27-02-10

Blindproeven is niet altijd aan te raden

2998249807_0492ec4c8c

Iedereen zal nu wel weten dat ik een fan ben van het blindproeven van wijn. Niet is eerlijker en soms uitdagender dan een glas wijn voorgeschoteld te krijgen, waarvan je op het eerste zicht alleen maar kan concluderen dat het wit of rood is. Ik zie het trouwens nooit als een wedstrijd, maar meer als een objectieve en onbevangen ontdekking van hopelijk iets lekker. En inderdaad soms ga je lekker nat. Heerlijk!

Echter, er zijn ook gegronde redenen om het blindproeven bij wijlen te vermijden:

Reden 1: een dure prestigieuze fles van een top-domein

Het is absoluut niet aan te raden om in geval dat je een zeer dure exclusieve fles in je bezit hebt, deze blind te laten proeven. De kans dat de wijn als niet lekker wordt bestempeld, zeker in geval van een kritisch panel, is zeer reëel. Neen, in geval dat je een Mouton Rothschild of Haut-Brion Blanc op de kop hebt kunnen tikken, en je wilt deze aan je vrienden serveren tijdens een maaltijd bijvoorbeeld (en dus er eigenlijk mee wilt uitpakken), dan is er een andere werkwijze aangewezen. Gelieve al bij de uitnodiging melding te maken van de unieke organoleptische extase en gulheid van de gastheer dat hen te wachten staat, zodat er al een zekere hunkering optreedt. Zorg er voor dat de dag des oordeel de fles op een strategisch plaats staat opgesteld, zodat bij het binnenkomen alle gasten het etiket te zien krijgen. De inkomhal, in geval van een goede temperatuur, is een ideale plek om een dergelijke fles te laten chambreren. Dus inderdaad de fles is al, voor de gasten zijn aangekomen, ontkurkt en geproefd. In geval van kurk heb je een probleem, waar wel een oplossing voor is, waarbij je een veel goedkopere fles uit dezelfde regio met een gelijkaardige leeftijd en een trechter nodig hebt.

tokyo_kitcho_wines

Zorg dat je op een strategisch moment, met een zekere allure, de fles naar de tafel brengt. Een goed moment is bijvoorbeeld net na het opruimen van de borden van de vorige gang, wanneer het gesprek dreigt stil te vallen. Het is essentieel dat je, wat het jaargang ook is, meldt dat voor dit domein het een topjaar betreft, omwille van de zeer strenge selectie van de druiven. Schenk zoals het hoort eerst bij jezelf in, en ruik aan het speciaal geselecteerd groot glas zonder te walsen, om nadien tijdens het walsen nog enkele keren te ruiken, met wat instemmend geknik en gemompel. Neem dan een slok en zorg dat iedereen omwille van het luidruchtig slurpen naar je opkijkt (jij staat nog steeds recht!). Op dat moment is het essentieel dat je de ogen sluit, alsof je in de diepste mijmeringen verzonken bent. Na een dertigtal seconden (niet eerder), wanneer je dreigt het publiek te verliezen, slik je in. Zorg dat je dan tegen je wederhelft, op een non-chalante toon, doch net luid genoeg dat iedereen het kan horen, meldt dat de fles vandaag nog beter proeft dan de vorige keer. Schenk iedereen een glas uit, zonder al te veel show, maar wel plechtig zoals de beste sommeliers... Succes verzekerd.

ht%20brion%20blanc%20gener


Ik ben er bovendien zeker van dat na inname van dit majestueus sap, na opname in de bloedbaan, hepatische verwerking, renale filtering en afscheiding via de urinebuis, dit sap nog altijd beter smaakt dan een Haut-Brion blanc.

Over een witte wijn van Pierre Overnoy door Rob De Gols

Reden 2: lekkere wijn vol leven, karakter en sap en het publiek is een bende fosielen

Je bent een toffe pee die graag wijn drinkt en vaak op ontdekking gaat naar nieuwe wijnen. Je hebt thuis een mooie selectie van wijnen die je fantastisch vindt en die je graag met anderen deelt. Bijna steeds wordt je selectie op instemmend geknik en symbolisch applaus ontvangen bij vrienden, familie of mensen die niets van wijn afweten. Er wordt je echter om onverklaarbare redenen gevraagd enkele wijnen te selecteren voor een groep mensen die je niet kent, maar die als kenners worden bestempeld en uiteraard allemaal van het mannelijk geslacht zijn. Mooi, een buitenkans om deze mensen eens in contact te laten komen met echte wijn. Er bestaat heus wel andere wijn dan Bordeaux, Bourgogne, Brunello, Rioja en Priorat, om maar iets te noemen.

wijnfeest

Na het bekomen van meer informatie over deze mannen blijkt dat ze al jaren samen komen voor wat blindproeverijen en deze vaak rond dezelfde thema worden gehouden. Inderdaad het zou een wijngilde kunnen zijn, maar net zo zeer, een groep collega's van de Europese Commissie. Deze keer willen ze eens iets anders en zo kwamen ze bij jou.

