05-06-10

Vlaamse Wijnblogdagen XV: Suid-Afrykaanse wyn (kort, zeer kort)

Laat ik maar onmiddelijk met de deur in huis vallen: ik heb niets, maar dan ook niets met Zuidafrikaanse wijn, dus jullie kunnen mijn blijdschap voorstellen als iemand het lumineus idee kreeg dit thema uit te kiezen voor een volgend artikel in verband met de Vlaamse Wijnblogdagen en dit naar aanleiding van de wereldbeker voetbal. Nog zo iets: wereldbeker voetbal. Ik was vorige week in Holland en alweer verbaasd hoe geleidelijk het hele land oranje kleurt. Je houdt het niet voor mogelijk. Uiteraard heb ik in mijn leven al flessen uit dit land genuttigd en ik ken zelfs nog enkele namen: Alto, Beyerskloof, Fleur du Cap, Kanonkop, Neils Ellis (allicht het enige dat ik ooit lekker vond, althans in wit), La Femme blue (een veilingwijn), Veenwouden en Rust & Vrede. Uitleggen waarom dit mijn ding niet is kan ik niet. Allicht moet er nu in dit artikel een zin komen over industriële wijn, grootschaligheid, marketing en moderne "Nieuwe wereld"-stijl. Er lijkt in dit land absoluut geen plaats voor ambachters die kleinschalig willen werken en zuivere wijnen op de markt willen brengen. Ook herhinner ik mij vaag dat de prijzen nogal vaak stevig waren, maar allicht ook onderhevig aan de dollar-koers. Ik kreeg trouwens al een uitnoding van een mede-blogger om bij gelegenheid blind twee flessen te proeven, waarvan één uit Zuid-Afrika afkomstig zal zijn. Deze uitdaging zal ik zeker aangaan, en allicht zal het een goede wijn zijn.

Ondertussen associeer ik het land al lang niet meer met wijn. Ik heb twee kennissen die om verschillende reden naar ginder zijn getrokken. De eerste kreeg een post als Professor en is na één jaar met zijn staart tussen de benen teruggekeerd. Veel te gevaarlijk, luidde de eindconclusie. De tweede kreeg een "promotie" bij een bekende veiligheidsfirma met de opdracht om een filiaal te openen in Zuid-Afrika. Ik correspondeer nogal regelmatig met hem, en de verhalen zijn gewoonweg schokkend. Het land is een tikkend tijdbom en ik houd mijn hart vast voor de aanrukkende wereldbeker. Wedden dat er doden vallen?

best_ad_campaigns45

 

Pinotage

los nie probleme

op nie

maar ook nie;

melk of water

nie!

decoration

14:12 Gepost door St Etienne in Wijnblog Dagen | Permalink | Commentaren (1) | Tags: zuid-afrika |  Facebook |

Commentaren

Inderdaad kort, maar krachtig. Lan geleden dat ik nog eens Zuid-Afrikaanse wijn heb gedronken en ik zie dit niet gauw veranderen.
BoB

Gepost door: BoB | 05-06-10

De commentaren zijn gesloten.