04-12-09

Wijnblog Dagen: Changez bubbels of ...

... hoe een mens een lekkere Crémant du Jura van Domaine des Cavarodes (Etienne Thiebaud) cadeau krijgt.

Entre nous soit dit, bonnes gens, pour reconnaître que l'on n'est pas intelligent, il faudrait l'être (G. Brassens).

Na het succes van de flessendans van enkele maanden geleden, hadden enkele Vlaamse wijnblogdagleden geopperd om het nog eens over te doen, maar dan enkel met bubbeltjes-wijn. Ja, de feestdagen komen met een TGV-vaart op ons af en het wordt tijd om wat voorbereidingen te treffen, wat dus ook inhoud op zoek gaan naar een lekkere aperitief. Het lot beslistte dat ik een fles ging krijgen van WineJockey.

Ik moest ergens vorige week aan de Universiteit van Leuven zijn, en wist dat WineJockey ergens in de buurt woonde. Vandaar mijn belletje naar hem, of hij thuis was. En inderdaad, ik kon tussen 16 en 18u bij hem terecht. Antwerpen - Leuven: een 40-tal minuten, rond die tijd.

Ik had WineJockey nog nooit ontmoet. Ik ga hier uiteraard geen privé-zaken uit te doeken doen (we zijn Story niet), maar laat me zeggen dat het altijd leuk is om mensen met een zeer brede bagage te ontmoeten, en als er tevens ook gemeenschappelijke interesses zijn (wijn, food, muziek), dan schept dat een band. WineJockey wist mij tevens te vertellen dat hij zijn eerste stappen in de wereld van de natuurlijke wijnen aan het zetten is. Zo had hij recent Etienne - mooie voornaam trouwens - Thiebaud ontdekt, waarvan hij mij voorstelde een schuimwijn te overhandigen. "Was dit OK?", vroeg hij me nog. Dit was uiteraard een kolfje naar mijn mond, maar ik liet niet te veel los. Ik was al vooreerst blij dat ik geen fles Taittinger kreeg (niet dat ik dit verwachtte, gebaseerd op de kwaliteit van WineJockey's blog), maar ik kreeg iets dat natuurlijk was, en bovendien ik had de wijnbouwer al in juni (voor de wijnen in België verdeeld werden) in zijn kelder ontmoet. En van waar is jonge Etienne afkomstig? De Jura, op enkele kilometers van Arbois, niet ver van Vesoul (tiens, waarom zegt hem dat nu?), een streek waar ik ontzettend van hou en waar ik minstens 4 maal per jaar vertoef. Trouwens for the records, ik zit momenteel in die streek dit artikel te schrijven. Goed, we spelen dus een thuiswedstrijd. Het mag ook wel eens. We kunnen deze keer wel niet de tegenaanval spelen, maar gaan het spel moeten maken: een verdedigende middenvelder eruit, een tweede spits erin ...

 decoration

Het wijndomein heeft een naam meegekregen: Domaine des Cavarodes. Etienne is één van die zeer jong wijnbouwers (22 jaar!!!) die duidelijk met een missie de wereld van de wijn is binnengestapt. Hij wil wijnen maken met zoveel mogelijk respect voor de natuur. Het was dan ook een evidentie dat hij in de wijngaard biologisch zou werken, om nadien in de kelder zo weinig mogelijk tussen te komen en dus ook geen oenologische producten te gebruiken, dat zo vaak de wijnen maskeert. Alvorens zich te nestelen in Liesle in de Jura, heeft hij stage gelopen in Chambolle-Musigny (240 km van Vierzon?), waar zoals menige wijnliefhebbers weten, vooral elegantie in de wijn wordt gezocht. In 2007 oogste hij zijn eerste eigen druiven afkomstig van fantastische terroirs op de appelaties Côtes du Jura, Arbois en VDP Franche-Comté. Hij heeft een perceel met stokoude variëteiten die gemiddeld 115 jaar oud zijn en die bestaan uit vergeten druivenrassen zoals Enfariné, Gueuche, Portugais Blue, Mezy en Argan. Maar uiteraard zijn de meerderheid van zijn druiven de typische streekgebonden Chardonnay, Poulsard en Savagnin. Hij heeft naar mijn weten geen Trousseau (het vierde druivenras dat in de streek vaak voorkomt). 

