06-02-10

Wijnblogdagen: ode aan één fles Vin Jaune en één stukje comté

sommelier-11

Ik heb nogal wat bewondering voor de kunde van sommigen om de perfecte wijn te selecteren bij een gerecht. Ik zal geen namen noemen, maar  lezers van deze blog zullen wel weten over wie we het hebben en allicht kent u ook wel enkele lieden die het kunnen. Elke wijnliefhebber heeft trouwens toch een beetje verstand van wat kan gecombineerd worden met een bord en vooral wat niet kan. Anderzijds heb ik het grootste misprijzen voor professionelen die beweren deze kennis te bezitten, maar het in de praktijk totaal niet kunnen. Ik ben al lang geleden gestopt om systematisch aangepaste wijnen te bestellen bij een menu op restaurant (er zijn uitzonderingen!!!), daar ik soms de grootse flutwijnen voorgeschoteld kreeg, en die bovendien niet echt complementair waren met het voedsel voor mijn neus. Neen, geef mij maar de wijnkaart en ik bestel wel een fles ..., als er echte wijn op de kaart staat tenminste.

Bij mij past trouwens een goede fles wijn nogal gemakkelijk met vele gerechten. Zo durf ik een fles Gamay tegenover heel veel lekkers te plaatsen. Een bord charcuterie: hier is mijn Gamay. Vis? ik heb nog een fles Fleurie staan. Vandaag is het kip! Laten we de 2006 van Métras openen. Runds- of varkensvlees? Waarom geen Gamay? Pasta ... vergeet die Berlusconi-stemmers, laten we iets Frans drinken, ja, een Gamay. Bij Pizza kan trouwens ook Gamay gedronken worden. Een zomerse sla: een licht gekoelde Beaujolais. Kazen: uiteraard wit, maar als het rood moet, liefst een Gamay.  Een broodje Bakpoa? Mmmh lekker, met een Gamay.

3345267156_2502bef16c

Recent heb ik wel een zeer lekkere combinatie op tafel getoverd. Is het u trouwens ook al opgevallen dat een typische streekgerecht vaak zeer compatibel is met de plaatselijke wijnen uit de streek? Maar kijkend naar de essentie, de ruwe simpele streekproduct; hoe vaak is het niet dat de wijn uit dezelfde streek, daar perfect bij past? Zo associeer ik vaak witte Loire-wijnen met de lekkere plaatselijke geitenkazen dat er geproduceerd worden. De worsten uit Beaujolais: inderdaad, u weet wel welke wijnen daar bij passen. De fantastische zeevruchten van de westkust van Frankrijk gaan wonderwel samen met een goede Muscadet. U kent  allicht wel nog wat meer voorbeelden...

Comte

Deze keer was de perfecte match één die ten huize St. Etienne vaak op tafel komt: een stukje oude Comté en een Savagnin.  Wij hadden deze keer een uitstekende 30 maanden oude Comté kaas uit een winkeltje in de Jura (en geloof mij, dergelijke kwaliteit vindt je hier niet, ook niet bij de beste kaaswinkels in BNL - trouwens voor de insiders, dit was niet het winkeltje in Poligny) en dit werd begeleid door allicht het beste wat ik ooit al gedronken heb (en dit nu voor de 2de keer - nog steeds mijn oprechte dank aan RDG voor de eerste fles), een Vin Jaune 1999 van Pierre Overnoy/Emmanuel Houillon. Fucking Hell!!! We werden er stil van...

 

 

(nog steeds stilte)

 

 

Sssstt...

