06-05-10

Kurt for President

 

Heeft u ook gekeken afgelopen zondag, naar de zevende dag?

Ik moet zeggen dat, alhoewel ik de nationale politiek zoals iedereen beu ben, toch nog eens de oude krokodillen en de jonge snaken hun licht wou zien werpen op het door hen aangerichte slagveld. Niet dat ik hoopte op een interessante opening voor de perikelen of een te volgen strategie voor het oplossen van de fundamentele problemen, maar een mens is gewoon nieuwsgierig, zeg maar een ramptoerist.

50jaarExpo58KurtVanEeghem(350)

De inleiding van het programma  was een interessant gesprek tussen de steengoede Indra Dewitte en Kurt van Eeghem (wie herhinnert zich nog zijn schitterende imitaties van wijlen Koning Boudewijn?) over de componist Fryderyk Chopin (tjopin, op zijn Pools uitgesproken). Naast hem stonden aan de toog in de studio enkele politici te wachten om aan de tand gevoeld te worden en het is mij een raadsel waarom zij dus netjes op een rij, als in een etalage bij de uitverkoop, naast Kurt stonden tijdens dit gesprek. Monseigneur (en dit is cynisch bedoeld) Jean-Marie Dedecker stond het dichtstbij en ik zal de smoel van die lelijke vent nooit vergeten, luisterend naar het verhaal over Parijse salons, Poolse nationalisme, genuanceerde piano-improvitaties en hopeloze liefde: dit was een smoel van puur afgrijzen en onbegrip voor de mooie woorden uit de mond van een sympathieke welbespraakte flikker. De houding van de andere onbeduidende politici was eigenlijk nog erger, daar zij de schijn trachten te houden dat het onderwerp hen wel interesseerde (het feit dat ze te vaak naar de monitoren keken, om te zien of ze in beeld waren, verraadde dit). Zou de Belgische politiek er niet veel beter aan toe zijn als we enkel verkozenen des volks hadden die het volledig oeuvre van Chopin kenden, of nog beter konden spelen? Allicht niet, maar het was zondagmorgen en ik was aan het dagdromen.

Later in het programma kwam het pedofiel-schandaal aan bod - en deze keer was er niets nieuw onder de zon en achter het altaar. Er zou een tweede slachtoffer geweest zijn, de aartsbisschop heeft in het verleden getracht wat in de doofpot te stoppen in het algemeen belang van de kerk en er wordt nu dus duidelijk een definitieve streep getrokken over het verleden. Wel frappant was het bruggetje dat gemaakt werd tussen het gesprek met het hoofd van de commissie dat sexueel misbruik in de kerk onderzoekt  en onze Kurt, met de vraag wat dieper in te gaan op het liefdesleven van Fréderic. Het was nota bene Kurt zelf die zei dat deze overgang niet kon, en hij wou dus nog even zijn mening zeggen over de schandalige feiten en vooral dat het zo lang geduurd heeft alvorens het naar buiten is gekomen: "wij wisten het al 40 jaren geleden en ik hoop dat de etterbuil nu volledig uiteen spat, waarbij alle etter in alle richtingen rondvliegt," was zijn hoop, "en nu dan naar het liefdesleven van onze componist"...

Er volgde later in het programma nog een promotie-film voor oude Madeira en ik voelde een warme gloed van geluk in mij ontspringen, te weten dat ik jaren geleden enkele spotgoedkope stokoude flessen Madeira heb gekocht bij de toen enige invoerder uit ons land (voor de kenners: in Hoboken). Er volgde na de reportage een degustatie van een Bual uit 1850 samen met invoerder Bert Jeuris, geluksvogel Alain Coninckx en de sommelier van 't Hof van Cleve en uiteraard had onze Kurt zich er bij gezet. En alweer stal deze laatste de show, door aan het glas ruikend te vertellen dat hij nog een leuke herhinnering had aan een bijna lege fles dat hij fietsend naar huis, tussen zijn benen had klemgehouden. Het was een fles dat hij van zijn en onze goede vriend Herwig Van Hove had gekregen ... en de fles Madeira dateerde van 1725 of zo.... Kurt kent zijn wereld. Respect Kurt.

madeira-wine

04:00 Gepost door St Etienne | Permalink | Commentaren (0) | Tags: kurt van eeghem, jean-marie dedecker, chopin, madeira |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.