10-01-10

Waarom ik geen kippenstront in mijn wijn wens ...

Badwine

U bent na al die jaren wijnproeven een echte wijnkenner. U heeft ondertussen een mooie kelder bijeen gespaard, kent alle belangrijke appelaties en de meest courante druivenrassen, en bij bezoek weet u altijd uit te pakken met de juiste fles, waarbij iedereen na het drinken ervan instemmend knikt. Op restaurant wordt de wijnkaart automatisch aan u doorgegeven, want allicht kent u de meeste wijnen op de kaart en u kan bij elke gerecht wel een goede begeleider vinden.

Allicht heeft u ook één of twee cursussen in de wijnkunde gevolgd, en daar werd nog maar eens bevestigd dat u goed bezig bent. U bent een begenadigde proever, waarbij u over allerlei karakteristieken van wijn kunt praten. Trouwens, u leest regelmatig wijnmagazines, puur uit interesse, maar ook om nieuwe ontdekkingen te doen. Vaak gaat u op zoek naar wijninformatie op het net, en zo komt u ook in contact met Vlaamse of internationale wijnblogs. Het beste bewijs daarvan is dat u op deze bescheiden blog bent terechtgekomen. Trouwens, dit is geen wijn-blog.

U bent ook al in aanraking gekomen met wijnbouwers, waarbij u uiteraard de nodige vragen over vinificatie stelt. U kent de beginselen van het wijnmaken. Dit is iets dat u zeer interessant vindt, en u weet ook dat het verschil vaak in de kelder wordt gemaakt. Misschien bent u lid van een wijngilde of een wijnclubje dat regelmatig bijeenkomt. En zowaar, u slaagt erin om daar af en toe een ongelofelijke flater te begaan. Maar dit vindt u OK, want een mens kan niet alles weten, en moet dus bescheiden blijven.

U begint nu allicht zeer ongemakkelijk over uw stoel te schuiven, want u herkent zich zondermeer in boven beschreven schets. Niet nodig, ik heb hier niemand specifiek in het vizier en de kans dat ik u ken is zeer klein. Maar, geloof mij, wat ik net verwoord heb is een beschrijving van de meeste Vlaamse wijnliefhebbers.

Goed, ik ga verder, goed wetend dat ik mij nu op glad ijs waag, en allicht op sommige Vlaamse tenen ga trappen, wat helemaal niet de bedoeling is. Ik lees en aanhoor vaak de meest opmerkelijke bevindingen van wijnjournalisten, -liefhebbers en zelfs sommeliers, bij het beschrijven van wijn, en ik moet zeggen, ik ben zoveel larie beu. Zo heb ik wijnbeschrijvingen gelezen waar het sapje toch nog positief werd geëvalueerd ondanks een impressie van vernis, een aangename verfgeur, toetsen van terpentijn, warme houtlijm, pritt, tipp-ex, typische rubbertoetsen, oude kaas, 'puttekes'-geur, lekker verbrande indrukken (?), benzine of was het diesel, haarlak (?) of een geheimzinnige zwaveltoets. Euh, naar mijn bescheiden mening zijn dit allemaal fouten in een wijn. Wat zeg ik, dit zijn zondermeer fouten in een wijn. Klaarblijkelijk heeft er ergens een normvervaging plaatsgegrepen in het wijnlandschap. Geloof mij, als deze karakteristieken terug te vinden zijn in een wijn, dan is er iets serieus mis gegaan tijdens de vinificatie. Er is zelfs, naargelang de detecteerbare fout, een kans dat de wijn zich al in een irreversibele fase bevindt, op weg naar wijnazijn, waarbij bijvoorbeeld acetaldehyde (ethanal) of het ethylacetaat-ester gevormd werd, met zijn typische geuren. Er kunnen door het veelvuldig gebruik van chemische stoffen in de wijngaard en in de kelder, tijdens het vinificatieproces, na het onstaan van H2S in het sap, andere chemische stoffen zoals mercaptaan en/of thiolen gevormd worden, die vaak onaangename geuren teweegbrengen. Persoonlijk vind ik het belangrijk dat elke wijndrinker deze informatie op een correcte manier verneemt. En dat elke consument moet begrijpen dat het onzuiverheden zijn die niet in een drank horen. Er is toch ook geen zinnig mens die met één van de hierboven vermelde impressies bij een maaltijd in een sterrenrestaurant niet even in zijn haar zal krabben. "Ja mijnheer Sergio, de zeetong met gegrild, gerookte en gelakte Oosterschelde-paling, begeleid met frisse quinoa met aromatische kruiden en groenten, spinkrab-emulsie en dashi was heerlijk, zeker in combinatie met de subtiele tipp-ex-geur die het geheel nog wat extra pit gaf."

