18-12-09

Even de puntjes op de i zetten

avertissement-dioxide-se-souffre-249x250

Meer dan 10 jaren geleden kon ik alle wijnen ter wereld drinken, zonder enige hoofdpijn tot gevolg. Sinds ik een tiental jaren geleden geleidelijk overgeschakeld ben op natuurlijke wijnen zonder sulfiet (of met zeer minimale dosis) en andere chemicaliën krijg ik nu tijdens het drinken van één glas zwaar gesulfiteerde wijn direct een streep hoofdpijn op mijn voorhoofd. Ik ken nog andere gelijkgezinden die sinds de overschakeling een brandende gevoel krijgen in slokdarm bij het drinken van conventionele wijn. Dit geeft toch stof tot nadenken, me dunkt, al was het maar dat iemand de bedenking zou kunnen maken NIET de stap te zetten of je bent een vogel voor de kat. Jacques Masy (pionier van de natuurlijke wijnen in Vlaanderen) had me nochtans vele jaren geleden verwittigd: éénmaal de stap gemaakt is er geen weg terug. Oh ja, en mijn schoonzus die drinkt alleen maar wijn uit mijn kelder, daar zij waarschijnlijk allergisch is aan sulfiet, en dus heel haar leven wijn associeerde met koppijn, ondanks haar verwoede pogingen om naar dure wijnen te evolueren (wat dus niet hielp). Je zal maar met hoofdpijn naar bed gaan na het nuttigen van enkele glazen Cheval Blanc.

02-63750

Laten we ervan uitgaan dat er wijnbouwers bestaan die stabiele lekkere wijnen kunnen maken zonder toevoeging van sulfiet (tijdens vinificatie en bij botteling). Dat er dergelijke wijnen bestaan daar kan toch niemand iets op tegen hebben, en waarom zouden deze mensen trouwens sulfiet toevoegen aan hun wijn? Het zou als het ware zijn dat je antibiotica aan je kind geeft ter preventie van een mogelijke griep. Het probleem is echter dat er maar een handvol wijnbouwers bestaan die het (echt) kunnen. Voor mij is het prototype van deze filosofie het huis Pierre Overnoy/Houillon uit de Jura, die al talrijke jaren (h)eerlijk witte en rode wijnen op de markt brengen zonder een druppel sulfiet. Uiteraard zijn er nog anderen die het systematisch kunnen, en het opmerkelijk is dat je bijvoorbeeld in Frankrijk wel in elke regio zo'n kleppers hebt. Deze wijnen kunnen over het algemeen, in tegenstelling tot wat de meeste wijnkenners denken, lang bewaren, ondanks dat het 100% gefermenteerde druivensap is. En wat mij betreft zijn het de lekkerste wijnen, maar gelukkig hebben velen een andere smaak.

wine%20yeast

Je hebt ook nog wijnbouwers die het maken van natuurlijke wijnen jaarlijks proberen en waarbij het soms lukt, maar even vaak mislukt. Het eindresultaat is soms niet stabiel genoeg, en daarom voegen zij een minimale hoeveelheid SO2 bij botteling. Hiervoor heb ik 100% begrip. Ik heb liever lekkere wijn dan wijnazijn in mijn glas. Het geeft trouwens ook aan dat het ontzettend moeilijk is om 100% natuurlijk te werken. Het vergt heel veel werk in de wijngaard om tot gezonde rijpe druiven te komen die omgeven zijn van hele kolonies gezonde (verschillende soorten) bacteriën die voor een goede fermentatie gaan zorgen. Het vergt ook een zeer propere en zuivere omgeving in de wijnkelder.

