25-01-10

Het verdriet van Vlaanderen

Arm Vlaanderen, het stukje land met de lelijkste woningen uit West-Europa, die zo naast elkaar gebouwd zijn dat er geen landschappen meer zijn. Voor landschappen moeten wij naar het buitenland. Er was een tijd dat zo goed als alle Vlamingen van fermettes droomden, en plots is deze trend veranderd voor een adoratie in pastoriehuizen, allicht om toch nog een beetje binding te hebben met het Katholiek geloof. Ja, want de traditionele zondagse uitstap naar de kerk heeft moeten wijken voor andere prioriteiten.

02-rav-groot

De Vlaming houdt ervan om hun zondagen door te brengen voor de televisie, kijkend naar in modderploeterende wielrenners, waarbij er steeds de broodnodige zekerheid bestaat dat er een andere Vlaming wint. Indien er echt niets op de buis is of de vrouw haar gelijk krijgt, dan kan er ook een halve dag doorgebracht worden in één of andere meubelzaak of plantencenter, waar zo goed als alles te koop is. Vlamingen houden nu éénmaal van nep-antiek, lelijke planten en tuinkabouters. Belangrijk onderdeel, of eigenlijk moet ik het hoogtepunt zeggen, van deze uitstap is het bezoek aan het cafetaria of nabij gelegen taverne, waar de dames er zich te goed doen aan dames blanches, toertjes of pannekoeken in combinatie met een zalige koffie van Douwe Egbert, liefst met een klod slagroom er bovenop. 'In Italië noemen ze dit een Capuccino.' De heren houden het bij één of andere donker zoet bier, begeleid met nootjes. 'Ja, een mens krijgt er dorst van.'

Er is een tijd geweest, en dit voor de jongere generaties, dat zowel vrouwen als mannen bij zichzelf krullen lieten leggen, in navolging van een zekere Jean-Marie. Gelukkig is de populariteit van deze gesponserde paljas, ondanks een televisiereeks, naar nul herleid, zodat het nu eigenlijk niet meer gangbaar is. Wel zijn de glimmende trainingspakken, met bijpassend witte sportschoeisel, die rond dezelfde periode hun opgang deden, nog wel in het straatbeeld te zien. U heeft het beslist ook al eens gezien, een middelbaar Vlaams koppeltje dat in plaats van aan sport te doen, denkt dat het beau temps is om er sportief bij te lopen, ondanks een zwangerschap bij de man en hangtieten bij de vrouw.

080110_roger_raveel_18

Vlamingen zijn zo bekrompen dat het soms pijn doet aan mijn kloten. U geloof mij niet? Let maar eens op bij een volgend gesprek op het werk of in intiemere kringen. De onderwerpen zullen allicht de grenzen van de wijk, familie, sport of televisieprogramma's niet overschrijden of er moest ergens een ramp hebben voorgedaan. Zij die dan toch buiten de krijtlijnen kleuren in dit deel van de wereld worden al heel snel als excentriek en een beetje gek beschouwd. Het is niet voor niets dat alle grote filosofen en wetenschappers uit het zuiden, westen of oosten van ons contreien komen. Zelfs bij onze kunstenaars stel ik mij vragen, wat op zich wel gevaarlijk is. Ons grootste levende schilder, de Roger, kwam zelfs zijn ommuurde tuin niet uit, waardoor zijn kunstwerken duidelijk belichamen wat ik hier poneer.  De lijst van de grootste Belgen aller tijden geeft trouwens duidelijk aan dat er geen grote Vlamingen bestaan, want Brel en Merckx kunnen bezwaarlijk als Vlaming bestempeld worden en Vesalius was ne Duits. Ten tijde van Ambiorix bestond Vlaanderen nog niet. En Pater Damiaan is een heilige, en die tellen uiteraard niet mee.