R1000341

 

Maar ook in de internationale pers durft men soms ver te gaan. Zo herhinner ik mij een wijnnotitie van een topwijn uit de Rhône, geschreven door een bekende internationale wijnjournalist,  waarbij de heerlijke aroma's van "chicken manure" werd beschreven. Inderdaad, kippenstront, of eigenlijk mest. Maar we weten toch waar mest vandaan komt? Allicht zal men hier met een Uncinula necator schimmel-infectie te maken hebben.  Een andere vaak voorkomende aantasting  is Brett (afkomstig van Brettanomyces-gist) met  ethyl-4-fenol als derivaat: bij een lichte contaminatie ervan wordt het weleens als geuze-bier, zadelleer of zelfs paardenstal herkend, maar als het naar stront begint te rieken, dan is er toch iets aan de knikker. Ik hoop dat we het hier toch over eens kunnen zijn.

wv_2009-07_Gas

"Quel beau nez Petrolé", hoor je ook vaak bij een beschrijving van een Riesling. "Dit is toch te wijten aan de unieke mineraliteit van het terroir", wordt vaak verkeerd ingeschat. Het is zelfs zo dat de Amerikaanse gespecialiseerde pers een Riesling zonder deze karakteristieken als a-typisch gaat bestempelen. Wees maar zeker, dat de meeste Duitse wijnbouwers bij het detecteren van 1,1,6-trimethyl-1,2-dihydronaphthalene in hun wijn een welgemeende "scheisse" uitroepen, alhoewel ze hun wijn wel kwijt gaan geraken. Kijk, en dat u en u en u (en eigenlijk de halve planeet), graag le goût de petrol heeft in een wijnglas, daar ga ik mijn slaap niet voor laten, maar het zou toch mooi zijn mocht iedereen hier beter over ingelicht worden. U kan trouwens, mocht die geur u echt bevallen, gewoon af en toe langs Total Fina of Exxon rijden.

Een ander molecule wordt daarentegen door elke wijndrinker bij de minste gewaarwording als een fout beschouwd: 2,4,6-trichlooranisol. Bij een ppm-hoeveelheid van dit stofje in de wijn zal elke kenner ostentatief en duidelijk geconditioneerd de wijn wegkieperen, om als eerste van het gezelschap het woord "kurk" te orakelen. Er is absoluut geen sprake om even verder te proeven, en andere gewaarwordingen trachten te detecteren. Neen, want dit is duidelijk een fout. Begrijpen wie begrijpen kan ...

 

"En dégustation, ce qui nous intéresse, ce n'est pas la longueur, mais la qualité de la longueur. Mangez de la merde, vous verrez, c'est long en bouche!" Pierre Overnoy (wijnbouwer) Nov 2008

19:53 Gepost door St Etienne in Wijn: discussie | Permalink | Commentaren (32) | Tags: petrol, brett, kurk, ethylaceat, acetaldehyde |  Facebook |

Commentaren

aha ! twéé controversiële punten in één blogbericht ! Wat is een fout ? Persoonlijk vind ik een vleug petrol wel lekker in een riesling, en van "paard", en ik weet dat dat brett is, heb ik altijd wel gehouden. Ik vind het eigenlijk wel leuk, het niet zo perfecte in een wijn, maar ik geef toe dat het wél interessant is om te weten wat er aan de hand is. Teveel suiker vind ik dan weer onaangenaam, terwijl het eigenlijk geen fout is, toch ?
Kurk is ook zo'n fascinerend onderwerp. Onlangs hadden wij nog een discussie daarrond en inderdaad over het al dan niet doorproeven van de wijn (het was in een verticale). In hoeverre maskeert TCA wat de wijn zou geweest zijn zonder die fout en kan je dan in een verticale conclusies trekken. We zijn er die avond niet uitgeraakt.
Er is eigenlijk maar één wijn die ik echt haat: de doodgefilterde, naar karton smakende wijntjes die zo overvloedig de supermarkten teisteren, vaak gekroond door een guide Hachette labeltje. En waar dat dan vandaan komt, heb ik altijd het raden naar.