yeastToWine

Dan heb je nog de vele anderen die op de golf van natuurlijke wijnen gesprongen zijn en die eigenlijk vals spelen. Vaak is een groot aantal hectaren wijngaard een indicatie voor deze categorie. Domaine Overnoy heeft 5 hecateren waar 3 mensen (de 2 broers en de zus Houillon)  voltijds heel het jaar in de wijngaard werken. Gebruik dit misschien als leidraad als je een referentiekader wil hebben. Er wordt bij deze laatste categorie wijnbouwers toch nog, ondanks dat ze "natuurlijk werken" systematisch industriële gisten gebruikt om de fermentatie te induceren. Het is altijd interessant de wijngaard te bezoeken bij dergelijke wijnbouwers. Geloof mij, je zal wel een verschil zien met één waar er echt natuurlijk gewerkt wordt. Ook zijn dergelijke wijndomeinen genoodzaakt om additieven toe te voegen aan het sap tijdens de vinificatie, want ze hebben het niet onder de knie. Gelukkig proef ik het verschil, maar soit, ik heb graag dat er nog wat wijnen voorradig zijn bij de wijnbouwers in de vorige paragrafen beschreven, dus wens ik deze laatste groep heel veel succes in hun verkoop. Deze zwaaien trouwens te vaak met bio-labels en biodynamische beginselen, die zo gemakkelijk te doorprikken zijn, zeker in geval van grote wijngaarden (niet dat ik tegen bio-dynamie ben, maar dit is voer voor een ander artikel).

youngs%20all%20purpose%20red%20wine%20yeast

Ook opmerkelijk en eigenlijk aanleunend bij de vorige categorie zijn de wat ik de schizofrene wijnbouwers noem, degene die in de wijngaard er alles aan doen om tot gezonde druiven te komen, maar éénmaal in de kelder systematisch het leven uit het sap halen. Een beetje sulfiet hier, een beetje tartraat-zuur daar, nog wat filteren en hier is het product, met een mooie Bio-label op de fles geplakt. Op hun website kan je uiteraard lezen hoe gezond biodynamie is. Het is altijd leuk om met dergelijke wijnbouwers in discussie te gaan.

En dan heb je, en nu besef ik dat ik heel kort door de chicane vlieg, de 99% andere wijnhuizen die industriële wijn maken, waar ik echt niets op tegen heb, zolang ik het maar niet hoef te drinken. Life is too short to drink bad wine. En uiteraard zijn daar integere wijnbouwers bij.

Dit was gewoon een pleidooi om open te staan voor andere wijnen, en ook te melden dat er een hele waaier aan natuurlijke wijnbouwers bestaan. Ik sta trouwens al lang niet meer open. Excuses hiervoor, maar ik vermoed dat jullie daar niet wakker van liggen. Net zozeer ik niet wakker lig van de miljoenen industriële flessen die over de toonbank vliegen aan soms exuberante prijzen, maar soms aan prijzen onder de productiekost. Het is mijn wereld niet.

_czl2507

 

ps Jaren geleden was ik ooit op bezoek bij een wijnbouwer in Bourgogne die wat mij betreft lekkere natuurlijke wijnen maakt. Er was tijdens mijn bezoek tevens een zeer oud koppel uit Parijs aanwezig, die hun jaarlijkse wijnaankoop kwamen doen. Zoals steeds in dit domein werden er tijdens de degustatie andere wijnen uit de kelder van de wijnbouwer geopend. Bij één fles werd de oude man sprakeloos en zeer emotioneel: deze wijn bracht hem terug naar zijn zeer jonge jaren, in de periode waar hij voor het eerst in aanraking kwam met wijn. Hij had deze sensatie nooit meer gevoeld en wou uiteraard weten wat hij zonet gedronken had en waar het te krijgen was. Het was mijn eerste kennismaking met de wijnen van Pierre Overnoy. Het was een Poulsard 1989.

23:01 Gepost door St Etienne in Wijn: discussie | Permalink | Commentaren (14) | Tags: so2, natuurlijke wijn, sulfiet |  Facebook |

Commentaren

fijn weeken met veel sneeuw HEER JEZUS CHRISTUS IS EEN BOODSCHAP VAN VREDE KOMEN BRENGEN ZOWEL AAN U/JOUW DIE VER VAN HEER GOD AF STOND ALS AAN HEN DIE DICHT BIJ HEM WAREN.(Efeze 2:17)
Prettige feestdagen en een goed 2010. Sterkte met de gezondheid

Gepost door: Patricia | 19-12-09

dear, ik begrijp je standpunt wel! je vergelijking met de antibiotica deed me denken aan de discussie waar ik mij zo'n 8 jaar voor het eerst in begaf... bevallen, miljoenen vrouwen deden en doen het zonder epidurale verdoving ;-) ik was ook zo'n dame, bevallen doe je zo natuurlijk mogelijk!
mogelijk was het ook mijn absolute angst bij het idee van zo'n ellenlange naald iets te dicht in de buurt van mijn ruggengraat...
maar ik heb verhalen gehoord van uren arbeid en dat die verdoving dan echt wel kon helpen om te ontspannen en 'to give birth'.

