11-11-09

Velouté van aardpeer met coquilles

Geschreven in de lente van 2009, en nu pas op mijn blog geplaatst, daar de eerste aardperen geoogst zijn...

decoration

Een beetje laat in het seizoen (daar de aardperen verdwenen zijn), maar ik heb eindelijk het recept op punt. Na enkele vrij succesvolle pogingen en na een gesprek met een Franse kok, ben ik er eindelijk achter om het perfect te maken. Eénmaal op punt leidt het recept gegarandeerd tot een heerlijk voorgerecht.

Hou het gewoon bij voor volgende winter...

Ingrediënten (voor 4 personen)

800g aardperen

1 sjalot

boter

kippen bouillon

zwarte peper

8 coquilles (st-jacobsvruchten) of in een gulle bui een 12-tal

bieslook

 

Schil de aardperen en snij in kleine stukjes. Stoof de gesnipperde sjalot op een laag vuur in de boter, en voeg nadien de aardpeer toe. Laat deze gedurende minimaal 1 uur op een zacht vuur totdat de aardperen zacht zijn. Het is essentieel dat de boter niet aanbruint en de truk is van bakpapier als afluiting van de pot/pan te gebruiken in plaats van een deksel. Hierdoor zal een deel van het water van de aardperen uit de pot verdampen en een deel een verzadigde damp creëren. Nadien alles pletten (zoals bij een aardappelpuree) en bouillon toevoegen tot de gewenste dikte. De velouté moet een viscosteit krijgen dat hoger is dan van een normale soep; denk meer aan een dikke erwtensoep.

47776

Voor de coquilles is het aan te raden dat je de vruchten een ½ uur op voorhand uit de koelkast haalt en deze op een keukenpapier laat drogen. Hoe droger ze zijn, hoe gemakkelijker ze een mooi korst gaan krijgen. Smelt een hoeveelheid boter in een pan en laat de coquilles goudbruin bakken aan beide kanten; dit betekent dat je ongeveer 2 minuten op beide kanten laat bakken. Plaats de coquilles in een soep bord, en lepel de velouté erlangs totdat ze bijna volledig bedekt zijn (het is de bedoeling dat je enkel nog de bovenkant ziet). Voeg zwarte peper en bieslook toe, en eventueel enkele schilfers zwarte truffels. Er kan ook een kleine wolk room toegevoegd worden.

Bon apetit.

Commentaren

Dit ziet er zeer lekker uit En ik ga dit zeker en vast eens uitproberen.
Alvast bdankt.

Karin

Gepost door: Karin | 15-11-09

De commentaren zijn gesloten.