06-01-10

Blind wijn-raden van op afstand ... het kan

Tussen Kerst en Nieuwjaar krijgen we zoals de traditie het oplegt de nodige kerst- en nieuwjaarsboodschappen in de vorm van prentkaarten, maar ook meer en meer per email. U kent het wel: een mailtje met een flauw prentje, aangevuld met een boodschap opgeraapt bij de bond zonder naam ("vrede op aarde voor iedereen"), en om het compleet teenkrullend te maken gestuurd met een muziekje waar zelfs een oude halfdove hond van gaat janken. 

Het kan uiteraard beter. Men neemt bij de eerste sneeuw met het hele gezin de auto, gevuld met het trapje dat men gebruikt bij het schilderen en een doos kerstversiering, richting de mooie Ardennen. Ter plaatse aangekomen probeert men evenwichtzoekend op het trapje het hele gezin, bij een zonet versierde kleine spar, vanuit een originele perspectief vast te leggen. Succes en veel gelach verzekerd bij de ontvangers van de foto. Echt gebeurd trouwens, en wij waren ontvanger.

00207403_medium

Men kan ook zo gek zijn van wijn en alleen maar gelijkgezinde wijngekken prettige feestdagen toewensen per email (de andere Belg op de distributie-lijst was de natuurlijke wijnbouwer Frank Cornelissen, wonende op de Etna), en zo kreeg ik deze foto met de volgende boodschap van Pierre Jancou: bonnes fêtes. Kort maar krachtig en op de foto is duidelijk te zien waar het om draait in deze wereld: wijn. Inderdaad, Pierre, de wereld zou er beter aan toe zijn als we allemaal wat meer lekkere wijn zouden delen met elkaar. Pierre Jancou is ex-eigenaar van wijnbistro Racines in Parijs en had voorheen een schitterende cave-a-vins, La Crémerie genaamd. Hij heeft enkele maanden geleden alles verkocht, duidelijk een baard laten groeien en opent weldra een table d'hôtes in een door hemzelf gerestaureerde hoeve in de regio La Drôme, weg van alle drukte en heel dicht bij zijn gezin. Conclusie: een mens wordt slimmer met de jaren. En tijdens de wintermaanden dragen mannen een baard in La Drôme.

Op de foto is dus een karaf wijn te zien, met een mooie weerkaatsing van de huizen aan de overkant van de straat. Pierre heeft duidelijk met zijn linkerhand de foto zelf getrokken. De belangrijkste vraag was, wat mij betreft toch, wat voor wijn is Pierre aan het drinken? Pierre is de persoon die in Parijs lakoniek Monsieur Sans Soufre werd genoemd, daar hij de laatste jaren weigerde een fles met één picogram toegevoegde sulfiet te verhandelen. Dit kan dus alleen maar in Parijs alhoewel hij ook plannen had om in New York Racines te openen, maar zoals hierboven gemeld is hij het iets rustiger aan gaan doen. Het leuke aan Pierre is dat hij ter plaatse bij de wijnbouwers gaat proeven en de beste vaten bestelt, waarbij hij eist dat er tijdens de botteling geen sulfiet wordt toegevoegd. Zo heeft hij als enige op deze aardbol recente wijnen van Claude Courtois zonder sulfiet in zijn kelder. Zelfs de wijnbouwer heeft deze niet.

Alhoewel Pierre de Zwitserse nationaliteit heeft in combinatie met wat Italiaans genetisch materiaal drinkt hij bijna uitsluitend Franse wijn. Pierre kent zijn wereld en zal dus zichzelf niet fotograferen met rommel in zijn hand. Ik weet dat hij zot is van de wijnen van Jean Marc Brignot uit de Jura, maar ook van Pierre Beauger uit Auvergne. Aan de kleur te zien is het geen Poulsard, maar zou het wel een Gamay uit Auvergne kunnen zijn. Het is ook duidelijk nog een jong wijntje. Bijgevolg was mijn antwoord naar Pierre: "Un VITRIOL 2005 de Pierre Beauger? Et aussi bonnes fêtes à toi et ta famille. St."

Groot was mijn verbuistering toen ik 20 minuten later van Pierre het volgende veelzeggende antwoord kreeg: Oui, mais 2006...

Ik snak momenteel om naar La Drôme te vertrekken, aan Pierre's tafel aan te schuiven en zijn kelder in te duiken.

Het zal voor de lente zijn...

01_verser2

Commentaren

amai knap gedaan! en het vreemde is... ik had tot gisteren nog nooit gehoord van deze pierre
tot gisteren toen las ik dit http://www.alicefeiring.com/feiringsquad/travel/racines_paris_a_2.html
... ja ze glimlacht!

Gepost door: Kaat | 06-01-10

straf ja, Racines is op een jaar tijd (!) tot iets heel leuk en uniek geëvolueerd onder toedoen van PJ (Pierrot pour les amies). Ik was aanwezig op de memorabele avond van 22/10 dat in het artikel wordt vermeld.

Gepost door: St. Etienne | 07-01-10

Dorst dorst! dat ik krijg van dit artikel !! en goesting ! goesting !!

Gepost door: Rick | 07-01-10

Auvergne Toch een leuk streekje: Patrick Bouju, Pierre Beauger, François Dhûmes, ...

Maarten.

Gepost door: Maarten | 07-01-10

...en niet te vergeten, de meester zelf ... Stephan Majeune, die spijtig genoeg wat financiële tegenslag heeft gehad, maar stilletjes aan het terugkomen is.
Maar ook Jean Maupertuis (door Jacques verdeeld)is schitterend.

Gepost door: St. Etienne | 07-01-10

Hmmm ... Een Auvergne proeverijtje?

Maarten.

Gepost door: Maarten | 08-01-10

@ Maarten Goed idee.

Gepost door: St. Etienne | 09-01-10

Inderdaad: dorst Ik doe mee!

Gepost door: Amaronese | 10-01-10

waar, hoe, met wie...? Hou rekening dat ik de volgende 3 weken zo goed als in het buiteland verblijf. Vanaf feb lukt het wat mij betreft.

Gepost door: St. | 10-01-10

Februari wordt een drukke degustatiemaand. Misschien een goed excuus om nog eens bij Peter langs te gaan?

Ik wil wel helpen flesjes verzamelen.

Maarten.

Gepost door: Maarten | 10-01-10

De commentaren zijn gesloten.