12-10-09

Open brief aan Philip Michel Frans De Winter: onrustige vadsigheid?

 

Geachte Heer De Winter,

 d3

  

U zult onze eerste en enige ontmoeting zeer zeker niet herhinneren; het is te zeggen, de gebeurtenis die ik zal beschrijven is alvast nog steeds in uw geheugen geprent, maat dat ik er bij was kan u uiteraard niet weten. Men schrijve 1984, ik studeerde Scheikunde aan de K.U. Leuven en u was lid van het extreem rechtse NSV en studeerde journalistiek, nadat u, na enkele pogingen Pol & Soc, de universiteit vaarwel had gezegd. Ik was met wat bevriende medestudenten rustig een koffie aan het drinken in "het stuc", een cultuurcentrum verbonden aan de KUL. Rond half vijf in de namiddag stormde een vijtigtal NSV-leden, waaronder u, zeer geweldadig het gebouw binnen. Jullie waren gewapend met ijzeren staven en nog andere objecten. De bedoeling van jullie aanval was het gebouw te bezetten, omdat het stuc te progessief was. Het was duidelijk dat jullie van plan waren om dit op zeer aggresieve manier uit te voeren, zelfs al waren jullie in grote meerderheid. Er zijn toen enkele zware klappen uitgedeeld en ik herhinner mij dat verschillende mensen naar het ziekenhuis moesten worden afgevoerd. Wat ik mij zeer zeker herhinner is dat we woorden met elkaar gewisseld hebben. Niet dat u toen een al bekend persoon was, maar het was pas later toen u een publiek figuur werd, dat ik de associatie maakte met die jonge knaak die in legerbottinnen mensen aan het stampen was. Ik weet niet meer precies wat we elkaar gezegd hebben, maar het zal niet iets al te beleefd geweest zijn. U had toen nog een zwaar Brugs accent, waar vele Antwerpenaars nogal gemakkelijk de spot mee drijven. Uiteindelijk hebben jullie het cultuurcentrum enkele uren bezet, en zo jullie punt gemaakt dat een progressief centrum onduldbaar was aan een katholiek instituut.

983_filip%20de%20winter%20aanval%20agressie

 

Goed, u zult uiteraard deze gebeuretenis catalogeren als een jeugdzonde. We zijn allemaal wel jong geweest en, inderdaad, ik heb ook wat op mijn kerfstok staan, alhoewel ik nooit mensen gemolesteerd, zelfs nooit geslagen heb. En, mocht u om vergiffenis vragen, ik zou ze u geven, alhoewel de man die toen is afgevoerd met een gebroken neus er waarschijnlijk anders over denkt.

Waar ik echter altijd spijt van heb gehad, is dat we beledigingen naar elkaar hebben geroepen, ja geroepen, omdat er nogal veel tumult was, in plaats van op een constructieve wijze met elkaar om te gaan. Niet dat het iets aan de situatie veranderd zou hebben, maar ik ga graag om met mensen, en al roepend is dat nogal moeilijk. Elke keer als ik u op TV zie denk ik eraan. Want feit is dat u een begenadigd spreker en debatteur bent, en u zou mij ongetwijfeld heel gemakkelijk onder tafel praten. Maar, ik ben een goede luisteraar en zou op gepaste tijd een simpele vraag stellen. Eigenlijk stel ik nogal veel vragen en volgens mijn moeder heb ik dat altijd gehad, dus het zal wel iets genetisch zijn.

Eigenlijk boeit u mij wel, niet in de bijbelse betekenis. Het is ook niet dat ik sympathie voor u voel. Eigenlijk weten wij gewoon niets van u, buiten uw politieke ideeën. Ondanks uw bekendheid heeft u nooit uw ware ik publiekelijk naar boven gehaald, allicht om u wat te beschermen. Persoonlijk denk ik dat je een beetje lui bent, maar waarschijnlijk ben ik de enige die dat denkt.

Daar ik allicht nooit meer de kans ga krijgen om u in levende lijve een tweede keer te spreken, doe ik het via deze blog.

