14-01-10

Het ideale wijnglas: een zoektocht naar de heilige graal?

Beste wijnliefhebbers. Ik heb een simpele vraag voor jullie: welk type glas gebruiken jullie bij het drinken van wijn? Aanleiding van deze vraag is een nog essentiëlere vraag: wat is volgens jullie het ideale wijnglas?

Deze toch wel levensbelangrijke vraag werd in ons "kleine-harde-kern-van-natuurlijke-wijndrinkers, die af en toe bijeenkomen om wat soldaten blind binnen te doen" recentelijk op tafel gegooid.

Wine-tasting-001

Ik herhinner mij een zeer schone vergelijking, dat ik ergens gelezen heb, waarbij een wijnglas vergeleken werd met een concertzaal. In een slechte zaal zal de muziek niet harmonieus klinken, met het risico dat bepaalde instrumenten of tonen meer gehoord zullen worden dan anderen. Schitterende analogie . Immers, als het wijnglas het geurpalet misvormt, wordt de harmonie van de wijn eveneens vernietigd. Zoals jullie allemaal weten zijn er glasfabrikanten die zweren bij een bepaalde type glas voor elke gangbare cépage of appelatie, maar eigenlijk moet ik zeggen type wijn. Good Old Georg Riedel had ooit opgemerkt dat de gevoeligheid voor zuurtegraad of de aromatische intensiteit kan verschillen per type glas. De vorm van het onderste deel van het glas lijkt cruciaal voor de finesse van de aroma's, de hiërarchie in de expressie daarvan en de algemene expressieve samensmelting. Volgens een onderzoek zou een hoekig glas een meer analytisch beeld geven van de wijn, waarbij ook de fruitigheid naar boven komt. Eivormige glazen geven een goede synthetisch beeld van de wijn, maar zullen ook de verspreding van tertiaire aroma's bevorderen. En volgens dat zelfde onderzoek: een kort glas is voordelig voor onmiddelijk fruitplezier en een hoog en smal glas accentueert de expressie van de frisheid en de zuren in de wijn. Bij kort en groot is er gevaar voor alcohol-overheersing. Eigenlijk wel best allemaal logisch, als je er over nadenkt.

Uit de resulataten van een wetenschappelijk onderzoek aan de universiteit van Neustadt, gebruikmakend van blindproeverijen, bleek dat rode en witte wijn geen verschillend glas hoeven. En deze studie juichen we uiteraard toe, alhoewel er geen conclusie over het ideale glas werd gezocht. Dus ben ik wel geïnteresseerd in jullie bevindingen, goed wetend dat het antwoord op de vraag ook inhoudt dat je een wijnvoorkeur verkondigt. Of bent u het type wijndrinker dat regelmatig van wijnglas wisselt, naargelang de wijn? Wit verschillend van rood?