Eén advies: niet doen, blijf er van weg. En dit gratis advies is heus niet gebaseerd op enige persoonlijke ervaring, maar wel door mijn jaren contacten met wijninvoerders, sommeliers en andere toffe wijn-pee's die het al eens geprobeerd hebben. De kans dat je een enkeling bekeert of nog maar een in publiek instemmend genik bekomt bij één van jouw wijnen is even groot als dat Ignace Crombé sexueel aangetrokken wordt door een dame van zijn leeftijd.

blindproeven

 

Reden 3: wordt vervolgd (echt waar), maar mocht je zelf een reden kennen ... be my guest.

Commentaren

Gewoon omdat ... ... het je met beide voetjes op de grond houdt! Deze week nog aan de lijve mogen ondervinden.

Maarten.

Gepost door: Maarten | 27-02-10

Ik heb ooit het genoegen gehad van een Mouton 1990 te kunnen proeven, en ik vond dit toch wel zeer lekker, ongeacht het etiket.

Gepost door: Bert | 27-02-10

@ Maarten Vertel...

Gepost door: St Etienne | 27-02-10

Proef ik hier en daar wat cynisme bij de eerste reden?

Gepost door: BoB | 28-02-10

reden 2 niet doen ! vermijden ! wordt je ongelukkig van ! laten lullen ! is als Vlaams Nationaal Zangfeest: negeren of je wordt er depri van !

Gepost door: Rick | 28-02-10

@ St Etienne Komt deze week nog op onze site.
Idd, houd je soms met beide voeten op de grond. Les in bescheidenheid?

Gepost door: Amaronese | 28-02-10

wat betreft reden 2 je kan die "fosielen" altijd plezieren met een witte bdx die over de top is ... van 't weekend nog meegemaakt!
één snuif en ik goot mijn glas zonder aarzelen in de spuwemmer, de tafel naast ons echter - wijnclubbers met een "klassiekere" achtergrond - genoten wonderwel van dit "vocht" ;-)
dus zeker niet blind geven zenne - het etiket maakt het lekker!

Gepost door: kaat | 01-03-10

terug van weggeweest Ik vind de beschrijving bij reden 1 zo typisch en inderdaad de meeste top Bordeaux scoren slecht bij een blindproeverij. Ik heb ergens op youtube een documentaire hierover gezien. Mocht ik het terugvinden dan post ik het wel.
Geef mij maar Bourgogne, als het goed gemaakt is!!!

Gepost door: TT | 06-03-10

Hier is het http://www.youtube.com/watch?v=gXKRwMBEjrQ

Gepost door: TT | 07-03-10

Reden... 4. Je hebt nog een een hoop lijken, mummies en andere overjaarse brol in je kelder liggen.

Zo heb je nog die fantastische Rhône uit het jaar 1875. Tip: koppel dit bij het uitschenken aan een memorabele gebeurtenis uit dat jaar. Zoiets van: " deze wijn komt uit het oprichtingsjaar van het Davidsfonds." Dan een moment stilte en nog even herhalen "Hét Davidsfonds".

Tip 2: Mocht Parker ooit 90 of meer aan deze wijn hebben gegeven dan vermeld je dat natuurlijk. Maakt niet uit bij welke jaargang. Trouwens ook te gebruiken bij reden 1.

Reden 5. Je organiseert een proeverij voor een blindenschool.

Reden 6. Je laat wijnen proeven aan een publiek dat totaal geen voeling heeft met dit gefermenteerd sap.

Straffe verhalen gehoord van baroloproducenten die op hun rondreis in Japan meermalen lijdzaam hebben moeten toezien hoe hun wijnen ongegeneerd werden aangelengd met coca-Cola.

Gepost door: Bart | 07-03-10

Omdat Wijn veel meer is dan alleen smaak. Bij iedere fles wijn hoort een eigen afkomst, geschiedenis, identiteit die veel verder gaat dan alleen de pure smaak. Overigens de wijnen op het plaatje zijn inderdaad wel de topdomeinen en alleen te verkrijgen bij de exclusieve wijnhuizen zoals bijvoorbeeld www.debruijnwijnkopers.nl

Gepost door: Mark | 05-11-10

De commentaren zijn gesloten.