Gepost door: Rick | 10-01-10

super! al maak ik me volgende bedenkingen,
ik heb inderdaad ook al een keer horen waaien dat petrol in riesling eerder een fout is dan typisch, maar hoe komt het dan dat zoveel rieslings dit hebben?
ach, als ik mijn rieslinggeheugen raadpleeg heb ik nog niet zoveel petrol-rieslings gedronken... heb ik dan toch de juiste wijnhandelaars bezocht ;-)?
wat de kurk betreft, als een wijn echt kurk heeft dan wil ik wel proberen zenne, maar echt veel fruit of smaak haal je dan niet meer uit de wijn

ik pijnig nu mijn hersenen naar een puttekes wijn - het eerste wat bij me opkomt is wat pinot noir, die kan dat wel hebben - maar of ik die stinkerds dan uiteindelijk lekker vond? tiens, volgende keer toch eens op letten
en ja, soms is de grens tussen wat iemand putteke noemt of animaal ook moeilijk te trekken

en wat dan met madeira's, die hele oude kunnen echt wel dat etherisch hebben als je ze uitschenkt, maar na wat walsen krijg je dan zoiets lekkers ...

ik haal vast een aantal dingen door elkaar

FIJN, je hebt me aan het denken gezet - k zal er eens wat beter op gaan letten sé

Gepost door: Kaat | 10-01-10

Riesling sans soufre = riesling zonder petrol.

Gepost door: kamiel | 11-01-10

Pétrol Ik heb naar aanleiding van deze post verschillende Duitse wijnbouwers (die echt wel weten wat Riesling is) naar hun mening en ervaring gevraagd. En maak daar de komende dagen een post van. Maar laten we al wel wezen (@ Kamiel dus): dat heeft er dus helemaal niets mee te maken.

Gepost door: Gerd | 11-01-10

Beste Gerd,

Ik weet ook wel dat volgens sommige onderzoeken SO2 er (misschien) niets mee te maken heeft. Vandaar dat u mijn opmerking niet volledig ernstig hoeft te nemen. Waar het wel mee te maken heeft is volgens onderzoek het volgende: Le goût de pétrol wordt veroorzaakt door TDN (trimethyl dihydronaphtalene). Deze stof wordt gevormd door gele kleurstoffen die zich in de schil bevinden waarschijnlijk via enzymatische omzetting (is nog niet voor 100% bewezen). En wat speelt een rol bij deze bij omzetting, dat zijn de gisten, staat van de druiven en de fermentatieomstandigheden. Dus met andere woorden er zijn honderden mogelijkheden. Momenteel lopen er ook onderzoeken in de Elzas en volgens sommige wetenschappers zou SO2 wel degelijk een rol kunnen spelen, maar zoals zo vaak werd dit ook nog niet volledig bewezen (hoeft dit?). Ik moet wel zeggen dat ik persoonlijk nog nooit een riesling ss met pétrol in de neus ben tegengekomen, langs de andere kant heb ik ook al rieslings geproefd met SO2 die ook geen pérol hadden. Maar aangezien de wetenschappers er zelf nog niet volledig uit zijn heeft het niet veel zin dat wij hierover een discussie voeren. Ik hou het voor mezelf simpel, wanneer ik een wijn proef met een dominante neus op pétrol dan beschouw ik het als een fout want wijn moet naar wijn ruiken, verdwijnt het echter na walsen dan heb ik er niet echt een probleem mee.

Gepost door: kamiel | 11-01-10

Klopt Kamiel, ik post binnen een dag of 2 een stukje erover en volgens actuele gegevens heeft het inderdaad met de afbraak van Carotenoïde te maken (de stof in de Rieslingschil), die TDN geeft en in hoge dosissen pétrolgeuren geeft. Wijnvergisting is een zeer complex iets (ik ben geen wetenschapper, noch enoloog) en sta open voor mogelijke andere pistes. Dat van het onderzoek van de sulfiet op de petrolgeur moet heel recent zijn, want in de actuele teksten die ik heb is daar niets over terug te vinden. Het is zoals je schrijft: laat de wetenschappers zich maar uitleven, intussen genieten wij van een goed glas Riesling. En welk glas dat is, mag ieder voor zichzelf uitmaken. Zum Wohl!