Ik zal jullie mijn bevindingen meegeven, maar gelieve hier geen rekening mee te houden in jullie antwoord. Ik heb heel lang met het idee geleefd dat een vergrote INAO-glas ideaal was. Jullie kennen de typische INAO-glazen wel. Vaak worden deze gratis of tegen betaling uitgereikt aan de ingang van een proeverij. Goede glazen, zonder meer. Een grotere eenheid komt de complexiteit van de wijn ten goede. Nadien volgde mijn zoektocht-fase waarbij ik verschillende glazen heb uitgeprobeerd en inderdaad een wijn werd vaak een andere wijn naargelang het glas. Ik overdrijf uiteraard, maar ik vond en vindt het nog steeds boeiend dat een bepaalde wijn bijvoorbeeld een andere neus krijgt na het overgieten in een ander glas. Mijn conclusie was toen dat mijn vergrote INAO-glazen vaak een gebrek aan subtiIiteit ten toon spreidden. De wijn kwam wat teveel in "your face". In die periode kreeg (!) ik tevens Riedel-glazen cadeau, waaronder enkele zeer dure Sommelier-glazen, waarbij één type er uitsprong, maar hieronder meer. Het tweede nadeel van deze Riedel-glazen is de breekbaarheid ervan. Je hoeft er maar naar te kijken en ze breken, laat staan dat je ze met een handdoek moet afdrogen. Om practische reden ben ik toen overgegaan op een setje van 12 glazen die ik nu dagelijks gebruik. Het werd de Spiegelau Beverly Hills Bourgogne: goedkoop, toch wel redelijk stevig, en een mooi compromis. Recentelijk ben ik ook in aanraking gekomen met andere type glazen, die meer dan de moeite zijn. Maar het blijft dus afhankelijk naar wat je op zoekt bent. Maar wat mij betreft is het beste glas, onafhankelijk of je rood of wit drinkt, en in geval dat je subtiliteit en complixiteit zoekt in wijn, en voor de wijnen  die ik graag drink, de Riedel Bourgogne uit de Sommelier-reeks. Het glas is peperduur en spijtig genoeg zeer breekbaar, maar recent werd alweer bevestigd tijdens een blindproeverij bij mij thuis, met verschillende wijnen en aangebracht door verschillende mensen, dat elke wijn in dit prachtig glas er bovenuit stak. Er waren trouwens nog andere glazen van de Sommelier-reeks op proef. Er werd die avond flessen Champagne, Gamay, Riesling, Poulsard, Pinot Noir, Chenin Blanc en Savagnin, waarbij zelfs een fantastische Vin Jaune, gedegusteerd. De conclusie was trouwens dat we "de studie" nog eens moesten overdoen ...

10002d

Doch impliceert deze "overwinning" dat ik het ideale wijnglas nog niet gevonden heb en allicht dat het zelfs niet bestaat , want ondanks de duidelijke organoleptische voordelen van het prachtig glas is de fragiliteit ervan een belemmerende factor. Dus kan het alleen maar aanzien worden als een glas voor zeer speciale gelegenheden. Trouwens, ik heb er slechts één van. Welk glas zou het beste compromis (oh, wat haat ik dat woord) zijn?

 

Ps Ik vermoed dat dergelijke discussies in het verleden al wel gevoerd zijn op één of andere Vlaamse of Nederlandse Wijnblog, maar ik heb er geen weet van. In dat geval, excuses hiervoor. Doch zou ik het appreciëren mochten jullie wat feedback geven.

arnold-newman stravinsky

Commentaren

de studie overdoen das toch het beste besluit! en het moeten wel deftige glazen zijn maar daarom niet altijd R?
Ik drink gewoon rechtstreeks uit de fles, gedaan met al dien zever:-)
Ik gebruik meestal Schott Zwiesel Pure Nr6 Beaujolais.
Gaat een glas ook veel invloed hebben op de smaak van de wijn? vb overhevelen van een R naar een SW en dan direct proeven. Moeilijk eh, want ge hebt weer nen hoop lucht gegeven tijdens het overpompen.
Soit , heb ooit gesproken met Gobelain en glas heeft zeker nen invloed, ge moet het gewoon proberen te kaderen?
Wat wel belangrijk is bij een degustatie (waar we echt technisch gaan en ttp) dat iedereen dezelfde glazen heeft.

Gepost door: Venne | 14-01-10

toevoeging ik spreek dan wel over R en SW als ze dezelfde vorm hebben.
Soit , we komen wel tot een compromis! :-)

Gepost door: Venne | 14-01-10

@ Venne We waren nogmaals verbaasd van de verschillen per glas. En uiteraard goten we niet van één glas in het ander (met zuurstofopname), maar rechtstreeks van de fles in het glas, dus gebeurde het toch met de nodige ernst.

Gepost door: St. | 14-01-10

tuurlijk heeft het glas invloed op het proeven! Maar meer naar de neus dan het mondgevoel?
Het ging mij meer over "de studie opnieuw doen", dan mogen de glazen al eens wat wat minder proper zijn:-)
Blijkbaar is de reinheid van het glas ook wel belangrijk. Als ik het daarover had met mijn schoonvader zou hij ze wel eens meenamen naar zijn toenmalig werk. Daar zou hij ze wel eens "clean" maken.... idd perfect glas voor te degusteren.

