
wat een hemeltergende bekentenis!
stephane toch, hoe durf je...

nee joh, aangezien ik gekneed ben in een wijnclub die elke proefavond weer blind proeft weet ik maar al te goed dat je maar beter niet beoordeelt op etiket! steeds vaker vind ik dat wijn vaak dezelfde karaktertrekken kan bezitten als de maker tot zelfs de handelaar die hem verkoopt, voorwaarde natuurlijk dat er een sprankje liefde voor wijn aanwezig is. bordeaux is niet mijn lievelingswijn maar dat komt - als ik mijn stelling van hierboven even naar mezelf doortrek - misschien wel omdat ik nu eenmaal niet robuust en stoer en 'show me the money' ben. en toch, zo af en toe passeert er ook in mijn glas frans oerrood en ja, zo af en toe denk ik dan, hmm toch wel lekker. laten we gewoon blijven openstaan voor wijnen die gemaakt zijn met de nodige liefde en passie (ik klink bzn)en to be honest; dan pas vind ik dat je jezelf een echte wijnliefhebber mag noemen.
dus gewoon genieten los van al die etiketten!
;-) ;-) ;-) ;-)

Gepost door: kaat | 24-09-09

Ook al heb ik me zelf al wel eens bezondigd aan het afbreken van wijnen uit deze appelatie, toch vergeet men zelden zijn eerste liefde... In Bordeaux kunnen ze echt wel mooie wijnen maken - alleen jammer dat ze het niet wat vaker doen...

Gepost door: BDC | 24-09-09

Ja, matey, ik zal de procedure ter excommunicatie maar in gang zetten.
Als mildering van straf (want ik ben toch zo genadig, hihihihiiii) mag je kiezen waar je het liefst je 35 jaren ballingschap had doorgebracht:
a) in de kelders van Georges Duboeuf
b) in gezelschap van het clubje Fransen dat de druiven van de wijnstokken komt afslaan bij Chateau Meerdael
c) in de slaapkamer van la Veuve Cliquot (die we dan wel even Frankensteinen)
d) vastgekluisterd aan de beddenpost van Isabelle Durant

Gepost door: Amaronese | 24-09-09

doe maar d .... maar mag het Inge Vervotte zijn?

Gepost door: sdebacker | 25-09-09

Indien ... ... Ik dit eerder gelezen had, dan had ik geweten dat ik gisteren op 100 m van Caves Auge geslapen heb. Das 't leven zekerst?

Maarten.

Gepost door: Maarten | 30-09-09

geslapen in Parijs? what's wrong with you, guy?

Gepost door: sdebacker | 01-10-09

Ja, ik weet het! En ik had nochtans een hele vergadering om uit te slapen de dag erna.

Maarten.

Gepost door: Maarten | 02-10-09

De commentaren zijn gesloten.