Gepost door: Gerd | 11-01-10

Zeer interessant, die fouten. Een tijdje geleden ben ik op zoek gegaan naar een lijst met fouten in wijn en de bijhorende karakteristieke geur/smaak en boosdoener. Hierbij kwam ik op de gelinkte pagina terecht, maar mijn chemische kennis is te beperkt om de correctheid in te schatten. Dus als iemand zich geroepen voelt om zelf een lijst samen te stellen, laat ons zeggen iemand met een gedegen wijn- en chemische kennis, ik zou zeggen leef u uit. Hint, hint.

Gepost door: Maarten | 11-01-10

Nog even melden Dat de bijgevoegde link het sulfietloos werken niet echt promoot, maar het gaat hier om de fouten en de oorzaken.

Gepost door: Maarten | 11-01-10

Allerlei Bedankt voor jullie leuke reacties.
@ Rick - voor mij maskeert Petrol toch wel te veel en om het nu echt als aangenaam te beschrijven, nee dank je, ik heb te lang in labo's gestaan.
@ Kaat: putteks-geur zal vaak met autolyse te maken hebben - goed punt, dat iets soms verdwijnt na walsen.
@ (nonkel?) kamiel: interessante piste, en inderdaad als ik denk aan mijn Rieslings van Schueller, Binner en Meyer dan is den Petrol altijd veraf.
@ Gerd: reuze benieuwd naar reactie, maar zijn er wijnbouwers bij die echt (buiten tijdens de botteling) sulfiet-loos werken??
@ Maarten: interessante link, ik moet het wel nog wat aandachtiger lezen.

Gepost door: St. | 12-01-10

Het staat online, maar voor jou wsl niet veel nieuws. Maar algemeen wordt wel beschouwd dat pétrol op één of andere manier in Riesling zal voorkomen. Ik heb ook de vraag van een eventuele link tussen sulfietloos werken en beperken van pétrolneus aan de wijnbouwers voorgelegd. Ze vielen allemaal uit de lucht, en enkelen zijn niet de minste... Reden kan dubbel zijn (1) is een heel recent gegeven en (2) zoals eerder geschreven bestaat in Duitsland tot op nader orde nog geen 100% natuurlijke wijn (dus één waar nix sulfiet aan wordt toegevoegd). Uiteraard zijn er wel die meer en meer beperken, en op dat vlak zal de komende jaren veel veranderen.
Enfin, hier staat het: http://www.ikwilwijn.be/blogs/index.cfm?uid=1762&uname=Wijngerd&CFID=221311&CFTOKEN=63367361

Gepost door: Gerd | 12-01-10

petrol Tja, ik zit na het tanken ook altijd aan mijn handen te snuffelen, blijkbaar ruik ik het gewoon graag...nog nooit van mijn leven in een labo geweest trouwens. Maar zonder zwanzen,ik houd van complexiteit en veel laagjes boven op elkaar, en als daar een vleugske petrol, een zweempke paard tussen zit...
Ik heb wel eens een wijn beschreven op mijn blog waarvan ik zwaar onder de indruk was omdat hij zo viriel, zo mannelijk, zo stevig was, om pas later na fles twee en drie te beseffen dat die eerste fles waarschijnlijk fout was...het leek wat op TCA, maar het was harder en directer, terwijl het toch het fruit liet doorschemeren. We drinken om te leren, zal ik maar zeggen.

