31-10-09

Wijnblogdagen: Wijnboeken?


Ik lees heel veel, maar eigelijk nooit wijnboeken. Ik drink wel veel wijn..., wat ruimschoots compenseert.

Opdracht is dus van iets zinnig te zeggen over een wijnboek. Ik zou natuurlijk zoals vroeger op school de film kunnen zien en dan het boek bespreken. Recent op een vlieger heb ik nog de film Sideways gezien, waar vele wijnliefhebbers zo fan van zijn. Echt een schijt-film, om één van de slechtse schrijver van de lage landen te citeren. De hele film zit de hoofdrolspeler, een grote wijnliefhebber en het prototype van de loser, te kakken op Merlot, om tegen het einde van de film klaar te komen bij een fles Cheval Blanc 1961, geserveerd in een plastiek bekertje. Eigenlijk is de film een promotie voor de Californische wijnen en wie dat niet ziet heeft duidelijk enkele karakteristieken van een mol. In de schitterende La Grande bouffe wordt er veel wijn gezopen, maar je kan dit bezwaarlijk een wijnfilm noemen. L'Aile ou la Cuisse is ook al zo'n klassieker waar eten en wijndrinken op de voorgrond treden, maar hier bestaat er geen boek van. Spijtig, want de thema van deze film ligt mij toch nauw aan het hart en ondanks de flauwe grappen met Louis de Funès is de film toch wel visionair te noemen.

Ik vind persoonlijk dat er veel wordt afgeluld over wijn in gespecialiseerde wijnboeken. Je hebt nu over alle facetten van wijn verschillende boeken, tot zelfs mooie luxe-exemplaren waarin de mooiste wijnkelders in afgebeeld staan. Het moet toch wel een levensbekroning zijn om je eigen stoef-kelder te zien afgebeeld staan in zo'n dure luxe-uitvoering, die dan spijtig genoeg binnen afzienbare tijd sterk afgeprijsd in de Slegte zal belanden. Ik heb ook vernomen dat er een wijnboek is verschenen met de 50 beste wijninvoerders van ons land (ik ben niet zeker of het enkel over Vlaanderen of heel België gaat). Waar is dit goed voor? Mooie reclame uiteraard voor de 50 geselecteerden, waarvan enkele me heel dierbaar zijn, die uiteraard allemaal deze boeken zullen inkopen en aan de man brengen. Maar wat ben ik er mee? Wie koopt trouwens al die wijnboeken of kookboeken?

Breek me de bek niet open over kookboeken. Ik, als hobby-kok, raadpleeg slechts één kookboek (eigenlijk is het zo dik dat het uit 3 volumes bestaat): de enige echte LaRousse Gastronomique. Eigenlijk staat hier alles in wat je moet weten over koken of je moest continu culinair vreemdgaan. Er wordt wel verwacht dat je met je buik kookt, want er staan geen echte recepten in, maar een beschrijving van het gerecht, en meer moet dat niet zijn voor mij om er met verse producten, mes en pan in te vliegen. Geef mij 3 pogingen en ik perfectioneer elk gerecht al doende tot een redelijk goed niveau. De beste tips krijg je trouwens van echte koks. Ik ken trouwens iemand die slaafs de gerechten uit Flair (of één of andere dames-blad) nakookt. Je hoeft maar even het recept te lezen om in te zien dat dit alleen maar fout kan gaan.

decoration

Ik blijf maar afdwalen; is het duidelijk dat ik er geen zin in heb?

Welke boeken zou ik eigenlijk kunnen aanraden:

- De boeken over Jules Chauvet verschenen bij editeur Jean-Paul Rocher

- Le vin au naturel: La viticulture au plus près du terroir van François Morel

Maar eigenlijk wil ik iedereen aanraden in plaats van een wijnboek te kopen één of meerdere flessen wijn te kopen en deze in gezelschap te consumeren. Voila. Oh ja, ik ga deze week met mijn gezin naar de boekenbeurs. Op mijn verlanglijst staan 2666 van Roberto Bolano, een boek over Beethoven van Jan Caeyers, en mocht het niet zoveel geld kosten de verzameling brieven van Vincent Van Gogh in boekvorm gebundeld. De kans is klein dat ik mij een wijnboek aanschaf, maar mocht dit toch het geval zijn, dan laat ik het weten... 