Pour mettre à coups de poing son credo dans ma tête. «Ceux qui ne pensent pas comme nous sont des cons» (G. Brassens)

Gebaseerd op wat ik van Etienne Thiebaud geproefd heb, durf ik toch wel te stellen dat we hier zondermeer met een getalenteerde wijnbouwer te maken hebben. Je moet het maar doen, op je 22ste  in een moeilijke streek zoals de Jura, op natuurlijke wijze vinifiëren, en dit dan nog tijdens moeilijke oogstjaren (2007-2008). De boutade dat het maken van natuurlijke wijnen heel weinig inhoud en men gewoon de natuur zijn eigen gang moeten laten gaan is natuurlijk larie, getuige de enkelingen die het consequent kunnen. Sommige dingen die ik van hem geproefd heb in zijn kelder tijdens mijn bezoek, waren niet lekker. Het grootste probleem was mijn inziens de agressieve zuren, die zo vaak de kop optsteken bij wijnen uit de Jura. Gelukkig zijn er invoerders zoals Wouter De Bakker die zeer goed een selectie kunnen maken, en slechts een deel van de wijnen invoert. Zo vind ik de Chardonnay 2007 (die ik op deze blog nu sinds enkele weken als lekkere wijn promoot) een magistrale fles en prijs-kwalitatief niet te evenaren. Het zal geen spek zijn voor ieders bek, gezien het toch wel oxidatief karakter.

Op het etiket van de fles staat vermeld dat het een Crémant du Jura is. Tiens, ik had toch een petnat verwacht, maar klaarblijkelijk is men voor de appelatie gegaan, wat best te begrijpen is wanneer men schulden moet afbetalen. Weten jullie trouwens het verschil tussen een petnat en een schuimwijn à la méthode traditionnel? Bij een petnat wordt de natuurlijke gisting verdergezet in de fles, tot er een druk van 3 tot 5 bar ontstaat. Bij de traditionele manier wordt er een tweede gisting geïnduceerd met wat gistcellen, waarna vaak de gistresten worden verwijderd (dégorgement).

Plof doet de kurk. Deze Crémant is gemaakt van Chardonnay en Poulsard. Altijd interessant zo'n assemblage van twee druiven. Mijn inziens kan dit ten goed komen aan de complexiteit van een wijn. In het glas veel schuimvorming (ondanks mijn voorzichtigheid), en uiteraard mooie parelvorming. Het blijft toch iets hebben die CO2 die vrijkomt in het glas, en eigenlijk ten huize St Etienne wordt toch vrij vaak een bubbeltjeswijn opengemaakt zonder dat het woord feest moet vallen. In de neus vind ik voornamelijk karakteristieken van (natuurlijke) chardonnay afkomstig van een kalkrijke bodem; wat fris fruitig (appel) en floraal, met mooie mineraliteit en duidelijk ook gisttoetsen, die helemaal niet storen. Ik zou zweren dat het Champagne is, wat waarschijnlijk geen belediging is voor deze wijn. Dus tot nu toe geen spoor van de Poulsard, of het moet in de kleur zijn.

In de mond valt de sappigheid op. Dit is mooi spul, met een duidelijk digestief karakter, waar wij zo van houden. De zuren zijn duidelijk aanwezig, maar geven totaal geen blijk van enige agressiviteit. Na enige tijd in het glas krijgt men toch wat impressies van pruim en aardbeien. Joepie, de Poulsards zijn wakker geschoten. Is deze wijn top? Zeker niet, maar die pretentie heeft het ook niet. Wat mij betreft mist deze wijn wel wat karakter. Het mocht mijn inziens wat minder braafjes zijn, met meer risico's gevinifieerd. Ik verwacht van zo'n jonge man met dreadlocks iets met meer ballen. Dit gezegd zijnde drink ik deze fles met alle plezier leeg. En ik ben er trouwens van overtuigd dat deze wijn bij vele mensen in de smaak zal vallen. De wijn is te koop bij Wouter Wine Consult. Oh ja, ik heb Gerd van IkWilWijn twee PetNats gegeven, één Riesling afkomstig uit Elzas. De andere had ik nog ergens in mijn kelder liggen, maar wist niet echt meer wat het was.

Morgen word ik in Cantal verwacht voor een unieke proeverij: les dix vins cochons. De top van de natuurlijke wijnbouwers komen bij elkaar onder de goede leiding van Stephan Majeune. Wie zal er zijn? Les Griottes, Bruno Schueller, Philippe Jambon, Gilles Azzoni, Pierre Beauger, Gerald Oustric, Patrick Bouju, Christian Chaussard, Sébastien Riffault, Jean Maupertuis, ... En zelfs JM Brignot tevens uit Jura (maar oorspronkelijk uit de buurt van Honfleur afkomstig) komt nog eens buiten ... Naar het schijnt zakken de meeste van hen na het weekend af naar Parijs. Het wordt warm in Parijs. Chauffe, Marcel.

 

 Vierzon, Vesoul, Anvers, Honfleur, Cantal, Paris

 

 decoration

Foto uit Jura

Commentaren

Beste S. Het is mooi om te zien dat er tal van jonge wijnbouwers de filosofie van Jules Chauvet blijven verder zetten. Hopelijk wordt het geen hype.
Hoe was Les 10 cochons? Ook nieuwe wijnbouwers?
Jacques Brel = top. Is deze versie ergens op CD te verkrijgen?