Gepost door: Rick | 12-01-10

@ Rick & Gerd Het blijft leuk zo te discussiëren, maar nog liever zou ik het met een glas Riesling doen, soit. Dit gezegd zijnde: het is zoals steeds afhankelijk van de concentratie. Eerste les chemie aan de KUL: alles is giftig, zelfs een fles water (niet dat dit iets met de discussie te maken heeft, maar het beschrijft het berip concentratie). Dus ook met het al dan niet appreciëren van geuren of andere gewaarwordingen, zolang het maar met mate is. Ik ben bv. zot van goede Geuze, dus Brett in wijn, zolang de concentratie niet te hoog is: prima. Een vleugje paard in wijn, geen probleem, zolang het niet naar stront ruikt. En pétrol in wijn heeft ook nog niemand dood gemaakt.
Ik ben wel geïnteresseerd in het spoor van Kamiel, nl. of dat SO2 de vorming van TDN induceert, want feit is dat ik nog nooit pétrol geproefd heb bij Schueller, Binner en Meyer uit Elzas. Ik zal deze wijnbouwers hun mening eens vragen, want ik kan me wel voorstellen dat geen enkele Duitse wijnbouwers eventjes ga melden dat het een gebrek is, alhoewel velen het waarschijnlijk liever kwijt dan rijk zijn. Ik voel een nieuw artikel opborrelen...

Gepost door: St. Etienne | 12-01-10

Ik heb nog een vraagje Ik heb nog oude flessen Barolo's liggen die inderdaad lijm-impressies vertonen. Een goede vriend raadde mij aan de wijnen te decanteren en zodoende voldoende zuurstof mee te geven en dan zou het er wel uit gaan. Dit bleek eigenlijk niet helemaal waar te zijn. Zijn deze wijnen op weg naar azijn?

Gepost door: BoB | 12-01-10

Oh dear Bob... er is al duidelijk wijnazijn gevormd in jouw wijnen en daarbij is het ester ethylacetaat gevormd (een ester is een binding tss alcohol en aijnzuur). Decanteren zal uiteraard niet helpen.
Van wanneer zijn de wijnen? Heb je een goede kelder?

Gepost door: St. Etienne | 12-01-10

Verhip Ik postte net een reactie op de site van Vinama en kan deze al direct recycleren. Nee, stom toeval maar ik kocht enkele jaren terug een paar flessen Geol 2004 van Tomas Cusine (Costers del Segre) en in de neus ontwaarde ik een redelijk sterk puttekes geur (terwijl er in de verste verte geen pinot noir in de wijn zat). Qua smaak wel een fantastische wijn (ben nog niet zo zot om stinkende wijn te kopen als ie ook qua smaak me niet weet te bekoren). Na een jaartje kelderrust geen spoor meer van puttekesgeur. Dus ben het niet eens om dit als een wijnfout te bestempelen.

Gepost door: pvo | 12-01-10

@st en gerd Ik heb nog ne St Urbanshof van 98 liggen, en nog wat ander, jonger riesling-gespuis, dus ik vind dat een goed idee om die discussie verder te zetten achter een glas riesling !

Gepost door: Rick | 12-01-10

@ pvo Zoals eerder vermeld is de typische puttekes-geur vaak autolyse en inderdaad dit zal in de loop ter tijd verdwijnen. En ik vind het opmerkelijk dat jij hier niet de eerste bent om dit te associëren met PN.
Maar feit is wel dat het te vermijden is, als je de vinificatie beheerst. Sommigen gaan bv. CO2 toevoegen.
Wat mij betreft is een wijn die de eersete jaren niet te drinken is omdat het zo hard stinkt wel foutief te noemen. En ter info ik heb er ook wel van liggen in mijn kelder.

Gepost door: St. Etienne | 12-01-10

@ Rick I am ready.

Gepost door: St. Etienne | 12-01-10

@Rik Me to... Als het de Urbanshof is die ooit in Carrefour lag (dat was toch een 1998), dan zit dat meer dan snor. Kocht ooit enkele flessen ervan, en mijn laatste fles genoot ik een 2 jaar terug. Verrassend fris en jong. Moeten dus dringend eens afspreken :-)

Gepost door: Gerd | 12-01-10

Riesling Heb ook wel wat riesling liggen... :-)

