28-11-10

Utopia – een restaurant naar mijn hart

restaurant.jpg

 

Lieve lezers,

Vergeet de laatste editie van de Michelin-gids, waarbij zelfs Luc Belling een tweede ster gekregen heeft. Leg de Zone 03, 02 of ander streekkrant weg, want de vermelding in de laatste editie ervan is gelinkt aan sponsering. Verbaasd?

Ik heb recent de culinaire ontdekking van de eeuw gedaan en deze keer niet in Parijs of één of andere wereldstad, maar ergens in ons apenland. In het gehucht Genleu in Merksem, nabij Antwerpen bestaat er sinds enkele maanden een top-restaurant, genaamd Utopia. Hier geen lounge-achtige inrichting, geen Scandinavische designmeubelen, maar gewoon een gezellige huiselijke woonkamer waar plaats is voor een twintigtal mensen. Er is trouwens een zeer leuke voorkamer, waar er kan geaperitiefd worden, en dit zullen de sigaarrokers graag lezen, na de maaltijd gepaft kan worden.

Het eten in Uptopia is subliem te noemen. Hier worden enkel verse topproducten geleverd en geserveerd. Geen hocus-pocus of fusion in het bord. Hier weigert men exotische kruiden te gebruiken, waarbij het geheel naar de chocodijzen geholpen wordt. En wow, ik heb er ook nog geen schuimpjes geserveerd gekregen, daar de kok permanent weigert aan chemie te doen. Dus met andere woorden een rode biet ziet er uit als een rode biet, en nog straffer het smaakt er zelfs naar.

De meeste seizoensgebonden groenten zij  hier trouwens als het ware afkomstig van eigen kweek, daar de broer van de kok-eigenaar naast de deur biologische groenten kweekt. Ik heb zelden zo’n lekkere groenten geproefd. De vis wordt meestal in Nederland aangekocht en het vlees wordt levend besteld en ergens plaatselijk geslacht. Wat dit oord uniek maakt is dat er ergens achteraan in de keuken een rijpingskoelcel aanwezig is, zodat hier perfect gerijpt vlees kan klaargemaakt worden. Nog steeds geïnteresseerd?

Ik ben er nu al enkele keren gaan eten en eventjes nadenken wat mij is bijgebleven .... oh ja, een schitterende combinatie van rode biet met lauwe kreeft, ... en ook de verse zeebaars in een korst van zout klaargemaakt, begeleid door prei en heel veel witte truffel uit Alba, .... en ik mag ook niet het Chianina-rundsvlee vergeten ... dat geserveerd werd met enkele pastinaak-frieten.

Enkel voor de kaas zou ik hier al terugkomen. Deze wordt ofwel rechtstreeks aangeschaft in de Loire (uitmuntende oude geitenkaas), Jura (beste Comté ooit) of enkele andere streken, of terwijl ergens in een Leuvense kaaswinkel, dat op deze blog al vermeld werd. Daar ik op dieet ben, heb ik tot nu toe geen dessert genomen, maar te merken aan de reacties van mijn tafelgenoten moet dit ook dik in orde zijn.

U begint zich al af te vragen wat zo'n maaltijd kost, vermoed ik. En het goede nieuws is dat het eigenlijk wel best meevalt. Ik betaalde gemiddeld ongeveer 75 euro per persoon, alles inbegrepen, rekening houdend dat er toch producten zoals truffel en kreeft uit de keuken komen, en dat we ons niet hebben ingehouden met de wijn. Dit doen we trouwens nooit.

Er is trouwens geen wijnkaart! Maar geen paniek, er is een wijnkelder. Dus met andere woorden, u kan deze kelder bezoeken om een keuze te maken, mocht u een kenner zijn. Ik ben geen kenner, maar verdiep mij graag in kelders. In geval je het niet weet, laat u begeleiden door de mooie vrouw des huizes. De wijnen worden trouwens vaak rechtstreeks bij de wijnboer aangekocht, wat maakt dat de prijs dat u als klant betaald (en dit gaat u niet geloven) in de buurt ligt van wat u als particulier bij de importeur betaald. Te mooi om waar te zijn? Yep, en daarbij hebben ze bijvoorbeeld oude wijn van het huis Overnoy, om maar iets te zeggen. En ja, de kok heeft ook een voorliefde voor gamay, wat toch een blijk van goede smaak betekent. Bij mijn  laatste bezoek heb ik trouwens een fantastische fles aangeraden gekregen: een zuivere sappige Chenin Blanc van de jonge totaal onbekende wijnbouwer Jacques Cabaretier.

Tegen de lente zou er een leuke tuin/terras aangelegd moeten zijn, zodat er ook buiten kan gezeten worden. Maar ik zou niet tot de lente wachten, mocht ik u zijn. En mocht u gaan, laat dan weten wat u ervan vond.

De zaak is enkel ’s avonds open en reserveren is aan te raden.

Utopia

www.UtopiaRestaurant.be

Commentaren

Lijkt zeker de moeite waard. De link www.UtopiaRestaurant.be blijkt wel niet te werken?

Gepost door: Corto | 01-12-10

Bonjour,

Nous renouvelons, dans le cadre du 25ème Salon des Vins de Loire d'Angers, le concours Wine Blog Trophy dédié aux bloggeurs oenophiles.

Merci de nous communiquer votre adresse e-mail, votre nom et le nom de votre blog si vous souhaitez participer.

A très bientôt.

Agence Clair de Lune
contact@clairdelune.fr

Gepost door: Clair de Lune | 01-12-10

U bent een genleu-enaar, mijnheer. Mais quelle belle utopie !!

Gepost door: Rick | 03-12-10

Heeft dat restaurant geen zusteretablissement in Songe-Men ? van die bekende bretoense chef Etienne Teur-Men ? L'Illusion, geloof ik, het het etablissement...

Gepost door: Rick | 03-12-10

Ben er gisteren gaan eten: La Bouteille à la Mer, in Huy. Misschien wat te weinig vin naturel in de kelder maar wel ondermeer Domaine de la Soufrandière (je betaalt de winkelprijs plus 8 euro kurkgeld). 69 euro voor een uitgebreid en verrassend zevengangenmenu waarbij ik toch een keer of twee tot een verbaasd mompelende genieter werd gereduceerd. Dit alles zonder enige pretentie overigens.

Gepost door: Rick | 04-12-10

Tja, een kok die verzot is op gamay, dat noemt men zo hard 'to spill the beans', jongeheer ... . Edoch, vermakelijk, zeer vermakelijk. Maar alleen misschien pijnlijk dat het Utopia MOET heten. Altijd cynisch die utopieën.

Gepost door: Amaronese | 06-12-10

trekt op een restaurant dat ik ken...verdacht veel zelfs ;).
maar ja, we hebben idd plaats gemaakt voor opvolgers.
dit alles met enige pretentie overigens (van mijnentwege dan).
Blij dat je er zaterdag bij was !
gr
v

Gepost door: virginie | 29-03-11

Goedemiddag, u heeft mij zo nieuwsgierig gemaakt naar dit restaurant. Echter kan ik op internet geen gegevens vinden. Wellicht heeft u een adres van dit restaurant

Met vriendelijke groet,
Ingrid de Klerk

Gepost door: Ingrid | 12-09-11

Post een commentaar