23-10-09

De beste voedingswinkels: een selectie

 

Er zijn van die regenachtige herfstdagen waarop een mens plots een ingeving krijgt. Ik had een tweetal weken geleden een schicht van een idee dat uit de hemel op mij kwam neergedaald. Daar ik er van uitga dat vele consumenten op zoek zijn naar lekkere eerlijke kwaliteitsproducten, dacht ik dat het de moeite zou zijn een lijst te maken van winkels waar deze te vinden zijn en dit voor gans Benelux. De adressen van deze winkels zijn bedoeld voor de consumenten die het beu zijn dat brood zo licht is dat het mocht het aan een koord hangen deze de lucht in zou vliegen zoals een ballon. Er zijn echt wel mensen die vinden dat een brood minstens 1kg en liefst nog wat meer mag wegen. Waar vinden we trouwens nog zuurdesembrood? Er zijn tal van mensen, mezelf incluis, die vinden dat de vis van de supermarkt gewoonweg stinkt, en dus op zoek zijn naar verse vis. Er zijn heus wel mensen die het verschil proeven indien het vlees een zekere tijd gerijpt heeft, maar waar vinden we dit? Hetzelfde met kazen. Ik wil trouwens niet-gepasteuriseerde kaas gemaakt van rauwe melk, ...enz.

Bijgevolg heb ik een mail gestuurd naar een 20-tal maniakken als het op eten aankomt en die vaak op zoek zijn naar het allerbeste product. In deze distributie-lijst zaten uiteraard vele vrienden tussen, maar ook enkele professionele koks en voedingsadviseurs, enkele sommeliers en wijnhandelaars, en uiteraard mede-bloggers. Ik vroeg naar plaatsen waar je als particulier lekker brood, vlees, kaas, vis en groenten kon krijgen.

Vrij snel kwam er respons op mijn oproep, en na 2 weken kan ik de lijst op mijn blog plaatsen. Vele reacties waren trouwens zeer positief over mijn initiatief.

Enkele opmerkingen:

Vooreerst wil ik de mensen bedanken die meegeholpen hebben aan de lijst, met in het bijzonder de restaurateurs. Je zult maar je bronnen weggeven aan een bende hopeloze bloggers en blog-lezers. Het viel trouwens op dat enkele adressen herhaaldelijk terugkwamen (vb. Beenhouwer Rondou in Leuven) en dat er bijvoorbeeld twee uitstekende bakkers zijn in het tot nu toe onbekende Oostkamp in West-Vlaanderen (dit werd bevestigd door verschillende bronnen).

Ik realiseer mij uiteraard dat dit verre van een volledige lijst is. Er zijn zeker en vast nog tal van andere zaken waar je zeer goede producten kunt krijgen, maar deze zijn bij ons niet bekend. Mocht je dergelijke zaken kennen, laat het mij dan weten. Het is de bedoeling dat ik regelmatig de lijst aanpas, zowel in positieve als in negatieve zin (mocht de zaak niet meer voldoen aan de hoge eisen of indien deze gesloten is).

Zonder specifiek het gevraagd te hebben, kwamen er toch ook wel wat bio-zaken op de lijst te staan. Ik kreeg trouwens meer dan gevraagd: ik kreeg adressen van patisserie's en chocolatiers, maar ook van traiteurs, charcuterie-zaken en vooral ook van "speciaalzaken", waar je olie, kruiden, confituur en andere lekkernijen kunt krijgen. Ik heb voorlopig deze zaken niet toegevoegd aan de lijst, en deze zullen ongetwijfeld later aan bod komen.

Ja, ik heb er ook voor gekozen geen comentaar en/of beschrijvingen aan de plaatsen te geven. Indien er een website bestaat, dan heb ik deze toegevoegd. Ik sta wel garant voor de kwaliteit van de vermelde adressen. Het is echt niet Jan-en-alleman dat ik aangeschreven heb.

Voor de adressen klik op het woord:

Brood

Vlees

Kaas

Vis

Groenten

 

decoration

 

Commentaren

Prettige dag, avond en weekend toegewenst. Met eten bezig zijn is altijd smakelijke.
http://img3.imageshack.us/img3/6986/3weekend.jpg

Gepost door: Patricia | 23-10-09

Zeer leuk initiatief!!! Ik ben zelf uit Limburg en kan enkel beamen dat de winkels die ik ken uit je lijst echte toppers zijn, met een speciale vermelding van bakkerij Schoofs in Genk.

Gepost door: Lorenzo M. | 26-10-09

De commentaren zijn gesloten.