Vlamingen zijn racisten, net zoals Denen en Duitsers dat zijn. Elke verkiezing sinds 1991 zal mijn stelling bevestigen, maar ik heb het ook over de niet extreem-rechtse kiezers, die bijvoorbeeld Groen, rood of blauw stemmen. Ondanks hun verwoede pogingen om zich als multicultureel te profileren is de enige Marokaan of Afikaan dat ze ooit aangesproken hebben één achter een kraam of bar op één van hun reizen met Thomas Cook. Ik hou er wel van om aan deze mensen te vragen wanneer het de laatste keer was dat ze een allochtoon thuis ontvangen hebben. En dan komt de aap uit de mouw, want allochtonen zijn anders en delen niet dezelfde interesses. Het meest exotische waar vele Vlamingen al ooit eens mee in aanraking gekomen zijn, is de nr 11 op de menukaart van de plaatselijke afhaal-Chinees: een loempia met curry-saus.

raveel002

Buitenlanders die hier komen wonen zijn (en zo ken ik er nogal veel), klagen vaak over de Vlaming zijn zeer koude en afstandelijke kant. Heel lang heb ik gedacht dat dit een soort van facade was, deels mede bepaald door een soort van verlegenheid en introvertheid. Ik ben nu echter van mening dat dit gedrag te herleiden is tot de desinteresse in de medemens en het vreemde.  Het conservatisme in Vlaanderen is duidelijk vervlochten met een pessimistisch mensbeeld, waarbij er geen plaats is voor het individualisme. Vlaanderen boven, toch?

Gelukkig zijn Vlamingen wel flexibel en harde werkers hoort men ook wel vaak, ter verdediging van hun nietig bestaan, denk ik dan.  Juist, zeg ik dan. Een ander punt waar we goed in zijn is klagen...

St-Etienne, een individu dat heel toevallig in het gewest Vlaanderen is geboren.

km33062

16:58 Gepost door St Etienne in Open brief | Permalink | Commentaren (19) | Tags: vlaanderen, vlamingen, roger raveel |  Facebook |

Commentaren

Als Vlaams/ Nederlandse, Nederlands/Vlaamse voel ik maar al te goed aan wat je zeggen wil. Toch voel ik me tussen de Vlamingen veel vrolijker, veiliger en prettiger over 't algemeen. En over racisme: wat dacht je van de gemiddelde Nederlander, de mond vol over alles en iedereen maar Wilders partij groeit en groeit en nobody zegt van zichzelf graag naast een allochtoon te leven...

Gepost door: Danique | 25-01-10

Ik herken veel van wat je schrijft, en Arm Vlaanderen, dat de politici krijgt die het verdient, zichzelf eerst emancipeerde en dan de spiegel wegwierp.
Maar met één ding ben ik het oneens: er zijn nog heel wat getalenteerde, interessante en "grote" beeldende kunstenaars actief (Panamarenko, Tuymans, Sam Dillemans, en ik vergeet er nog wel wat...), om nog maar te zwijgen van de topfotografen onder ons. Ze worden door de gemiddelde Vlaming helaas wel beschouwd als...juist excentriek, een beetje gek, een beetje gevaarlijk...

Gepost door: Rick | 25-01-10

Recht uit het hart neem ik aan?
Ik kan er niets aan toevoegen. Je weet goed hoe ik erover denk. Wie zich niet conformeert, is een ploert; wie niet meebralt, is een stuk ketters vreten ... . Het zij zo. Ik voel me geen ene moer Vlaming. Trouwens, wat is dat 'Vlaming'? Een nogal hypocriete, 19de eeuwse constructie, denk ik zo ... .

Gepost door: Amaronese | 25-01-10

@ Rick & di Ama & Dani Ik zou Panamarenko & Co zeker niet als "Vlamingen" bestempelen. En eigenlijk moest ik aan Pana denken als ik het over de gekke excentrieken had.
Mooie bedenking over die 19de eeuwse constructie...
Vroeg of laat schrijf ik wel iets over Nederlanders, maar de cliché's zijn zo voor de hand liggend.

Gepost door: St. Etienne | 25-01-10

oei che passa? of is dit woordbraken een geval van detoxen na een bezoek aan raveel ?

maar maar maar toch! blue monday was vorige week hoor

trouwens, gezelschap van "pierre" gehad van de middag aan tafel - veel wereld in dat kleine gat in de vlaamse ardennen ... toch?

Gepost door: Kaat | 25-01-10

@ Kaat Ik voel me kiplekker. Thanks for asking.
Raveel vorig jaar bezocht en inderdaad de man zelf ontmoet. Interessant manneke. Was toen nog in rouw.
Waar heb je Pierre ontmoet? Ben je er gaan eten?