ik heb een grote boon voor mensen en dus ook wijnmakers die met hart en ziel in dit leven staan. graag, alsjeblief, dat harde werken met eerbied voor die druifjes... maar ja, soms hebben ook die druifjes een beetje hulp nodig.

en ja, ik wil blijven genieten van die wijnmakers, met of zonder sulfiet!

en wat die cheval blanc betreft ... ik heb één keer de kans gehad om een paar glazen te drinken, voor mij was het inderdaad niet echt een prins op het witte paard, al bezorgde hij mij geen hoofdpijn.

belangrijkste is wat je zelf lekker vindt! en dat je daar dan van mag genieten

just have a nice wine today!
... aiaiai hier ga ik vast copyrecht bij iemand voor moeten betalen!

Gepost door: Kaat | 19-12-09

Mooi artikel Ik ben uiteraard benieuwd naar de wijnbouwers in de categorie der valsspelers, maar het is allicht beter dat je geen namen noemt.
Blijf ze uiten, je gedachten.

Gepost door: Peter Michiels | 19-12-09

@ Kaat eigenlijk zeggen we hetzelfde... alleen is mijn smaak zo vernauwd dat het pijnlijk wordt. Mooie analogie met de epidurale. Ik vergelijk de beweging van de natuurlijke wijnen soms met vegetarisme. We doen niemand kwaad, ...etc.

Gepost door: St. | 19-12-09

@ Patricia JEZUS KLEEFT...

Gepost door: St. | 19-12-09

@ PM Ik vermeld inderdaad geen namen, daar ik van de meeste nooit met zekerheid weet hoe de vinificatie verloopt en de laatste jaargangen niet geproefd heb; ik vind dat ik daar eerlijk en voorzichtig in moet zijn. En terug, zolang zij drinkplezier verschaffen, wie ben ik dan om dat hier te doorprikken. Ik spreek hier enkel over de wijnen die ik graag heb.

Gepost door: St. | 19-12-09

een vervelend bijverschijnsel vind ik het eigenlijk wel. Naarmate mijn plezier in het drinken van natuurlijke wijnen stijgt, verdwijnt mijn genietfactor bij veel andere wijnen. Dat gaat trouwens ook op voor zuren. Wat ik tien jaar geleden ongetwijfeld nog te zuur zou gevonden hebben vind ik nu lekker en er is niets dat mij meer stoort dan een teveel aan suiker in een wijn.

Gepost door: Rick | 20-12-09

Sulfiet en hoofdpijn Mij zul je niet horen ontkennen dat er een verband is tussen overmatig sulfietgebruik en hoofdpijn. Ikzelf heb dikwijls de volgende ochtend hoofdpijn als ik me bezondigd heb aan een zoete wijn. En ja, daar wordt dikwijls heel wat sulfiet aan toegevoegd.

En toch vind ik dat er te dikwijls een verband wordt aangenomen tussen het drinken van wijn en hoofdpijn (veroorzaakt door de sulfiet in wijn). Maar er zijn ontelbare voedingsmiddelen waarin sulfiet verwerkt zit, die natuurlijk ook kunnen leiden tot dergelijke reactie. Dus vooraleer je het op de wijn steekt, ga eens na bij jezelf wat andere voedingsmiddelen je nog hebt gegeten (en natuurlijk hoeveel flessen wijn je op hebt getutterd, want dat zou ook een verklaring kunnen zijn ;-) ).

Voor de rest een uiterst interessant stukje om te lezen en ik heb al van een aantal natuurlijke of zo natuurlijk mogelijk wijnen mogen genieten, maar al evenveel geproefd die me geen centimeter genot gaven. En tja, dat blijft mijn enigste puntensysteem: de grootte van mijn glimlach.

Gepost door: Bart | 20-12-09

Bart Klopt wat je zegt, maar je kan er ook voor zorgen om enkel gezond voedsel te nuttigen: groenten en fruit van de bioboer, verse vis of schaaldieren (mensen moesten eens weten hoeveel troep er op gepelde en verpakte garnalen gestrooid wordt), vlees van een artisanale beenhouwer (ken je de Criée in Antwerpen?), geen voorverpakte maaltijden, ...

