07-11-09

Hoeveel mag een Croque Monsieur nu eigenlijk kosten?

 

Het was een zonnige herfstdag in Antwerpen. Ik was even de Fnac binnengestapt om terug buiten te stappen met een CD-box van de in Montreal opgenomen live opnames uit 1989 van Charlie Haden en dit met verschillende bezettingen. Volgens mijn gezinsleden is dit zenuwachtige muziek, volgens mij Jazz van de bovenste plank.

decoration

Er zaten vele mensen op de terassen te genieten van de laatste aangename herfstdagen van het jaar en ik had honger. Nog even een krant kopen om dan een zonnige plek op te zoeken waar ik deze kon lezen. Het werd een zitje op het terras van brasserie/café De Post op de Groenplaats in Antwerpen, met de rug naar de kathedraal en de zon in het gezicht. Vrij snel kwam er een ober langs en ik bestelde zonder op een kaart te kijken (ik was al volop een artikel over de verdeeldheid en machtstrijd van de MR aan het lezen) een Croque Monsieur en een bruiswater (Spa Rood voor onze Nederlandse vrienden, alhoewel het een ander merk was). Na enkele minuten kwam mijn bord en glas op tafel. Het Croque Monsieur bord bestond uit 2 kleine getoaste boterhammen, met een minimale hoeveelheid kaas en hesp, dat diagonaal gesneden waren, een kwart tomaat en nog wat sla dat ze bij elkaar gegooid hadden. Er was nog een potje ketchup naast de sla geplaatst. De smaak was niet geweldig, maar voor je het wist was alles op, zo klein waren ze. De droge sla met ketchup liet ik aan mij voorbijgaan. Na het nuttigen van mijn drank en het lezen van de krant, vroeg ik de rekening. Tot mijn verbazing werd zonder een rekening te presenteren de ronde som van 14 euro gevraagd. Ik vroeg om verduidelijking door middel van een rekening en ik zag dat dit niet geapprecieerd werd. Ondertussen nam ik van een nabij gelegen tafel de kaart en tot mijn afgrijzen stond er bij Croque Monsieur 11,5 euro (bij een Croque Madame stond er trouwens 12,5 euro). Holy fucking shit. Een snelle berekening maakte dat, gebaseerd op een mill cost van 0,5 euro (2 boterhammen, kwart tomaat, beetje sla, kwak ketchup, electriciteit van het toestel en 3 minuten loon van de kok - alle andere kosten worden als werkingskosten bestempeld en dus nooit in rekening gebracht bij een productiekost) we tot een marge van 96% komen en geloof me dit is heel veel voor een product.

Eén van de interessante aspecten van een economische crisis is dat er een verschillende mechanismen en tendensen optreden. Je hebt natuurlijk de groeiende stroming van de low budget, maar tegelijkertijd heb je ook een fenomeen dat allicht een sociologische naam heeft  en dat er uit bestaat dat mensen nog wel bereid zijn dezelfde prijs te betalen, maar ze wel een meerwaarde verwachten. Je zou dus meer voor je geld moeten krijgen: een koekje extra en een glas water bij de koffie, nootjes bij het bestellen van een pint, een boeket bloemen bij het ophalen van de nieuwe wagen, ... enz. Er worden (relatief goedkope) middelen gezocht om zicht te differentiëren van de concurrentie.

Ik ben altijd bereid meer te betalen voor een product met een aanzienelijke meerwaarde. In dit geval was de meerwaarde zeker niet in het bord of bediening te zoeken en was de afstand tussen prijs en eigenlijke waarde veel te groot. Inderdaad er waren nog wel wat zonnestralen, en allicht zullen alle Croque Monsieurs op de Groenplaats rond die prijs variëren, maar 11,50 euro blijft te veel voor een onbetekenend Krok Mesjeu.

