11-11-09

Cava - en ja, ik blijf op zoek naar lekkers buiten Frankrijk en Italië

 

Ik heb nooit gedacht dat ik hier op deze blog een cava zou bewieroken, u weet wel de Spaanse schuimwijn, dat vaak als substituut van champagne dienst doet bij mensen die weinig geld willen uitgeven voor wat bubbeltjes (?). Want inderdaad je moet maar langs de rekken van een grootwarenhuis passeren om te zien dat er cava's zijn onder de 5 euro. Champagne zou trouwens ook al aan een fameuze terechte devaluatie onderhevig zijn, wat perfect te verklaren is met de simpele economische theorie van vraag en aanbod. Er is dus een overaanbod aan champagne, cava en andere schuiwijnen op deze wereld.

Het is trouwens vaak de schrik van menige mensen om op een receptie een goedkope cava geserveerd te krijgen, die bij gebrek aan iets anders buiten een te zoete fruitsap, moet aangenomen worden.  Gegarandeerd, dat je het na het nuttigen van meedere glazen ervan, 's anderdaags gaat beklagen. Uiteraard zijn er cava's die acceptabel zijn en ik heb trouwens eens een uitstekende geproefd in een 3-sterren zaak in San Sebastian, maar de prijs ervan was toch ver boven de gemiddelde champagne.

Een tijdje geleden ging ik eten met Stefaan Van den Bossche van Divino en zoals altijd had hij flessen bij, waaronder de Gala Cava Limited, een Brut Nature Reserva, gemaakt van Xarel.lo, Parellada en Macabeu. De geur had iets wild (gistcellen in combinatie met fruittoetsen), waar ik dan weer wild van werd. Dit was zuiver spul. Ik herhinner mij dat we de fles leeggedronken hebben in combinatie met wat schijfjes uitstekende salami. Mijn enige detail-kritiek was toen, een lichte gebrek aan aciditeit in de eindshot, maar dit belette mij niet om 6 flessen aan te schaffen voor de prijs van 9,50 euro de fles. Een mens moet zich toch voorbereiden op de aanstormende feestdagen. Enkele dagen geleden heb ik een eerste fles in gezelschap geopend en zonder iets erbij gedronken. Man, man, man, ik wist niet dat cava zo lekker kon zijn en niemand die enige vermoeden had dat dit uit Spanje afkomstig was. Mooi fruitige neus, met nog steeds wilde aroma's (het was zeer zeker geen puttekes-geur, dat soms ook kan voorkomen). Mooie fruitige aanzet en evenwichtig in de mond, met mooie zuren dat tot in de finale doorgetrokken worden. Deze schuimwijn is wat mij betreft ook extreem zuiver gemaakt en het zou mij niet verwonderen dat dit juweeltje puur natuur is. Bestel alvast jullie vooraad, want straks zijn ze weg.

decoration

Commentaren

Ik kijk alvast uit naar je bewieroking van een Chileense of Australische wijn ;-)

Gepost door: T. T. | 13-11-09

Ik vrees dat dit nog even gaat duren. e

Gepost door: St. | 21-12-09

De commentaren zijn gesloten.