Gepost door: St. Etienne | 26-01-10

Een welgemeende fuck you-schot in de Vlaamse roos ik krijg ook het schijt, sorry ik bedoel pijn aan mijn kloten, van het vernieuwd Vlaams Nationaal gevoel dat hier heerst sinds Leterme en Weverke het hier voor het zeggen hebben. En maar lachen met losers als minister Daerden..., om ons eigen onkunde te camoufleren.

Gepost door: Peter Michiels | 26-01-10

Toch vreemd dat er zoveel mensen zijn die blijkbaar hetzelfde denken en toch verandert er niets ... ? Soit, goed dat er zoveel Vlamingen nog steeds zweren bij hun Bordeaux ... zo blijft er meer lekkere wijn over voor ons!

Gepost door: Amaronese | 26-01-10

@st bij de diploma course ;-) dus gelijk ook
@ meneer orbis wanneer gaan we nu een keer ;-)

een bezoek aan pierre is zo ondertussen alweer bijna 2 jaar geleden bij mij !

Gepost door: Kaat | 27-01-10

Komt voor elkaar Stephane en ik gaan ons er achter zetten. Iets teveel andere muizenissen aan mij hoofd nu ... .

Gepost door: Amaronese | 27-01-10

Onder het mom.. het zijn niet altijd dezelfde die het moeten doen, zal ik dit wel op mijn bord nemen. Ik heb al een mail naar Pierre gestuurd. Monsieur Orbis, kan jij mij de mail adressen van de mogelijk geïnteresseerden sturen, zodat ik het in gang kan zetten.

Gepost door: St. Etienne | 27-01-10

bitje zwèt Dit is me toch allemaal wat éénzijdig belicht. Vlaanderen is me soms ook te bekrompen, maar als je het ergens anders écht beter zou leren kennnen , zou je hoogstwaarschijnlijk merken dat het daar niet zo veel anders en/of beter is. En lelijke huizen zijn al helemaal geen exclusief Vlaams verschijnsel. En wat betreft dat racistisch zijn lijkt het mij ook wel mee te vallen ... vergeleken met bvb (of all places)Italië. Ik heb trouwens wel veel kleurrijke vrienden uit alle werelddelen, alhoewel echte vrienden kun je naar het schijnt op één hand tellen, laat het me dus maar echt goei kennissen en één vriendin noemen. Maar en dat zal bij u ook wel het geval zijn vermoed ik, die allochtone én buitenlandse vrienden vormen natuurlijk wel geen staalkaart van de allochtone gemeenschap in ons land of van de mensen van die landen.....

Gepost door: kempenzoon | 27-01-10

Ik lees uw blog overigens héél graag.

Gepost door: kempenzoon | 27-01-10

Zal ik doen @kempenzoon: hm, kan misschien wel zijn. Nuance is altijd goed, en het gras is elders altijd groener, maar misschien is het goed eens af en toe te chargeren om de zelfgenoegzaamheid van de doornsee Vlaming wat te doorprikken. Want dàt is het verrekte probleem: die walgelijke zelfgenoegzaamheid. Half Vlaanderen lijkt wel een bent betweterige onderpastoors ... .

Gepost door: Amaronese | 27-01-10

@st en @orbis rock some wine & food !
so... will be seeing you sooooon?

Gepost door: Kaat | 27-01-10

een bent betweterige onderpastoors Met amaronese als paus...?
(sorry, kon t nie laten... maar ja, af en toe is het goed om eens te chargeren hé (hier allerlei leestekens)

Gepost door: die Bordeauxliefhebber die u al die wél lekkere wijnen van harte gunt | 27-01-10

Fuck de discussie, ... ... ik wil mee naar Pierre!

Maarten.

Gepost door: Maarten | 27-01-10

@die Bordeaux-dinges Neen: als onderpaus! Maar, pas op, als betweters, betweters betweterij beginnen te verwijten ... .

@Maarten: als je braaf bent, mag je mee. Dwz, als ik Bella nog eens mag beslapen :-D

Gepost door: Amaronese | 27-01-10

Pana Klopt maar al te goed, Panamarenko is geen vlaming maar een Antwerpenaar. Nog iet te zegge... ;-)

Gepost door: Bart | 31-01-10

De commentaren zijn gesloten.