 

  

 

 

Einde...

 pierre-overnoy-2

PS 1 aan mijn wijnvrienden: ik heb nog 2 flessen 1999 op de kop kunnen tikken

PS 2 Bij het zoeken naar wat foto's op het net, deze alinea teruggevonden:  the most sought-after of all vins jaunes is the rare version made by Pierre Overnoy, made in miniscule quantities in selected vintages before he retired in 2001. With his avoidance of sulfur, his 1998 was deeper in color than the other wines on the table, but that was hardly a fault-its resonant depth and sophisticated complexity of aroma elevated this wine above the rest, finishing with astounding intensity, subtlety and length. It was the sort of wine that prevented you from putting anything else in your mouth for another five minutes after each sip, its panoply of flavors fiercely gripping your palate and refusing to let go. The phrase "wine of meditation" is often overused, in any language, but Overnoy's vin jaune, in any vintage, is one of the few wines that truly merits the description. Peter Liem, senior correspondent and wine critic for Wine & Spirits magazine

PS 3 voor het adres van het winkeltje: mail mij (maar hou het stil)

11:16 Gepost door St Etienne in Wijn: allerlei | Permalink | Commentaren (10) | Tags: vin jaune, wijnblogdagen, comte, pierre overnoy |  Facebook |

Commentaren

Vin jaune is ook heerlijk en met Comté wordt het een goddelijke combinatie. Doet me weer terugdenken aan die reusachtige Comté in de winkel op het plein in Poligny. Ik ben een fan van bewust oxidatieve wijnen. Van Tokaji Szamorodni en Sherry tot aan Vin Jaune.

Gepost door: Vinama | 06-02-10

Ik durf het bijna niet te zeggen... ...maar Jura wijnen zijn heel lang mijn ding niet geweest. Het oxidatieve karakter jaagt me bijna de kast op. Maar er is beterschap merkbaar want met ouder (en wijzer?) te worden, durf ik al eens wat te experimenteren. En eerlijk toegegeven, die combo Comté en Vin jaune komt me bijzonder aangenaam over. Een van de voornemens voor dit jaar.

Gepost door: pvo | 06-02-10

Broodje Bakpao? geen idee wat het is!

Gepost door: Geert | 07-02-10

winkeltje voor vin jaune Overnoy Beste St. Etienne,

't Is waarschijnlijk een naïve poging maa toch had ik graag het adres van dat winkeltje gehad!
Ik wens je ook te bedanken voor het steeds weerkerend leesplezier van uw blog! En uiteraard de daarbij horende zin om te ontdekken! BEDANKT! Heeft u trouwens het boek "Wine and War" al gelezen? Prachtig ontroerend en verhelderend boek over wijn, de Fransen en de Duitsers tijdens WOII!

Gepost door: Martijn | 08-02-10

Geen dank. Geen dank, Etienne (die St. vind ik er wat over).
Dit is inderdaad, via de liefdevolle omarming van Pierre, een wonderbaarlijk product van de natuur.
Ik ben er bovendien zeker van dat na inname van dit majestueus sap, na opname in de bloedbaan, hepatische verwerking, renale filtering en afscheiding via de urinebuis, dit sap nog altijd beter smaakt dan een Haut-Brion blanc.

Gepost door: Rob | 09-02-10

Hoe je er bent in geslaagd om nog twee flessen van deze godendrank op de kop te tikken blijft voor mij een raadsel. Enfin, als ik het goed begrijp bevinden er zich dus terug drie flesjes in ons midden (lol). De 1999 is wel stukken beter dan de 1998, deze heeft wat last van alcohol. De 1990 is ook niet mis.

Gepost door: nonkel | 09-02-10

@ Martijn Bedankt voor jouw leuke reactie - ik heb jou zonet mijn 2 bronnen persoonlijk gemaild.

Zonet op Amazon het boek opgezocht en besteld aan $1.99. IK ben benieuwd.

Gepost door: St. Etienne | 09-02-10

@ Rob & nonkel En deze krasse taal ivm Haut Brion Blanc vs Vin Jaune pis is gebaseerd op ...?

Ik denk dat we nu 4 flessen hebben (SVDB meegerekend - of gaat hij zijn fles alleen op drinken?). Ik stel voor dat we eerst een voorraad "uitstekende" Comté moeten aanschaffen, alvorens een volgende fles te openen.

Gepost door: St. Etienne | 09-02-10

Beste Stef,

Ik heb het geluk gehad drie flesjes 1999 te kunnen bijkopen.

Gepost door: nonkel | 05-08-10

De commentaren zijn gesloten.