19-02-10

Zin in een BYO-tje? Ik wel...

Kent u het, BYO wine? Is het een nieuwe soort wijn, gevinifieerd met de modernste technieken als antwoord op de in de lift-zijnde bio-wijnen? Is het wijn gemaakt van genetische gemanipuleerde gistcellen, waardoor zeer specifieke fijne aroma's worden ontwikkeld in de wijn? Is het een marketing-term dat in Amerika zijn opgang aan het maken is omdat bio er niet bestaat, maar eigenlijk organic heet, en dit in Europa raart bekt? Heeft het iets te maken met Food & Wine pairing? Is het een verzinsel van één of andere blogger om zich interessant te maken?

Brignot

Allemaal fout, BYO staat voor Bring Your Own Wine en betekent letterlijk wat er beschreven staat. Sommige restaurants gaan openlijk akkoord met het principe waarbij bezoekers flessen wijn meenemen ter begeleiding van hun maaltijd. Het is uiteraard Angelsaksisch in origine, maar sinds kort bestaat er ook een Belgisch variant. En laten we eerlijk zijn, is dit niet de natte droom van elke ware wijnliefhebber? Gedaan met flessen van 70 euro bij een maaltijd in een restaurant, die eigenlijk zou moeten smaken, maar eigenlijk niet helemaal doen, daar u constant zit te denken aan wat u vorig jaar bij een wijnimportateur heeft betaald voor dezelfde fles: was het 9,50 euro of toch rond de 11 euro, btw inbegrepen, wetend dat het restaurant een fikse korting geniet? Het kan dus anders. BTW (by the way) het kurkrecht dat aangeraden wordt door BYO bedraagt 15 euro, maar de restaurateurs zijn vrij deze aan te passen. Een andere reden, en eigenlijk zou dit elke liefhebber van echte wijn in een vreugde-dans moeten doen ontspringen, is dat een mens nu vrij is om te drinken wat hij wilt drinken tijdens een restaurantbezoek. Kom maar af met je niet-gefilterde sulfietloze, naar gist-riekende fles Chenin. We zullen de sommeliers van deze tijd eens Plousard doen ontdekken. Of in geval dat u een ware Bordeaux-liefhebber bent en heel toevallig op deze blog terecht gekomen bent (welkom trouwens), en u kunt zich zoals iedereen die dure veel te jonge Bordeaux Grand Cru's op de kaart niet veroorloven, wetend dat u een kelder vol hebt met van die oude wijven. Neem maar mee, die oude wijven. Hetzelfde geldt ook voor Borurgogne? Wie kan nog een gerijpte top-Bourgogne betalen in een klasse-tent? Prins Laurent, ja, en zijn broer, die met zijn baard, ook.

 535254808

Mijn eerste kennismaking met het principe dateert van heel heel lang geleden. Tijdens onze studententijd zijn mijn vrouw, toen nog vriendin, en ik ooit eens na de Kerstdagen naar New York gevlogen, waar we twee weken zijn blijven plakken, in plaats van rond te reizen. 's Avonds zagen we dat vele restaurantgangers met een fles in de hand (weliswaar verpakt in een lichtbruin papieren zakje) gingen eten. Ik heb onmiddelijk hierover iemand aangesproken met de vraag of dit gangbaar was, of gewoon te wijten was aan één of andere actie of lag het gewoon aan de feestdagen. "Uiteraard niet, Mister, we live in a free country, and if you want to take a bottle of wine to a place, then you just do it. Right?" Dit moesten ze mij geen twee keer zeggen; 's anderdaags enkele flessen gekocht (ik weet echt niet meer wat ik toen van wijn dronk - ik zat toen in mijn Gini-fase, als u snapt wat ik bedoel) om de rest van de avonden etend en drinkend door te komen. De allereerste keer in België was het in het prachtige Art Deco restaurant van het hotel Metropole in Brussel. Enkele wijnliefhebbers, mezelf incluis hadden het plan opgevat om eens wat lekkere flessen te kraken bij een maaltijd en iemand kende de zaak nogal goed, en ja het was geen probleem om elks 2 flessen mee te nemen. Ik had toen Chidaine mee, en de toenmalige sommelier moest toegeven dat hij nog nooit zo'n lekker Chenin Blanc had gedronken.

BYO

Sindsdien doe ik het af en toe, een BYO-tje. Ik moet zeggen dat ik nogal vaak dezelfde restaurants bezoek, waar ik weet dat ze een deftige wijnkaart hebben, dus de behoefte is er niet echt. Bovendien, ondanks mijn conservatisme in wijn en restaurantkeuze, ben ik altijd blij om een lekkere nieuwe wijn te ontdekken, en mijn bevriende zaakvoerders/sommeliers durven me al eens iets blind te laten ontdekken. Meestal doen we het als we met enkele gelijkgezinden wijndrinkers een al dan niet bekende restaurant gaan bezoeken, en we aan elkaar wat wijnen willen laten poeven. Blind uiteraard.