Gepost door: BoB | 21-12-09

vraagje let wel, ik heb net 3 tassen espresso op en ik ben in een rebelse stemming ...
een vraagje dus om een stok in het hanenhok te gooien...
BoB, ga je dan ook te voet / per fiets naar je werk? en welk vervoersmiddel gebruik je om op vakantie te gaan? en met welke verf zijn je muren in huis geschilderd? en wat denk je van vaccinaties tegen griep, kinkhoest,mazzelen ...?
ragazzi! ik steiger ook hoor, mijn zonen hebben geen chemische cocktails ingespoten gekregen toen ze amper op deze bol aanbeland waren - strijd heb ik geleverd met kind en gezin en de rest van mijn omgeving. en ja ik probeer zoveel mogelijk bio te kopen.
maar "un oeuf is enough" zoals toon hermans ooit zei, laten we gewoon het triple p principe toepassen
wijn en zijn liefhebbers [b]positief[/b] benaderen
al die wijnmakers die eerlijk bezig zijn [b]appreciëren[/b]
en
[b]pedomme[/b] genieten van lekkere wijnen

volgens mij heb ik mezelf nu weer maar een keer voor de .tigste keer uitgevonden - ik word niet voor niets de c-bitch genoemd door sommigen
puntkomma streepje opendehaakjes

Gepost door: Kaat | 21-12-09

antwoordje Ik ben geen extremist en ik heb de indruk dat jij verder gaat dan mezelf (geen vaccinatie?). Ik wou even aangeven aan een zekere Bart dat hij gelijk heeft, maar dat je de chemische troep in voeding kunt vermijden. Ik zeg dit terwijl ik een cola light drink.

Gepost door: BoB | 21-12-09

en ik.... ga volledig akkoord met alles wat hier als reactie vermeld staat. Is het de sneeuw of de kerstsfeer die mij in een milde bui brengt of gewoon de leeftijd, ik weet het niet.

Gepost door: St Etienne | 21-12-09

jij bent de enige haan in het kippenkot, Etienne, da maakt je zo mild ;-) .
Enfin, akkoord met wat je zegt. We hebben het er al genoeg over gehad, ook over die weg terug die er niet meer blijkt te zijn na wat teveek flessen van dat lekkers.
Alleen: sulfiet en hoofdpijn ... da's een lang verhaal (en ik weet wel dat jij ook weet dat sulfiet niet de enige boosdoener is). Maar natuurlijke wijn vergelijken met vegetarisme? Etienne toch. Tsk. Als er nu een menselijke keuze meestal getuigt van een soort betweterige pretentie en disrespect voor de natuur, dan is het deze wel. Denk maar aan de hypocriete argumenten die aangehaald worden door heel wat geconfirmeerde vegetariërs. Een typisch verwesterde luxekeuze, die je volgens mij toch alleen maar kan maken met een twisted mind (en dan zwijg ik al helemaal van veganisme). Als er nu een "dieet" even tegennatuurlijk kan genoemd worden als een fast-foodverslaving, dan is het dat wel (ok, ik overdrijf :-) ).
Maar toch, ik schrijf dit terwijl ik een pijp rook en bedenk dat je me weer uit mijn kot gelokt hebt. Je hebt waarschijnlijk toch weer ergens een punt: er zitten evenveel zeveraars en prutsers in de natuurlijke/bio (vooral 'bio') - wijnbeweging als tussen die vegetariërsbent.
Geef mij maar een flesje van Loyes Poulsard bij een lekker rosé gebakken stukje kalfsvlees waar het sap nog uit druipt (moehaha!).

Gepost door: Amaronese | 23-12-09

leuke reactie, Amaronese..., bij ons trouwens vanavond Duke of Berkshire schouder dat zeer traag in de oven gaart op de menu dat ik ga serveren met een sappige Gamay (ik denk dat het vandaag Pierre Beauger wordt). Morgen staat er ree op het kerstmenu en ik heb me een paar flessen Charvin C9P 2004 (remember?) op de kop kunnen tikken. Niet 100% natuur, maar toch ongelofelijk lekker. Zo zie je maar. Ik durf ook al eens van mijn heilig pad afdwalen.

Gepost door: St. Etienne | 24-12-09

De commentaren zijn gesloten.