Voor toch wat inspiratie over uitstekende wijnboeken, raadpleeg mijn collega bloggers:

Wijnblog

Wijngerd

Wijnmens

The Orbis of Wine

Disasterofwine

Wijnkennis

ChateauSansPretention

Foodfan

Vinama

Winetasting.be

Den Bloeyende Wijngaerdt

Have a Nice Wine Day

Wine Jockey

 

decoration

 

 

Commentaren

Mooie boeken die je daar aanraadt! Chauvet en La Viticulture ...
Het probleem voor velen is dat daarvoor een grondige kennis van het Frans zich opdringt. En daar vringt het schoentje wel eens vandaag in Vlaanderen. Frans spreken ... eieke vies ... Kijk maar eens naar sommige vlaamse journalisten of TVmensen! Sommigen spreken maar evengoed Frans dan mijn grootvader het Engels.
Of wanneer een wijnbouwer zijn verhaal doet ... èèn op 2 aanhoorders verstaat er bijna niets van. Zelfs velen met universitaire diploma's spreken zeer gebrekkig.
Vlaanderen verliest een patrimonium en dat vind ik spijtig. Het moest even van mijn hart.

Gepost door: Jacques | 04-11-09

Jacques, je hebt gelijk... En wat vind je van het tegenwoordig zo vaak neerhalen van de traditionele Franse keuken? Het moet allemaal Aziatisch, Italiaans, met schuimpjes of liefst allemaal door elkaar zijn...

Gepost door: St. | 04-11-09

Klopt als een bus, J! En toch ... tussen de oeverloze zee rommel die er over wijn geschreven wordt, zitten er toch wel enkele prachtexemplaren. Niet het zoveelste boek met x aantal druivenrassen in opgesomd en pagina's grote kleurenfoto's, maar kleine dun bedrukte boekjes zonder één foto. Ik denk aan de boeken van Klei, de enige fatsoenlijke wijnschrijver in Nederland, het ene boek van Kermit Lynch (die zinloze proefnotacompilatie niet meegeteld), en zovele andere in het Engels, Duits of Frans.
Voor mij is het toch lezen, drinken en nog eens drinken. Maar, mogen we dat van iedereen verwachten? NEE. 99% van de Vlamingen zijn opgevoed met de kookboekencultuur van De Standaard. Non-boeken dus. Een degelijk boek wordt snel terzijde gelegd: er komt niet genoeg 'plaatjes kijken' aan te pas. Meer moeite doen dan een kleuterniveau vergt, mag niet.
Leg maar eens iets gepassioneerd uit: na 2 minuten ben je de helft van je publiek al kwijt. Arm Vlaanderen?

Gepost door: Amaronese | 05-11-09

Het is natuurlijk niet al goed wat uit Frankrijk komt. Je hebt goede en slechte franse keuken.
Maar verdorie, je hebt toch een aantal grootmeesters die zweren bij het edele product, het gasfornuis, subtiele interventies en eenvoudig blijven.
Ik denk aan Bras in Laguiole of Alain Passard van L'Arpège in Parijs. Deze laatste chef heb ik zien koken en ik kreeg zo goesting om te reserveren. Simpel goochelen met verse groenten en een gasvuur. Dit adres staat dus op mijn verlanglijstje. Alleen spijtig dat het enkel in de week open is en ook niet vergeten dat je voor 2 personen ongeveer 700€ moet voorzien ...Gepost door: Jacques | 05-11-09

@ Amaronese & Jacques Boeken van Klei zijn inderdaad de moeite. Ik heb thuis een exemplaar van liggen, maar ben de titel kwijt.
Bras staat op mijn verlanglijst. Alain Passard ook, maar eerste de loto winnen. Komt Julien van Dome trouwens niet van L'Arpège?

Gepost door: St. | 05-11-09

Om het toch maar over boeken te hebben Ik ben momenteel "2666" aan het lezen. Ben ongeveer in een derde en vind het zeker de moeite. Er gebeurt niet echt iets en toch blijf je geboeid verder lezen.
"De eenzaamheid van de priemgetallen" ook gelezen en in mijn jonge naïviteit vond ik dat toch ook zeer mooi.

Ik koop alleen wijnboeken om mijn gasten te overdonderen met mijn wijnkennis en ze daarna slechte wijn te schenken ;-)

Maarten.

Gepost door: Maarten | 07-11-09

De commentaren zijn gesloten.