Hoort u het ook? Een ijl stemmetje in de verte. Iemand piept dat dit principe de dood zal zijn van vele restaurants. "Ze hebben het al zo moeilijk, mijnheer. Ze verdienen niets op het eten, dus is het maar normaal dat ze gigantische winsten pakken op de wijn." Als dit echt zo is, dan moeten ze maar grotere marges nemen op de gerechten, en ervoor zorgen dat de prijs het waard is, zodat de klant bereid is het te betalen, en nog belangrijker dat hij de drang heeft om terug te komen. Geldt dit niet voor elke service of product? Gedaan met de restaurateurs die rommel op het bord brengen en daar dus geen hoge prijs voor kan vragen en dus maar op aperitief en wijn de zaak moet laten draaien. Uiteraard zal het BYO-principe nooit zo in gebruik zijn dat iedereen het doet, wat bijvoorbeeld wel het geval is in Australië, heb ik begrepen. Ik geloof echter wel dat men het vaker zal tegenkomen en dat vele restaurants het idee zal moeten dulden. Daarom deze oproep aan alle wijnliefhebbers: doe het, meldt bij een volgende telefonische reservatie dat je één of twee flessen wijn wilt meenemen, praat er met vrienden over, spreek de eigenaar van het resaturant aan over BYO, ...enz. Laten we de evolutie een handje toesteken en dit schitterend gebruik in onze regio versnellen.

Voor meer informatie, oa. de restaurants die aangesloten zijn bij BYO (in Antwerpen alleen al zijn het bv. Pazzo, Brasseurs en één van mijn favorieten, Bar(t)-a-vin) en bovendien de 4 BYO-regels die van kracht zijn: http://www.byo.be

byob

Commentaren

Over het vak en de wijnkeuze in het restaurant Inderdaad, vaak is de wijn niet te pruimen in het restaurant. Maar wat denkt U van het volgende: waar kan een jongeling of geïnteresseerde het vak "echte of essentiële" wijn leren? Ik bedoel hiermee ...in welke officiële school?
Ooit had ik een voorstel en initieel toonde de persoon interesse:-)
Hoe komt het echter dat men nooit concreet is ingegaan op mijn voorstel om gedurende een bepaalde tijd een degelijke cursus te geven over de essentie van wijn? Ik ben nochtans geen dure vogel en ik zou me telkens netjes geschoren hebben:-)
Hoe komt het dat één van mijn collaga's die wijnkundig verdomd wel weet waar het over gaat, slechts één jaar mocht lesgeven in één van de Brugse scholen, terwijl een 2e jaar niet meer nodig was?

Nog een voorbeeld: Laats gingen we ergens eten, super gegeten,echtwaar! Maar de wijnen????
Ja maar, klonk het, de verantwoordelijke is een wijncursus aan het volgen. Of is de verantwoordelijke zich nu helemaal aan het laten bezoedelen, dacht ik prompt? Of is de verantwoordelijke een cursus over appellaties of zo aan't van buiten blokken.

Het is niet de bedoeling om me negatief uit te laten, doch ik heb stellig de indruk dat de standaard die men hanteert in de meeste scholen gepaard gaat met het laten proeven van technologische wijnen of wijnen zonder ziel!
Een pak SO2geur en aromatische wijnen als gevolg van exogene gisten wordt dus de standaard.

Zolang hier geen verandering in komt, worden de respectievelijke wijnaankopers maar "triestig" gevormd en zullen we slechte of nietszeggende wijnen blijven drinken in onze restaurants.

In dat geval is BYO inderdaad een uitkomst.Gepost door: Jacques | 20-02-10

Jacques, je hebt 100% gelijk het is ontzettend triestig gesteld met de kennis van het personeel in de meeste restaurants die gewoon klakkeloos navertellen wat ze van de wijnverkoper hebben gehoord: geen ziel, geen beleving, geen zin om de wijnen en de makers te leren kennen. Laatse nog de druif Chablis geproefd?
Ik ben van plan om eens een avondje byo te doen, maar ik weet nog niet in welk restaurant.

Gepost door: BoB | 24-02-10

Stoelgeld Idd. winstmarges op wijn zijn vaak overdreven en natuurlijk is wijn dikwijls niet te 'zuipen'...

Ik heb al dikwijls het voorstel gedaan dat restaurants een soort van stoelgeld zouden vragen om hun vaste kosten (verwarming e.d.) te dekken. De gerechten blijven dan goedkoop...
Maar bovendien wordt iemand niet gestraft die wijn wenst te drinken!

Wijn dikwijls niet te 'zuipen', BYO doe ik dan ook altijd (behalve in de restaurants waarvan ik weet dat er iets op de kaart staat die ik zal lusten). Betaalde daarvoor tot op heden van 0 Euro (jawel hoor, maar de sommelier wenstte ook te proeven, wat ik natuurlijk leuk vond, kortom een compliment voor de sommelier!!) tot 25 Euro.
Eens werd me bij telefonische reservering 33 Euro gevraagd. Toen ik vertelde dat ik dat toch wel héél veel vond en dat ik nier meer geef dan 25 Euro heeft de eigenares van het restaurant me gevraagd wat ik dan ging doen....ewel reserveren in een ander restaurant hé ;-)

@Jacques: ik ken precies de persoon die 1 jaar les gaf in Brugge ;-)), die was misschien wat te duidelijk over wijn 'an sich' en vond het vanbuitenleren van appellaties niet interessant... Tja dan pas je niet in het schools systeem hé.

Gepost door: Hans Dusselier | 25-02-10

Ga ik proberen Na het lezen van dit artikel en de reacties ga ik binnenkort ook eens een fles wijn meenemen naar een restaurant.

Ik heb hier zelf nooit bij stil gestaan maar ik vind het een geniaal concept!

Gepost door: Erik | 08-03-10

De commentaren zijn gesloten.