26-12-09

Zinnige woorden... over wijn

Wijn leent zich niet voor commercie. Wijn is plezier en kunde; het is een combinatie van een speling van de natuur en de inspiratie van de wijnmaker en dat komt samen in je glas. Maar veel van die gladjakkers zien er brood in en de arme consument moet zich door die prietpraat heen worstelen. We moeten het juist terugbrengen tot simpele proporties. 'Waar het bij past' is ook zo betrekkelijk. Mijn stelling is: lekker is lekker en het past al gauw.

Kees Scheltus, overleden voorzitter van het beroemde en beruchte genootschap WIREKUF ('Wijn Is Rood En Komt Uit Frankrijk')

302511157_42861eedf7

00:15 Gepost door St Etienne in Wijn: discussie | Permalink | Commentaren (11) | Tags: wirekuf, kees scheltus, wijn en commercie |  Facebook |

Commentaren

Terroir Ik bespeur hier een terroir van Klei.

Maarten.

Gepost door: Maarten | 26-12-09

klopt, maar bedoel je... Nicolaas Klei of klei aan de laarzen? Want beiden kloppen. Nicolaas is/was tevens lid van WIREKUF.

Gepost door: St. Etienne | 26-12-09

Nicolaas Klei Het toeval wil nu dat ik net het boek "Tot op de bodem" van Klei aan het doorbladeren was voor ik aan de pc kwam zitten en er in dat boek ook geregeld over die wijnproefclub gesproken werd...
Mooi statement : Drink wat je lekker vindt en bij wat je wil.

Gepost door: Carl | 26-12-09

Klei met een hoofdletter dus.

Gepost door: Maarten | 27-12-09

Ik baal van ... verhaaltjes te vertellen over de wijnmaker en zijn wijn, wanneer ik achter mijn "schenktafel" sta. Nog erger: die wijnbeschrijvingen, boring maid! En wat brengt het verdomme?
Ooit heb ik een opmerking gelezen van een wijnschrijver ... in de zin van ... "en ik moest het verhaal er weer uitsleuren ?!?!" toen ik aan de proeftafel stond! Wel beste wijnschrijver, moest je dit lezen ... ik heb bergen appreciaties voor je, doch die verhaaltjes, nee ..dat vind ik maar niks.
Hier is ook een goede reden voor. Eén van mijn geliefkoosde wijnbouwers zegt steeds: "We kennen er niets van en we staan nog nergens! We hebben ook niets uitgevonden. Voorzichtig en discreet zijn over de materie is dus ten zeerste aangeraden."

Je hebt ook zovelen, verkopers en gepassioneerden of "wijnkenners", die de waarheid in pacht hebben. Volgens mij is er niets gevaarlijker ...

Nog dit: ik stond ooit eens te proeven bij Mark Angeli. Hij stond daar met zijn klak en zijn modderbotten, één fles linkerhand, de 2e rechterhand en het enige dat eruitkwam was:
Jeunes Vignes ... Vieilles Vignes ...Jeunes Vignes ... Vieilles Vignes ...

Machtig
Goede nacht aan iedereen!
J.

Verdomme, was dat laatste geen verhaaltje?

Gepost door: Jacques | 31-12-09

Awel Jacques dan zijn wij het eens fundamenteel oneens. Voor mij is een wijn maar half als ik niet weet waar hij vandaan komt en wie hem waarom maakte. Maar ieder zijn goesting...

Gepost door: Rick | 31-12-09

Awel Jacques II en inderdaad, dat van Mark Angeli is een schoon verhaaltje !

Gepost door: Rick | 31-12-09

Rick, Je hebt gelijk.
Wijn vernederen tot het juist-maar-proeven-zonder-achtergrond is ook volgens mij fundamenteel verkeerd. Een slecht verhaal wordt er niet beter op door er een redelijke wijn bij te proeven, maar een goed verhaal gaat dikwijls samen met een sterke wijn. Laten we dus maar zoeken naar sterke verhalen. Je zal zien: de wijn komt vanzelf.

Gepost door: PvdW | 02-01-10

Prietpraat vs. verhaal achter de wijn Kees Scheltus (schitterende naam trouwens) had het duidelijk over de zever dat zo veel verkopers... euh... verkopen: "ja, de wijn proeft nu slecht, maar binnen 10j zal deze heerlijk zijn, en deze wijn heeft een score van 92 gekregen, en deze wijn moet je drinken aan tafel bij een maaltijd om hem ten volle te kunnen appreciëren, deze wijn is de lievelingswijn van Johan Musseeuw, ...enz."
Ik ben in weze altijd geïnteresseerd in de man achter het product. In geval van wijn, kan ik zeggen dat ik op enkele na, alle wijnbouwers van de flessen uit mijn kelder persoonlijk goed ken (dit is een voordeel van veel Franse wijn te bezitten en de Franse taal machtig te zijn). En dit is zondermeer boeiend en inderdaad het cliché dat de wijn vaak dezelfde karakteristieken bevat dan zijn maker is vaak waar. Ik kan me voorstellen dat 99,99% van de populatie hier geen booschap aan heeft, maar dan zijn er die enkelingen die er driftig naar op zoek zijn. Tussenhaakjes, de meeste wijnbouwers praten oh zo graag over hun nieuwste kindjes die ze juist op de wereld gebracht hebben, als ze weten dat ze een echt luisterend en geïnteresseerd oor hebben.

Gepost door: St. Etienne | 02-01-10

Awel St Etienne daar sluit ik mij helemaal bij aan. Ik heb ooit eens voor de wijnbar purpur mij een dertigtal avonden door de meest uiteenlopende wijnhandelaren geworsteld. Daar waren schitterende vertellers bij met héél véél wijnkennis, maar ik heb er ook een paar hansworsten van het zuiverste water gezien. En die hansworsten namen zich dan ook nog eens zo serieus dat ze cursussen gaven...soms is het niet te verbazen dat er zoveel onzin verteld wordt over wijn.

Gepost door: Rick | 02-01-10

"soms is het niet te verbazen dat er zoveel onzin verteld wordt over wijn" INDERDAAD
"hansworsten namen zich dan ook nog eens zo serieus" INDERDAAD

Gepost door: St. Etienne | 02-01-10

De commentaren zijn gesloten.