Frequente lezers van mijn blog zullen nu wel verwachten en hopen dat er een sappig vervolg zal beschreven worden aan dit voorval, en dat ik na een fikse ruzie geweigerd heb te betalen, te politie erbij gehaald en zelfs de voedselinspectie* als wraak erop afgestuurd heb. Niets is minder waar. Ik heb inderdaad mijn beklag gemaakt (dat duidelijk weinig indruk gemaakt heeft), maar wou geen scene beginnen. Er was een prijslijst, en ik heb deze niet geraadpleegd. Pech.

decoration

* Ik heb een Nederlandse collega die het nummer van de Nederlandse voedselinspectie altijd bij de hand heeft, en die heel af en toe in een restaurant dreigt deze te gebruiken als het wat te gortig wordt. Misschien ook een idee voor mijn lieve lezers:

Eetwareninspectie voor België: +32-2-2104843 of naar de FAVV (Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen): 0800 13 550 van maandag tot vrijdag van 9u tot 17u

 

decoration

 

Commentaren

O heilige Etienne De woorden "terras", "Antwerpen", "Groenplaats", "zon" en "kathedraal" in dezelfde zin én dan nog klagen over een te hoge rekening... Ts ts! Klinkt een beetje als "Brussel", "Rue des Bouchers" of - naar keuze - "Grote markt" / "Brugge" en "belfort" / "Knokke" en "place m'as-tu vu" / "Parijs" en "zicht op de Eiffeltoren"...
Los van het feit dat je zo'n drie miljoen procent gelijk hebt, dacht ik toch dat zulke naïviteit niet bij uw heilig persoon hoorde. Waar gaat dat toch naar toe als zelfs ú zich in een tourist-trap laat spotten...

Gepost door: BDC | 07-11-09

Je hebt uiteraard gelijk... maar ter verdediging zou ik willen melden dat de Groenplaats de plek is tussen de Fnac en de Parking waar ik mijn auto parkeer. En bovendien zou ik willen opwerpen dat de Groenplaats niet alleen voor touristen is. En als je dan toch zoveel vraagt voor een Krok Mesjeu, zorg dan dat het deftig spul is...

Gepost door: St. | 07-11-09

Dear BDC/St-Etty Waarom heb ik plots de indruk dat half Vlaanderen zich een tourist-trap waant?

Gepost door: Amaronese | 09-11-09

Je hebt gelijk en het is goed van er mensen op attent te maken dat ze vaak te veel betalen voor wat ze krijgen. Ik krijg vaak het vliegend schijt van de prijs van een koffie buitenshuis. Vaak is de koffie (mocht je het in gram uitrekenen) duurder dan goud.

Gepost door: BoB | 11-11-09

Ik kwam toevallig op deze blog via 'croque monsieur' en wat zie ik? Mezelf in het hoekje van de foto, ik was toen de ober van de zaak ernaast en beaam jouw verhaal dus wel degelijk. Je had beter op het terras van 'In de Zon' terechtgekomen :-)

Grtz,
Bart

Gepost door: Bart Boodts | 12-08-11

Ja het verhaal is waarschijnlijk waar , en ik begrijp zeker de frustratie van meneer, als je niet voor verassingen wil komen op een "toplocatie " prijslijst raadplegen , verder de prijs: de "berekening " van meneer houd duidelijk géén rekening met huur, investering en torenhoge energie en personeelskosten. Zelf ben ik niet jaloers op de horeca en vind het beneden alle peil om het nr van het voedselagentschap er bij te zetten wat heeft dat er mee te maken , was de croc ook nog bedorven ?? Er zijn in alle steden nog zaken die echt goed en goedkoop zijn , zo goedkoop dat wie een beetje realistisch rekent niet de voedselinspectie maar de arbeidsinspectie moet sturen wegens te lage prijzen en niet rendabel....Niet alleen big brother maar dus ook iedereen zoals "meneer" in het artikel kan zijn gram halen door het veraderlijk inschakelen van de wettelijke macht ( hebben we dit niet eerder beleefd in a'werpen??? ) een kleine tip voor deze meneer met de vinger op de knip en toch liefhebber van croc's : zie " keep on toasting" jonge chef , gastronomie croc's bio brood en pracht combinatie's vanaf 5 euro ....smakelijk

Gepost door: thijs | 31-01-14

De commentaren zijn gesloten.