27-12-10

François is terug ...

 

6a00d8341c018253ef0148c67ae09f970c-500wi

Ik wist het al langer, eigenlijk al van ergens vorig jaar, maar het is pas na het het openen en drinken van de nieuwe jaargangen, dat ik het officieel kan melden. François Grinand is terug van weggeweest. François is één van die weinige zeer getalenteerde natuurlijke wijnbouwers die ergens in 1999 naast zijn vader wijnen is beginnen te maken in Savoie. De naam van het domein is Domaine du Perron. Ik heb hem slechts een paar keer ontmoet en je gaat geen bescheidener mens tegenkomen. Een paar moeilijke jaren hebben er toe geleid dat hij er (tijdelijk) is mee moeten mee stoppen. Dankzij de hulp van investeerders is hij kunnen terugkomen. Er zou dus zelf hulp uit ons eigen land zijn geweest, maar daar ik het volledig verhaal niet ken en eigenlijk dit ons niets aangaat, laat ik het hierbij. Momenteel verbouwd hij 0,7 hectares (ja, kleinschaliger gaat je nergens vinden) pinot noir en roussette onder eigen beheer. Vorige week tijdens een lunch met de invoerder van de wijnen in mijn stamrestaurant kreeg ik 3 flessen voorgeschoteld: zijn chardonnay 2009, gamay 2009 en de pinot noir 2009. Van de pinot noir maakt hij ongveer 1000 flessen. De chardonnay- en gamaydruiven koopt hij als négoce aan, om ze dan te vinifiëren. Over de kwaliteit van de 3 flessen kan ik kort zijn: de wijnen zijn uitmuntend. Het zijn sappige evenwichtige wijnen. Ik ga elke vorm van detailkritiek achterwegenlaten, want die is er sinds ik wijn heb leren proeven van een paar topproevers altijd, dus laten we vooral positief blijven, want dat verdienen deze wijnen en vooral François. Ik ga mij van elke cuvée wat flessen aanschaffen, zo goed waren ze. Nog een laatste opmerking: de pinot noir 2004 van Grinand is de beste rode wijn dat ik ooit heb gedronken, en dat meen ik echt. Die avond, waarbij de thema pinot noir was, zijn er ook wijnen van Romanée-Conti en enkele Duitse topdomeinen de revue gepasseerd, maar geen enkele kon tippen aan dat flesje uit Savoie ... En dus de wijnbouwer van deze wijn is terug van weggeweest. Kippis... wat Fins is voor schol! De wijnen zijn te verkrijgen bij Divino.

Commentaren

Dat klinkt alvast overheerlijk. In de Elzas ook overheerlijke pinot noir mogen proeven van Barmes-Buecher. Een pinot noir die mijn vooroordelen over Elzas pinot noir in één grote haal van de tafel heeft geveegd (volgend jaar meer hierover op mijn blog).

En verder maak je me nieuwsgierig naar je stamrestaurant of is dat een goedbewaard geheim?

Gepost door: Bart | 27-12-10

Bart, ik heb jou toch eens de pinot noir LN12 van Bruno Schueller laten proeven? Vaak topwijn.
Stamrestaurant is Bistro Vin d'Ou in Berchem, maar maak geen gebruik van mijn vaste plaats!!

Gepost door: St. | 29-12-10

ge hebt zo van die adressen
die zitten in uw hoofd in het lijstje 'mental note voor als ik eens in de buurt ben ...'
tot je daar in de buurt bent puntkommastreepjeopendehaakjes

vandaar - en ook een beetje omdat ik niet zo vaak in berchem kom - nog altijd niet langs geraakt

maar ja, ik ben ook diegene die supermarktlijstje maakt en zich voor haar kop slaat de moment dat ze in de winkel staat
tuurlijk ligt dat briefje fijn te blinken op het aanrecht in de keuken thuis ...

maar wat ik eigenlijk wou schrijven
amai, dat leest alvast lekker die wijn(maker)

cu

Gepost door: kaat | 29-12-10

Heb vorige maand mijn laatste pinot noir en gamay 2004 van François gedronken....hemels....tranen kwamen me in de ogen bij zoveel moois.

Gepost door: Nonkel | 04-08-11

Heb vorige maand mijn laatste pinot noir en gamay 2004 van François gedronken....hemels....tranen kwamen me in de ogen bij zoveel moois.

Gepost door: Nonkel | 04-08-11

De commentaren zijn gesloten.