Gepost door: Venne | 14-01-10

En dan heb je het nog niet eens over de invloed van de [i]hoeveelheid[/i] wijn die je in je glas giet en die volgens een experiment in la RVF van een paar jaar terug ook een invloed heeft op de smaak van de wijn...
Om een antwoord te geven op je vraag: ik probeer mijn sommelier-glazen zo vaak mogelijk te gebruiken - met een voorkeur voor het Rhône-glas (al 10 jaar geen meer gebroken!). Daarnaast heb ik nog wat Vinum rieslings die ik vaak gebruik en het immens praktische Expert Tasting glas van Spiegelau. Voor champagne zal ik steeds de Authentis van Spiegelau gebruiken.
Ben ik fout, of is het inao glas niet ooit ontworpen om net alle fouten uit een wijn duidelijker te maken?

Gepost door: BDC | 15-01-10

Klopt Ik gebruik ze voor opleiding, maar ik haat ze als de pest die INAO's. Geef mij maar de Expert van Spiegelau.
Van die dure Riedels koop ik niet. Ze kunnen dan wel goed zijn, daar twijfel ik niet aan, maar ik koop voor datzelfde geld liever wijn. Ik ben heel tevreden met mijn Spiegelaus in verschillende maten. De rest - o.a. grote bollen à la Riedel Barolo/Barbaresco - blijven simpelweg in de kast staan. Niet aangenaam om uit te drinken en ik vind ze nu ook niet bepaald de mooiste kanten van een wijn laten zien. Misschien goed voor wijnliefhebbers die graag op alles alcohol ruiken (ik vermoed stiekem dat ze voor de Amerikaanse markt gefabriceerd zijn), maar niet voor mij.
Proeven doe ik wel altijd uit hetzelfde glas. 1 Spiegelau expert. Daarna zien we wel welk glas we gebruiken ... .

Gepost door: Amaronese | 15-01-10

3 Ik gebruik eigenlijk 3 glazen. Simpele (uitvergrote INAO's) voor als ik dorst heb, niet-wijnkennend volk heb en de wijn heel eenvoudig is en ik eigenlijk gewoon meedrink met de wijn voor Madam Rick. Als ik proef over een paar dagen en dus wat serieuzer ook de Schott Zwiesel beaujolais van Venne, het officiele CSP glas, dat goed presteert en stevig is en dat een constante geeft in mijn proefervaring. Ik heb een Bordeaux, een Bourgogne en een Chianti van Riedel Sommelier maar die komen alleen uit de kast voor hele speciale flessen of wanneer ik echt het verschil wil proeven tussen glazen. Dat verschil is soms verwaarloosbaar, en soms immens. In de afwasmachine gaan alleen de inao'kes, alle andere worden met de hand afgewassen, zonder product.

Gepost door: Rick | 15-01-10

Ik gebruik alleen maar Riedelglazen, maar niet alleen de duurdere.

Gepost door: TT | 15-01-10

Spiegelau Authentis Ik zweer bij de Spiegelau Authentis. Voor rood zijn het de Burgundy en Bordeaux, en voor wit een apart glas waarvan ik de naam vergeten ben. Ik heb dan nog de Champagne glazen en de Digestief glazen waar ik ook de zoete wijn in serveer. Trouwens ik heb ook de water glazen ervan, wat mooi op tafel staat in combinatie met de wijnglazen. En nu ik er aan denk, ik heb zelfs een karaf van Authentis.

Gepost door: Jan Feyen | 16-01-10

Glashelder Wat mij altijd stoort bij dergelijke discussies is dat je ze niet kunt voeren zonder de relativiteit van het onderwerp te overschatten. Ja, glazen hebben zeker een invloed, maar niet in die mate dat ze een "mindere" wijn kunnen omtoveren in een "betere", laat staan van niet lekker naar lekker.

