03-03-10

Table de Chaintré: mijn stopplaats naar het Zuiden

pouilly_vigne_coteau

 

Proficiat, u bent op mijn blog beland. De kans is groot dat u via Google een woord of naam heeft opgezocht en zo hier terecht gekomen bent. In het ander geval bent u een trouwe lezer van deze blog. Blij u nog steeds hier te hebben. In beide gevallen is de kans groot dat u een ware gastronoom bent en tevens liefhebber van druivensap in zijn gefermenteerde vorm.

Om die reden wil ik jullie een geheime plek verklappen, maar hou het voor uzelf. Het is trouwens niet bij de deur, maar mocht u af en toe de moeite nemen om naar het Zuiden te trekken met auto, motor of mobilhome, dan weet ik een uitstekende rustplaats. Eigenlijk is het niet echt een rustplaats, maar een stopplaats waar u uitmuntend kunt eten. Nog steeds geïnteresseerd? Dacht ik wel.

Chaintre Maison de Mr Noly

Even voorbij Macon op de l' autoroute du soleil (A1) is er een dorpje dat Chaintré heet. Misschien doet de naam van het dorp een belletje rinkelen omwille van Domaine Valette en hun super-wijngaard: Clos de Monsieur Noly (zie foto). Het is een mooi  pitoresk plekje, waar je op de hoek aan de kerk uitstekend kunt tafelen. Voorheen werd het restaurant La Table de Chaintré opengehouden door Monsieur Gérard Alonso en zijn vrouw, ouders van de gekke négociant Cyril Alonso. Het restaurant stond bekend om zijn klassieke gerechten met uitstekende verse producten. Nog straffer was de wijnkaart. Dit was toen zondermeer de beste wijnkaart ter wereld voor natuurlijke wijnen. Je kon daar toen echt alles krijgen aan zeer interessante prijzen: oude jaargangen van Overnoy of Courtois, echt alles van de Bende zonder zwavel uit Beaujolais, speciaal gelimiteerde cuvée's van Puzelat en anderen, tot zelfs wijnen van de oenoloog en négociant Jacques Neauport, de enige echte erfgename van Jules Chauvet. Soit, Gérard wilde gaan rentenieren en verkocht zijn zaak een drietal jaren geleden, en tegelijkertijd zijn wijnschatten via een wijnveiling.  Goed voor mijn geldbeugel dat ik daar niet van op de hoogte was. De nieuwe eigenaars van het restaurant waren het sympathiek koppel Floriane et Sébastien Grospellier. Deze relatief jonge mensen met toch wat ervaring in de horeca (Alain Ducasse oa.)  veranderen de zaak niet, brengen wel wat meer finesse en inventiviteit in de gerechten en bouwen een nieuwe kelder uit, met veel oog voor natuurlijke en bio- wijnen.  Het heeft natuurlijk nog niet de kwaliteit van de vorige kelder, en eigenlijk is dit gewoon onmogelijk te evenaren, maar elke liefhebber van echte wijnen zal hier zijn gading vinden  Feit is wel dat ze één jaar na de overname tot hun grote verbazing een Michelin-ster kregen.

Een paar maanden geleden ben ik er voor de derde maal gaan eten en ik ga u nu verlekkeren met het menu:

« A la Découverte du marché de Saison »

Quelques Mises en bouche

Les noix de st-jacques d'Erquy juste rôties, des pommes de terre rattes et des bulots en
salade, une vinaigrette au cresson de fontaine

L'escalope de foie gras de canard sur un velouté de cèpes, une crème réduite aux
noisettes et quelques tranches de champignons « Amanite des Césars »

Le risotto « carnaroli » à la truffe blanche d'Alba « Tuber Magnatum Pico »

Le lièvre cuisiné façon « Royale », pulpe de topinambours et ses croustillants

Plateau de différents fromages de France ou la faisselle fermière à la crème

Les gourmandises et mignardises

Hierbij dronken wij een Chardonnay van Overnoy en een Gamay van Jambon. Heerlijk.

Zou u zo vriendelijk willen zijn een gok te wagen over de prijs van deze menu, rekening houdend dat het allemaal super vers was. De borden waren allemaal pareltjes, en de gourmandises waren eigenlijk een tweetal dessertborden, aangevuld met een teveel aan lekkernijen.

Hun website is ook de moeite om te ontdekken: http://www.latabledechaintre.com

Mocht u ook nog een slaapplaats zoeken, dan zou ik zondermeer de Chambres d'hôtes van de familie Jean Foillard in Villé-Morgon (ik schat een 10-tal minuten verwijderd van het restaurant) aanraden. Fantastische kamers en een lekker en uitgebreid ontbijt.

For the record, moet er nog gezegd worden dat Gérard Alonso na enkele maanden het rentenieren beu was en eigenlijk vrij snel Restaurant Gérard Alonso geopend heeft, veel Zuiderlijker, in Sorgues. Een andere stopplaats als het ware. We zijn er vorig jaar gaan eten en het was nog steeds uitmuntend. Ook is hij geleidelijk een mooie wijnkaart aan het uitbouwen, met gezien zijn nieuwe locatie wat meer  Rhone-wijnen bevat dan Bourgogne/Beaujolais.

Oh ja, de prijs voor de menu in La Table de Chaintré was 52 euro, wat belachelijk weinig geld is voor dergelijk menu. Ik zie hier in Belgenland niemand dergelijke prijskwaliteitsverhouding evenaren.

Commentaren

mjamm mjamm... Heerlijk stukje over een heerlijk plaatske! Ooh ja...ik ben een trouwe lezer en als je al uw geheime plekjes gaat verklappen zal ik dat nog hééél lang blijven! Prijskwaliteitsverhouding zit daar inderdaat goed snor!

Gepost door: Martijn | 03-03-10

@ Martijn Bedankt voor het compliment. Ik blijf mijn ervaringen delen, en hopelijk zitten daar wel wat leuke plekken of producten bij.
Ik heb gisterenavond een stukje over bobo's geschreven (dat allicht binnen enkele dagen hier wordt geplaatst). Ken je ze?

Gepost door: St Etienne | 06-03-10

Het staat in mijn adressen boek genoteerd. Alvast bedankt voor de tip, daar ik vaak in Bourgogne vertoef.

Gepost door: TT | 06-03-10

Bobo's Ik neem aan dat jouw stukje ivm bobo's niet zal gaan over onze onvolprezen top (rijmt op flop maar dit geheel terzijde) van de voetbalbond...Ik neem eerder aan dat het zal gaan over de "New Upper Class" die inconsequentie cultiveert...een beetje zoals een anti-globalist die Chileense wijn van de Lurtons zuipt! ;-)
Benieuwd hoe scherp en sappig uw pen ditmaal zal zijn!
Groet!

Gepost door: Martijn | 09-03-10

@ Martijn Naar het schijnt zouden we elkaar op een haar gemist hebben ergens in een bar a vin in Antwerpen.

Gepost door: St Etienne | 09-03-10

Gemist?! Bij Bart of bij Patrick (Raga)?? Zeer jammer alleszins! Misschien meer geluk in de "Winery" (wink, wink :-) )

Gepost door: Martijn | 09-03-10

De commentaren zijn gesloten.