21-05-10

Les tomates de mon jardin...

Het leven is wat mij betreft een aaneenschakeling van verbazingwekkende momenten en ontmoetingen en ik hoop voor u hetzelfde. Zo heb ik vorige week een zoveelste boeiende persoon leren kennen. Ik was op zoek naar tomatenplanten voor in mijn tuin en er werd mij een adres gemeld van iemand die blind is, maar desondanks een clandestine kwekerij van allerlei groenten had. Hij doet dit zuiver om zich bezig te houden en met de weinige inkomsten sponsort hij een school voor blindenhonden.

Tot vorig jaar verkocht hij openlijk en was het door heel de buurt geweten dat je er planten kon kopen aan spotprijzen, totdat er een jaloers boerenkoppel uit de buurt klacht is gaan indienen en sindsdien krijgt onze kweker controle en gebeurt alles achter gesloten deur. Goed, ik werd verwacht en de begroeting was zeer hartelijk. Ik heb nog nooit een blinde zo snel zien stappen, laverend op een kronkelend padje tussen verschillende serre's, kweekbakken en moestuinperceeltjes. Op mijn wens voor traditionele lekkere tomaten werd het volgende antwoord teruggekaatst: "welke tomaten wil je?", daar hij 85 variëteiten kweekte, allemaal zuivere soorten, waarvan de meeste zeer oude variëteiten zijn. Op mijn vraag voor een Coeur de boeuf wist hij mij te melden dat hij een tiental soorten had, dus heb ik hem gezegd dat ik plaats had voor vijf planten en dat ik vijf verschillende variëteiten wenste, waarvan twee Coeur de boeuf types. Belangrijkste was wat mij betreft de smaak en de diversiteit in smaak tussen de verschillende tomaten.

22056_100282383340021_100000747784625_5826_1430572_n

 

Nu is de vraag hoe kan een blinde mens zijn weg terugvinden tussen duizenden planten, want uiteraard heeft hij naast zijn talrijke tomaten nog vele andere soorten groenten en kruiden staan. Ik weet het niet, maar allicht zal een fenomeel "visueel" geheugen helpen. Ik zag ook dat hij de planten al tastend herkende. De eerste tomatenplant dat ik in mijn handen kreeg was de Coeur de Boeuf Classique, gevolgd door de naar het schijnt smakelijke Coeur de Boeuf de Nice. Uiteraard kreeg ik ook de klassiekers van de Italiaanse tomaten mee: de San Marzano.  Dan ook de Noire de Crimée, een zeer donkere en lekkere tomaat. De vijfde en laatste  moest een verassing blijven en hij beloofde mij om volgend jaar te melden welke variëteit hij me meegegeven heeft. Het is alleszins een zeer lekkere en "mooie" tomaat, aldus onze blinde man. Volgend jaar moet ik dus terug gaan.

Ondertussen zijn mijn tomatenplanten geplant en ze stellen het wel, dankuwel. Ik ben geen specialist van het kweken van groenten, maar heb gelukkig een schoonvader die er zeer veel van afweet. De grond is enkele weken geleden al organisch bemest (verdunde duivenstront) en ik heb dan ook de intentie om biologisch te kweken. Geloof me, een bord lekkere tomaten (niet die van de supermarkten) overgoten met uitstekende olijolie en wat peper en fleur de sel is iets magisch.

tomato1

18:18 Gepost door St Etienne in Voeding: allerlei | Permalink | Commentaren (11) | Tags: tomaten, kweken, coeur de boeuf |  Facebook |

Commentaren

Mooi! Een zeer mooi verhaal! Zelf heb ik in Leuven de verrijkende ervaring gehad een blinde kotgenoot te hebben: niet te onderschatten die mannen!

ps1: ik mis de "open brief"
ps2: St. Etienne, ken jij de Côte de Provence (rood) van Henri Milan? Onlangs gedronken bij Bart...zéééér lekker!

Gepost door: Martijn | 21-05-10

1. open brief: wordt aan gewerkt, maar de objecten zijn soms te voor de hand liggend...
2. ken ik (uiteraard niet alle jaargangen), maar ik ben er persoonlijk niet wild van: onevenwichtig!

Gepost door: St. Etienne | 22-05-10

DIT geeft mij zin om zelf tomaten te planten en kweken. Spijtig dat ik echt geen plaats heb in mijn stadstuintje.

BoB

Gepost door: BoB | 22-05-10

in de eenvoud vindt men vaak de perfectie. Een goeie tomaat, goeie olijfolie en wat topzout, een plukje buffelmozarella...Ken je toevallig een groentehandel die dit soort groenten verkoopt ?

Gepost door: Rick | 22-05-10

@Rick Ik vermoed in de winkels in bijgevoegde link ;-)

Groeten,

Maarten.

Gepost door: Maarten | 23-05-10

@ Maarten & Rick Neen, niet echt. Ik heb een mail gestuurd naar http://www.gastvrijeaarde.be/ om te vragen welke variëteiten ze hebben. Ik laat wel iets weten. Het moeilijk vinden van lekkere tomaten heeft mij vorig jaar toe aangezet om er wat te planten en ondanks "ons klimaat" was de oogst van 2009 schitterend. Ik duim voor een herhaling in 2010...

Gepost door: St. Etienne | 23-05-10

Puur uit nieuwsgierigheid Mooimooi. Jij wordt nog een groene rakker, jij!
Vraagje omdat ik me nog steeds de geur herinner van mijn grootvaders tomatenserre: waar kweek je ze? Oriëntatie van je grond en type grond interesseren me vooral en natuurlijk of het onder glas of in open lucht gebeurt (maar dan toch tegen een Zuidelijk gerichte muur, niet?)?

Gepost door: Amaronese | 27-05-10

lijkt me een uitstekend gespreksonderwerp om te bespreken tijdens een romantisch wandeling om 10u 's morgens in Cadzand, niet?

Gepost door: St. Etienne | 27-05-10

Gelukkig is het niet zo'n romantisch onderwerp ... ;-)

Gepost door: Amaronese | 28-05-10

Goededag,

ik ben bezig met een docureeks te maken over gepassioneerde producenten die niet per se op commerciele basis werken. Dit verhaal lijkt mij enorm fascinerend. Is er een mogelijkheid om met die man in contact te komen?

Groeten,

Barbara

Gepost door: barbara corthals | 23-12-11

Ik probeer aan de contact details te geraken. Kan je mij een mail sturen met je persoonlijke email-adres.

Gepost door: St Etienne | 23-12-11

De commentaren zijn gesloten.