Mijnheer De winter, of mag ik Filip zeggen? Het valt me trouwens op dat je Philip in Filip hebt veranderd aan het begin van je politieke loopbaan. OK, Filip dan maar, wat zijn je hobby's? Je bent ongetwijfeld een lezer, ik vermoed voornamelijk van geschiedenis, maar een mens kan toch niet altijd lezen? Ik weet dat je af en toe naar het voetbal gaat, want ik heb je al gezien bij mijn favoriete voetbalploeg. Is het feit dat je afkomstig bent uit West-Vlaanderen geen belemmering om tussen de heethoofden van het Kiel te zitten? Gelukkig hanteren zij andere waarden dan je partij, waar buitenstaanders als niet welkom worden beschouwd. Ik vermoed dat u in Ekeren, waar u woont (wij hebben toevallig een bevriend koppel dat bij u in de straat woont), als Westvlaamse allochtoon ook nooit een integratie-problemen heeft gehad? Ja, je spreekt ook dezelfde taal, maar zoals je weet is er een verschil tussen het Antwerps en een ander dialect. Zo ken ik Antwerpenaars die moeilijk aarden in het verre Westen, gewoon omdat ze niet van daar zijn. Heeft u trouwens veel contact met de buurtbewoners? Je zult maar plots vele jaren geleden het hoofd van het Vlaams Blok, toen nog een staatsgevaarlijke partij, naast je wonen hebben.

Filip, laten we het nu over belangrijker dingen hebben: ben jij een wijn- of bierdrinker? Ik heb Bert de Blijtsmoel enkele maanden geleden een open brief geschreven, waarin ik hem betichte van een bierdrinkende jojo te zijn. Ik denk dat jij beide dranken wel lust. Weet jij trouwens dat Benito Mussolini voornamelijk een wijndrinker was? Van Adolf weet ik het niet, alhoewel ieder gezond mens bij een forel wel een wit Moezelwijntje zou nuttigen in plaats van bier. Ik vermoed dat u liever blond of wit bier verkiest boven dat zoetproevend donkerbruin bier. Welke wijnen heb jij in de kelder liggen? Ben jij een klassieke Bordeaux-drinker, die voor wit flirt met Bourgogne? Of ben jij een typische Rhône-wijndrinker, de regio die vaak wonderwel past bij onze Vlaamse keuken? Durf jij af en toe ook eens wat exotischere regio's te drinken? Elzas? Ben jij ook een fan van Riesling? Ik vermoed dat jij net zoals ik geen behoefte hebt aan al die nieuwe-wereldwijnen. Waarom het in Zuid-Afrika of Amerika gaan zoeken als het dichter bij huis ook te vinden is, inderdaad.

Heb jij ooit al gehoord van natuurlijke wijnen? Neen, je mag het zeker niet associëren met geitenwollensokken, alhoewel desbetreffende wijnbouwers nogal zuipers zijn en soms durven ze ook eens een jointje te roken. En inderdaad, ik ben er ook zeker van dat Mieke Vogels nog nooit van dergelijke wijnen gehoord heeft. Ik heb trouwens Mieke ooit eens in de supermarkt betrapt met een kar vol zware bieren, wist jij dat? Inderdaad, niet echt gezond voor de lever. Rook jij trouwens? Ooit al aan een jointje getrokken? Goed zo.

Hou je ook van andere keukens dan de Vlaamse? Uiteraard, een mens kan niet alle dagen stoemp of frieten eten. Wat is je lievelingsrestaurant? Ben jij ook iemand zoals ik, die na enkele glazen spontaan van dat goedkoop Italiaans gaat praten tegen de Italiaanse ober: "Tutto posto? Uno altro biera, porfavor... euh prego....grazie mille, mille grazie". Je wordt allicht niet graag betrapt in een andere taal? Je bent helemaal geen taalknobbel? Filip, een mens kan niet alles goed kunnen. Maar hoe is je Frans eigenlijk? Parles tu le "François"? Neen? Maar wat heb je dan gesproken tijdens je ontmoeting met Le Pen? Toen wel ...

Kook jij soms zelf, of laat je de keuken over aan je prinsessen? Vrouwen aan de haard en aan het kookfornuis. Jij hebt het nooit anders geweten, he? De man aan de televisie gekluisterd na een zware dag, en de vrouw 's avonds in de keuken, na de hele dag gekuisd te hebben.