Gepost door: Peter Michiels | 06-12-09

Beste Peter Michiels,

Ik heb de ganse avond geschilderd in het kersverse huisje van mijn dochter hier in Bonheiden. Ze is hoogzwanger ... ik word dus een fiere ( en jonge, denk ik) grootvader. Gelukkig had ik het verstandige idee een mooie reeds aangebroken fles mee te nemen, deze namiddag. Zo dadelijk wacht me een nachtje slaapzakken. De 2e nacht, vannacht. Slapen in een slaapzak op een luchtmatras valt niet echt mee ... We zijn uiteindelijk verwende varkentjes!

Voor de rest, doet het me enorm plezier te lezen dat je Jules Chauvet kent,dat je van zulke wijnen houdt, en ook dat je van Jacques Brel houdt ...

Een anekdote: ongeveer 10 jaar geleden was ik aanwezig op, ik denk de 2e "La Dive Bouteille", toen nog in Restigné bij Bourgeuil, georganiseerd door Cathérine en Pierre Breton. Dit was het prille begin van een later niet te stuiten opmars van natuurlijke wijn.
Ik liep daar eigenlijk rond als enige Belg tussen 250 Fransen. Vandaag bezoeken een paar duizenden dit evenement ... en ... ik ben niet meer de enige aanwezige Belg.
Er stond toen een beetje vanalles. Ik bedoel hiermee, dat niet alles natuurlijke wijn was. Bv. Chidaine stond ertussen. Een wijnbouwer die ik toen apprecieerde ... vandaag niet meer dus.
Op gegeven moment, werd ik aangetrokken tot een tafel waar er een pak volk stond en zowaar alleen maar wijnbouwers. Het was de tafel van Stéphane Majeune,Jean Maupertuis en de 3e geassocieerde van Dom. du Peyra, wiens naam ik nu kwijt ben.
Ik proefde ... was meteen elke houvast kwijt ... geuze, cider of wijn?
In ieder geval, was het meer dan intrigerend.
Een wijnschrijver van De Morgen zou het als "sexy" verwoorden.

Wat ik toen niet wist, is dat er iets of iemand me een brandmerk verkocht heeft, hetgeen ik vandaag 'gelukkig" nog niet ben kwijtgespeeld.

Ik ben blij dit eens te schrijven.
Wat een avond "pré-slaapzak in Bonheiden" met een super fles "Aunis" niet kan teweeg brengen.

Leve dit soort wijn ...
Leve ook deze blog van onze vriend Stephane!

Een geweldig intiatief.

J.

Gepost door: Jacques | 08-12-09

@PM Bedankt voor je reactie.
Op Les Cochons zeer mooie dingen gedronken, maar geen nieuwe wijnbouwers ontdekt. Het was duidelijk dat dit een oude klik was van wijnbouwers die elkaar al zeer lang kennen en vooral respecteren. Het was mooi om te zien hoe ze die harde cynische humor hanteerde waar ik zo van hou. "ah jij komt van hier naast, hier vlug wat wijn om die slechte smaak weg te spoelen - als je wil spuwen gebruik de emmer van die van hiernaast, dan kan hij met al die restanten eindelijk eens een lekkere wijn maken".

Die versie van JB heb ik bij toeval op het internet gevonden, en ik weet niet of het op CD bestaat.

Gepost door: St. | 08-12-09

aan Opa Jacques Net wakker geworden in mijn king size bed in een hotel in London. Heel lekker geslapen, trouwens. "Hoe was jouw nacht?", vroeg hij op cynische toon.
Even serieus, het is natuurlijk een groot deel jouw "schuld" dat ik en anderen de microbe te pakken heb. Jij hebt mij Chidaine en vooral Courtois leren kennen (inderdaad bijna 10 jaar geleden), nadien nog extremer "les malades" zoals Griottes en JMB. Hierdoor heb ik tal van andere interessante mensen leren kennen. Een dikke merci voor dit.

Het brandmerk heb ik op mijn voorhoofd gekregen (waar heb jij die van jouw gekregen?), en het deert mij niet. Iedereen mag het weten & zien, alhoewel het niet altijd de weg met de minste weerstand is (zoals je wel weet).

Gepost door: St. | 08-12-09

Et oui :-( ... :-) Certains comprennent ...
Autres le comprendront ...
Encore des autres ne le comprendront jamais ...

Gepost door: Jacques | 09-12-09

brandmerk in heb het brandmerk op mijn tong staan :-D

@Jacques: proficiat aan de opa !!!

Gepost door: Hans Dusselier | 14-12-09

@ Stephane Etienne heeft ook een klein beetje Trousseau en Pinot noir staan die hij verwerkt samen met Poulsard in z'n cuvée Arbois St-Roch.

Gepost door: Wouter | 26-12-09

@ Wouter Bedankt voor de info.

Gepost door: St. Etienne | 27-12-09

De commentaren zijn gesloten.