26-11-10

Bent u een schaap?

sheep240307_486x386.jpg

Laat me heel duidelijk zijn. Mensen zijn schapen die smeken om geleid te worden. Het is toch zo moeilijk een eigen opinie te hebben, en nog erger is het om deze publieklijk kenbaar te maken. Neen, laten we vooral de brede publieke opinie volgen of nog beter, de zogenaamde kenners: de Bruno Van Spauwen, de Paul Gelders, de Alain Boeykens en de Frank Van der Auwera van deze wereld. Ik heb niets tegen deze mensen en eigenlijk ken ik ze niet eens. Maar het is wel altijd leuk van restaurateurs te horen dat deze ook maar simpele zielen zijn, die een tarbot niet van een zeebaars kunnen onderscheiden, een rode Petit Bocq bij een tarbot bestellen en niet proeven of een gamba gegrilld of gekookt is. Of dat zo iemand kwaad wegloopt na zich belachelijk gemaakt te hebben na een slechte beurt tijdens een blinde degustatie (hier  was ik trouwens bij) zegt ook al veel. En dit is allemaal geen larie, maar echt de waarheid. De meeste journalisten of resencenten verbloemen hun culinaire of oenologische onkunde door een vlotte pen, en zelfs dit zal door Germanisten in twijfel getrokken worden.

Beste lezer, probeer alvast eens zelf een mening te vormen. Geloof anderen niet, mezelf incluis. Laat u uiteraard gidsen in de wondere wereld van Food & Wine, maar leer proeven. Vorm een eigen mening. Dit is trouwens iets dat eigenlijk vrij gemakkelijk is. Het vergt enkel wat focus en oefening. Lach de dementen uit die blindelings Michelin-sterren, Parker-punten en andere scores volgen. Stel alles in vraag. Probeer te achterhalen waarom een wijnkenner zich tracht interessant te maken door zadelleer in een wijn te herkennen. Doorprik de koks die op de kar van de molecualire keuken zijn gesprongen en denken dat schuim een must is op elk bord. Weiger verder te eten als het eten niet smaakt. Zoek en drink onbekende en onbeminde biersoorten in plaats van het prul dat onze supermarkten bezoedeld. Weiger permanent niet-vers eten. Bezoek terug de kleinere winkels, ... waar ze nog oog hebben voor het product.

14:14 Gepost door St Etienne in Open brief | Permalink | Commentaren (6) | Tags: eigen mening, smaak |  Facebook |

Commentaren

Nou ik heb weinig meer schaapachtigs dan mijn leeftijd....
Wat een kop heeft dat schaap op die foto trouwens hahahaha
She needs a haircut...

Gepost door: danique | 26-11-10

amai
u bent echt wel TERUG ;-)

Gepost door: kaat | 26-11-10

Kaat, sinds wanneer spreken we St Etienne met u aan?

Gepost door: wine jockey | 26-11-10

@wine jockey
... sinds ik kaat heet ;-)

Gepost door: kaat | 27-11-10

Je moet Sacre Cordon Bleu eens lezen, een boek door Michael Booth, een culinair recensent die ook het verwijt kreeg dat hij er niets van kende en op slag zich inschreef aan het Cordon Bleu insitituut in Parijs (een nogal beroemde koksschool). Hij leerde er koken en nederigheid...

Gepost door: Rick | 03-12-10

Of, zoals ik tot vervelens toe blijf verkondigen: Au Revoir to All That, van Michael Steinberger.Lezen!

Gepost door: Amaronese | 06-12-10

De commentaren zijn gesloten.