Gepost door: Venne | 12-01-10

Ha den Tienne heeft weer eens een knuppel in het hoenderhok gegooid. Mooi zo. Zoals al op Gerds blog gezegd: ik ben al een tijdje bezig met het verzamelen van info rond dat naftaleengeurtje in Riesling. Het is - hoe kan het ook anders - allemaal zo simpel niet. Ik ga er vannacht geen antwoord meer op zitten schrijven, maar morgen of zo post ik wel wat op mijn site (nee, ik ga weer geen ellenlange comments breien).
Anderzijds, ik kan me wel goed vinden in wat Gerd en Rick hier met geneugte debiteren: stinken kan soms ook lekker zijn. Als het maar niet teveel is en als het maar 'lekker' stinkt (begrijpe wie begrijpen kan). Ruiken we de geur van onze bedpartner ook niet graag? Daar zit toch ook licht wat zweet in?
Oh, mannen, ik ben hier echt aan het zwansen. Mijn kop barst bijna: hoe kan het nu dat die bio-Riesling van Binner, Schueller (maar ook bv. die biodyns van Zind-Humbrecht!) geen nafta-geurtje hebben? Hoe kan dat nu? Daar staat toch zeker wat groen tussen de wingerdrijen? Daar moet dus zeker droogtestress zijn. En toch niet (lekker) stinken? Hoe kan dat? Met N-verrijkende sproeistoffen de bladeren impregneren doen ze al helemaal niet. Hoe kan dat?! Grrrrr. Veel teveel dat we niet weten.
St-Etienne, jij bent de meest sadistische heilige ooit. Mensen op dit uur nog een barstende koppijn over wijn bezorgen. 'Van' wijn was beter geweest. Verzeker mij maar dat je het op die manier goedmaakt.
Bij tijdelijk gebrek aan bedpartner geloof ik dat ik wel een plaatsje als tafelpartner bij jullie verdiend heb: ik ben toch mijn kelder aan het opruimen en ben aan de Rieslingdozen nog niet begonnen ... .

Gepost door: Amaronese | 13-01-10

@ Amaronese & Co Ik pleit schuldig, alhoewel de aanzet van Kamiel was (je kent hem, want je hebt er al mee aan een degustatietafel gezeten). En van degustatie gesproken; wat als we gewoon eens bijeenkomen met één of meerdere flessen Riesling (ik heb nog Duitse 1990 liggen). Ik ben deze week aan het reizen en volgende week trouwens ook. Er moet nog plaats en datum vastgelegd worden. Het kan spijtig genoeg niet bij mij thuis, daar wij volop aan het verbouwen zijn. Ik ga er van uit dat Rick, Gerd, Amaronese, Venne, Maarten (?) geïnteresseerd zijn. Kamiel? PVO? Mocht er nog interesse zijn, gelieve mij te mailen. Ik zal anders eens een poging wagen voor een datum: 1 feb? Eens ik terug thuis ben, zal ik jullie wel mailen om concreter af te spreken. Wie weet een locatie?

Gepost door: St. | 13-01-10

Gerd, bedankt voor uw interessant artikel. Ik heb op mijn beurt de vraag gesteld aan een bevriend wijnbouwer uit de Elzas(Pierre Frick). Van zodra antwoord zal ik dit hier vermelden.

Maar we zijn ons aan het verdiepen in een probleem waarop zelf de wetenschap nog geen sluitend antwoord heeft gevonden, dus ik vrees er een beetje voor. Wat niet wegneemt dat de discussie hier zeer boeiend is. Maar enologie is een beetje als geneeskunde, men weet al zeer veel maar helaas nog niet alles.

Verder heb ik geen probleem met "le goût de petrol" als het om een vleugje gaat en beperkt deel uitmaakt van het aroma. En riesling is inderdaad een topdruif, samen met chenin blanc en savagnin.

Stephane, je mag me voor de degustatie verwachten (als het niet de andere kant van het land is hé).

Gepost door: kamiel | 13-01-10

Samen afspreken lijkt me een super idee. 1 februari zit ik wel in ... Duitsland :-) 8 feb kan wel en ik wil gerust de ruimte en glazen ter beschikking stellen voor een (oude) rieslingbijeenkomst. Geen verplichting want ik weet niet goed of ik wel genoeg "in het midden" woon. Zal per mail (@Stéphane) nog wel een voorstel zenden.

Gepost door: Gerd | 13-01-10

8 feb is prima voor mij. En Gerd, volgens mij woon je wel ergens in het midden. Ik zorg alvast voor de rieslings sans soufre.