Ik heb begrepen dat jij drie dochters hebt. Innige deelnemingen! (Ik heb er ook drie, dus was maar een grapje) Ik zou het niet anders willen. En jij? Toch liever een zoon gehad om je genen en bloedlijn door  te geven? Dit kan ook met dochters. Ja, de familienaam... Wist jij trouwens dat wij in België vrij uniek zijn in de wereld doordat de vrouw na het huwelijk nooit de mannelijke familienaam overneemt? Ja, in andere landen moet je als vrouw bijvoorbeeld de dag na je huwelijk je e-mailadres veranderen. In Zweden is het nog erger, daar neemt de man vaak de vrouwelijke familienaam over. Ik weet het, dit is de omgekeerde wereld en bewijst inderdaad dat ze daar maar watjes zijn.

Filip, wat zou je doen mocht één van je dochters thuis komen met een neger of Marokaan? Hun geluk gaat inderdaad voor op alles, en het is inderdaad hun eigen leven. Het zal toch wel pijn doen, denk ik dan. Maar zou je de vaderlijke zege geven als het tot een huwelijksaanzoek zou leiden (of moet ik lijden schrijven)? Ik zie jou nog niet naar zo'n traditioneel Marokaans trouwfeest gaan, waar je als man gescheiden wordt van je vrouw, dochters en alle andere vrouwen. Je zult daar maar met enkele mannelijke familieleden in een zaal belanden tussen allemaal Marokaanse mannen. Wist je trouwens dat het op dergelijke feesten voornamelijk de mannen zijn die onderling dansen. Ja, inderdaad, nogal gay-like. Ben je trouwens een danser? Ik niet, maar ik zou het wel graag zijn. Jij ook? Neen, zeker geen walsen.

filip

Wat voor muziek hoor je trouwens graag? Neen, ik geloof nooit dat jij de volledige Ring van Wagner hebt beluisterd. Richard Strauss? Bruckner? Ook Vlaamse liedjes, ik begrijp het. Toch geen Helmut Lotti, mag ik hopen? Inderdaad die zingt niet in het Vlaams. Raymond? Zjef? Wim? Will? Luister je soms naar hip-hop of R&B? Ja? Onder invloed van de vrouwen in huis, grappig en zo herkenbaar. Koop jij soms CD's? Gewoon in een winkel? Ik vermoed dat jij nooit de van oorsprong communistische Fnac binnen loopt? Toch wel. Ja, je hebt gelijk, er zit geen greintje links meer in deze keten.

Waar ga jij trouwens graag met je gezin op reis? Ik dacht eerst aan Duitsland, maar dat is zo'n cliché en te veel voor de hand liggend. Trouwens ik kan me het gezicht van je dochters voorstellen bij een zoveelste poging van jou om naar het Zwarte Woud te rijden. Ben je trouwens geïnteresseerd in vreemde culturen? Ik vind dit persoonlijk zeer verijkend. Word je vaak herkend op reis? Ben je dan iemand die gemakkelijk contacten legt of blijf je liever op de achtergrond? Je bent zonder twijfel een natuurlijke leider, maar hoe uit zich dat in je privé-leven? Je weet het niet echt, maar je voelt jezelf vaak onrustig? En dan gaat het kriebelen.

Hebben jullie trouwens vele vrienden? Uiteraard ken jij veel mensen, maar ik bedoel eigenlijk mensen die je heel nauw aan het hart liggen, waar je steeds terecht kunt, en die voor één keer niets met politiek te maken hebben. Zou jij bevriend kunnen zijn met zo'n progressieve wacko, die vroeger naar het stuc ging?