Wanneer ik 's avonds thuis kom en zin heb in een lekkere wijn, dan wil ik die fles gewoon kunnen opentrekken en drinken. En als dat dan uit een Riedel of een long-drink glas is, die wijn moet mij even goed kunnen bekoren.

Soit, een beetje aan het preken tegen het koor, maar dat gebrek aan correcte schaalverdeling is iets wat vooral voor beginnende wijnliefhebbers erg verwarrend kan zijn. (Al zou ik beginnende wijnliefhebbers niet onmiddellijk naar deze blog sturen ;-) )

En voor de goede orde, het glas waaruit ik het meeste drink is het IKEA 365+ IVRIG Witte wijnglas. Voor proeverijen wordt dat eveneens de Spiegelau Expert.

Groeten,

Maarten.

Gepost door: Maarten | 16-01-10

Good point, Maarten Slecht blijft slecht.
Ik had het moeten melden in mijn artikel.

Gepost door: St Etienne | 16-01-10

Riedel's hebben inderdaad ook de neiging om het slechte uit te vergroten...

Gepost door: Rick | 16-01-10

hmm, ik sluit mij een beetje aan bij maarten, al weet ik dat ook een held ben in kommaneuken zo af en toe - ik nam tenslotte riedeltjes mee op tent-vakantie ;-)
alleen, ik jaag een half dozijn glazen in scherven elke 6 maanden... en jammer genoeg telkens alleen de dure!
de laatste weken drink ik proefgewijs uit de spieglau expertjes en gewoon om te genieten uit de rode wijnglazen van de soiree selectie van spiegelau - die zijn gemaakt voor gebruik in restaurants en zijn dus iets steviger! ze houden het nu al langer dan 6 maanden uit... een record!
wat voor mij het belangrijkste is aan een glas om wijn uit te drinken is een dunne rand - al de rest daar ben ik, voorlopig toch, nog niet aan toe

1 komma-verhaaltje, op de braderij vorige zomer kon je bij één van de chiqueste resto's in lier een glas cava kopen... HA, dat zag ik wel zitten, tot ik zag dat ze het in plastieken champagne fluten schonken - daar ben ik toen compleet op afgeknapt ;-)
ik vermoed dat "glas"glas dan toch ook nog een voorwaarde is

Gepost door: Kaat | 16-01-10

Ik heb thuis enkele Impitoyables waaronder de n°3 die ik meestal gebruik. Schitterende glazen, wat mij betreft.

Gepost door: Peter | 17-01-10

@ Maarten Je hebt natuurlijk best wel gelijk: een slechte wijn wordt niet goed in het perfecte glas. Mirakels bestaan niet. Maar daar gaat het niet om, wel over het feit of het glas de wijn eerlijk tot zijn recht laat komen - en dan wordt het glas wel belangrijk. Niet overtuigd? Proef dan maar eens een pinot noir uit een Vinum Chianti van Riedel...

Gepost door: BDC | 19-01-10

Ik mocht onlangs proeven met de verschillende glazen van Zalto. Het moet gezegd: een sublieme ervaring. Zo fijn, zo dun dat glas is. Zo breekbaar.. gelukkig heb ik die niet moeten afwassen.

Ik vraag me af of de breekbaarheid (dat fragiele als je zo'n glas vasthoudt) ook geen invloed heeft in de beoordeling van de wijn.

Een wijn vol finesse in een fragiel glas: 1+1=2?

Gepost door: Werner | 12-01-14

Ik wist dat de vorm van een glas invloed had op de smaak/beleving van bieren, maar het blijkt toch nu toch ook van belang te zijn voor wijn.
Hierboven wordt gesproken over R, SW, CSP, ... Is er ergens info over welk soort glas het beste is voor welk soort wijn ?

Gepost door: Peter | 08-02-14

De commentaren zijn gesloten.