Gepost door: kamiel | 13-01-10

8 feb is ook OK voor mij. Ik zal met Gerd contact opnemen. Ik hoop dat het voor Rick & Co ook kan.

Gepost door: St. | 13-01-10

Pétrol & SO2 Het is uiteraard wel spijtig dat we blijven steken bij de discussie over Pétrol (eigenlijk heb ik dat paragraaf last minute nog aan het artikel toegevoegd), maar anderzijds zullen we er een ontmoeting aan overgehouden, wat op zich wel leuk is.
Ik heb net Bruno Schueller aan de lijn gehad uit Elzas over de discussie waarom er geen Pétrol in zijn wijnen te decteren is. Antwoord: geen SO2 tijdens vinificatie, en wie dat niet wil inzien is blind. Zijn naaste buren (zelfde druif, zelfde ondergrond) hebben te vaak een Pétrol-geurtje en hij nooit bij jonge flessen. Heel uitzonderlijk merkt hij wel bij oude flessen dat er zich een spoortje ontwikkelt.

Gepost door: St. | 13-01-10

8feb Is okay voor mij!
Thema is dus Riesling , met of zonder petrol , en het moet oude zijn?
Ik heb morgen nog meetings met Lukoil en Esso , misschien hebben zij een verklaring voor het petrolgeurtje?

Gepost door: Venne | 13-01-10

8 feb is OK voor mij !

Gepost door: Rick | 14-01-10

H2S Ik wou de petrol even links laten liggen (ik woon rechts van een esso-station dus moeilijk is dat niet) en las ook iets van H2S in je post. Eén van de veroorzakers van hydrogen sulfide (die sublieme geur van rottende eieren) zou het tekort zijn aan nitrogen (N) in de druivemost. Nitrogen is één van die noodzakelijke voedingsstoffen voor de druivelaar. (En natuurlijk wordt ook SO2 vermeld als mogelijke boosdoener). Om maar dat te zeggen dat H2S op zich niet altijd te wijten is aan overmatig gebruik van chemische stoffen in de wijngaard en kelder...

Welke fles zouden we bij deze discussie kunnen openen? (big smiley)

Gepost door: Bart | 31-01-10

@ Bart en de cirkel is rond, want een tekort aan stikstof wijst vaak op overmatig gebruik van chemische meststoffen in de wijngaard...

Welke fles? Eéntje, waarbij je voor de discussie echt gestart is, al leeg is, zodat we een 2de moeten zoeken!!!

Gepost door: St. Etienne | 31-01-10

autolyse alweer een heel interessant artikel dat ik spijtig genoeg te laat lees...
tja, heel veel in het buitenland geweest voor selectie :-)
maar ergens hierboven las ik dat autolyse gekenmerkt wordt door de 'puttekes'-geur, ttz stal, zij het paardestal, koestal of ...
naar mijn bescheiden mening reflecteert de STAL eerder naar reductie.
autolyse is naar mijn mening eerder te dedecteren aan verbrande toetsen (zoals bvb. verbrand rubber), want dat is het neerslaan van uitgewerkte dus dode gistcellen. (eigenlijk gemakkelijk te vermijden door filteren, maar geef me dan toch maar een niet gefilterde wijn met de dode gistcellen erin)
er zijn idd. nogal wat fouten in de wijn, en hoe technischer men werkt, hoe minder fouten, maar helaas ook hoe DODER de wijn :-(
ik vind reductie en autolyse, maar ook in zekere mate dissolvant, schone fouten want ze verdwijnen terug uit de wijn (met karaf of met enkele maanden extra kelder)
er zijn ook wel fouten (zoals de pétrol) die alleen maar verergeren, dus toch wat opletten over welke fouten we spreken, niet?
fouten in de structuur (bvb groene T's) van de wijn verdwijnen in elk geval niet! zelfs niet na correctie want dan wordt het meestal nog erger (bvb. tekort aan zuren verergert met aanzuren!!)

soit gisteren toch maar wat genoten van 'Le Litre de la jungle' al was die nogal reductief in het begin ;-) en al was er maar 75 cl in de fles. Heb eigenlijk nog graag dat de wijnbouwer ons zo bedriegt en niet tijdens het wijnmaken ;-)

Gepost door: Hans Dusselier | 11-02-10

De commentaren zijn gesloten.