dewinterflipje

Filip, ik vind dit een zeer mooie foto. Niet dat jij er op je best op staat, maar de protagonisten vormen een mooi geheel, dat in andere tijden door Jan Van Eyck zou kunnen geschilderd zijn geweest. Uiteraard sta jij in het middelpunt van het tafereel. De oudere vos die nog steeds niet geleerd heeft uit zijn fouten uit het verleden. Je wordt nog steeds tot je eigen verbazing, ondanks jouw politiek statuut en mooie verpakking, hardhandig aangepakt voor feiten en streken die machtiger zijn dan jezelf. Rechts van jou, staat een militante, die omwille van de boeien rond haar polsen, als het ware jou aan het aanbidden is. Kijk ook naar haar gezicht dat tegelijkertijd bewondering, medelijden en liefde voor je toont. Zij lijkt moeder Maria wel, die haar tot de dood veroordeelde zoon een laatste groet brengt. Tussen jou en haar, zie je de vijand, de duivel als het ware. Neen, niet omwille van het uniform. Deze persoon is duidelijk van vreemde origine en maakt desondanks nu deel van de orde-handhaving. Kijk hoe hij zelfverzekerd in de camera kijkt. Ik ben er niet zeker van, maar is het een grijns op zijn gezicht? Uiteraard zijn zijn horens bedekt. Links op de foto, rechts van jou (hoe kan het anders), staat de cliché der cliché's, de iets te zware en besnorde Brusselse politie-agent, die jou naar allicht een donkere plek moet leiden...

09:03 Gepost door St Etienne in Open brief | Permalink | Commentaren (4) | Tags: de winter, het stuc |  Facebook |

Commentaren

Way to go Mooi stukje proza en waar blij je het toch halen?

Gepost door: K. Dillen | 13-10-09

Dat laatste toevoegseltje is schitterend, S!
Het personage rechts lijkt inderdaad net weggelopen van een schilderij van Van Eyck. Heeft het dan altijd wat in de Vlaming gezeten?

Gepost door: Amaronese | 14-10-09

Wat een hoop gezanik man. Als je niet voor het VB stemt is het jouw zaak, maar het hoopje clichés dat je hier bij mekaar harkt is gewoon vervelend. West-Vlamingen zijn geen allochtonen, maar gewone Vlamingen, zoals u en ik, of je het nu graag hebt of niet. Het VB heeft nooit opgehouden staatsgevaarlijk te zijn, getuige het proces dat momenteel (in alle Belgische stilte) loopt om de partijfinanciering in te trekken. Vele VB kopstukken spreken naadloos Frans en zijn kenners van de Franse cultuur (bvb. Dillen). Als je je clichés over bierzwelgende, dikbuikige, Vlaamse marginale boeren met foute snorren en sanseveria's in hun huis wil bevestigd zien, kan ik je de "Helaasheid der dingen" aanbevelen. En als je toch echte culturele en gastronomische bekrompenheid wil ervaren, praat dan eens met die allochtone flik, en kijk eens of je daar verder komt dan muntthee met schapenvlees. Trouwens, ik meen dat die foto genomen is in Brussel, tijdens de betoging ter gelegenheid van 9/11. De VB-kopstukken werden toen keihard aangepakt (oa. Vanhecke werd letterlijk in zijn ballen genepen) door speciaal opgetrommelde...Luikse agenten. Heel democratisch...heel Belgisch. Groeten van een VB-stemmer en een wijnliefhebber (Bourgogne graag, of een onderschatte Bergerac, maar zit tegenwoordig ook veel in Oostenrijkse wijnen).

Gepost door: Steven | 14-10-09

Dag beste Steven uit Hamme Met interesse las ik jouw reactie op mijn blog.
Ik vind dat iedereen het recht heeft om zijn mening te uiten en als jij mijn schrijfsel als gezanik en een hoopje cliché's ervaar, dan heb ik daar absoluut geen problemen mee. Eigenlijk ben ik best tevreden dat er toch iemand de moeite genomen heeft om in de verdediging te gaan...
Wat je echter ontgaat is de ironie en het cynisme dat ik hanteer. Ook is mijn open brief geen aanklacht tegen het VB, zoals jij lijkt te denken, alhoewel ik vooral aversie ervaar voor de ideeën van deze partij, maar iedereen heeft het recht om net het tegenovergestelde te vinden.

Met vriendelijke Vlaamse groet.

Saint Etienne

ps dat van Vanhecke en iemand die in zijn ballen genepen heeft, wist ik niet. Ik hoop dat jij het niet erg vindt dat ik hier ook iets mee ga aanvangen; misschien een open brief naar Mevrouw Morel?

Gepost door: Saint Etienne | 17-10-09

De commentaren zijn gesloten.