09-01-11

Een tip - graag gedaan...

Je hebt van die wijnen die voorbestemd zijn om in je kelder te geraken. Enkele maanden geleden gaf ik een krat Westvleteren blond en een doos Fantôme bier cadeau aan een vriend en eigenaar van een fantastische eethuis/wijnbar in Parijs. Uit dank gaf hij mij wat flessen wijn mee van iets uniek en nergens te vinden. Het werden flessen van een totaal onbekende 35-jarige wijnbouwer, Jérome Lambert. Later tijdens een bezoek aan mijn favoriete wijnmaker kreeg ik blind dezelfde wijn voorgeschoteld en wist hij mij te vertellen dat hij en zijn partners de volledige kelder van Jérome hadden opgekocht, omdat het zo lekker was.


Jérome Lambert bezit een 0,8 ha Chenin Blanc wijngaard in Rablay sur layon, hartje Anjou. De wijngaard ligt op een steile leisteen helling en het wordt heel natuurlijk bewerkt, dus er wordt geen pesticiden en chemische meststoffen gebruikt. De wijnstokken zijn ongeveer 40 jaar oud. Er wordt tijdens de vinificatie geen rommel toegevoegd en zelfs tijdens de botteling vermijdt hij sulfiet. Naar mijn weten maakt hij 4 cuvée's, die enkel verschillen door de trie:


Fausse Garde 2009 - Barrique au fond du dessus: 1ste trie en 12 à 14 maand vieux barrique.
Coule de Source 2009 - 1ere barriqeu au fond à droite: 2de trie met 12 à 14 maand vieux barrique.
Un brin Gourmand 2009 - 2ieme barrique au fond à droite: 3de trie, laatste oogst van de droge wijnen en nog steeds 12 à 14 maand vieux barrique.
Les Entre-Coeurs: 2006, Chenin op basis van druiven enkel aangetast door pourriture noble. 4de trie, zeer late oogst. 24 à 36 maand vieux barrique. Ook bij deze zoete wijn (ongeveer 80 gram restsuiker) werd er geen sulfiet toegevoegd.


Wat kan ik zeggen over deze wijnen? Het zijn gewoonweg pareltjes. Je proeft zeer sappige wijnen met een mooie mineraliteit. Verbazingwekkend is ook de fraicheur van de wijnen, wetend dat ze afkomstig zijn uit Anjou, wat toch meestal lompe wijnen voorbrengt. Een sulfietloze zoete wijn is trouwens iets zeer uniek, want deze mag eigenlijk niet verder fermenteren in de fles, maar bij momenten lijkt de natuur zeer goed te werken. Eén van de drie droge wijnen heeft mijn voorkeur, maar ik hou deze informatie voor mezelf, omdat de verschillen in dit stadium zo miniem zijn. Feit is wel dat al deze wijnen een zeer mooie toekomst hebben en ik weet echt niet welke het best gaat evolueren. Ik vermoed dat het ... wordt!


Waarom schrijf ik dit nu allemaal? Bij mijn laatste bezoek aan mijn favoriete wijnmaker kreeg ik te horen dat de wijnen nu ook in België te vinden zijn. Wouter De Bakker van Terrovin heeft nu alle vier cuvées ingevoerd. Ik heb ze al in mijn kelder, maar nu hebben jullie ook de mogelijkheid om de wijnen aan te kopen. Niet twijfelen.

Labourer.jpg

20:47 Gepost door St Etienne in Wijn: persoonlijkeid | Permalink | Commentaren (4) | Tags: chenin blanc, jérome lambert, anjou |  Facebook |

Commentaren

ik heb zo van die wijnen
die niet tot in mijn kelder raken ... die huizen in onze koele gang omdat ik ze bij voorkeur zou willen aaien elke keer ik ze zie ;-)

Gepost door: kaat | 09-01-11

Fantôme... welke cuvéé ? :-)
Bijna allemaal lekker eh wat die pé maakt...

Gepost door: Venne | 10-01-11

De witte en de klassieke...

Gepost door: St. | 11-01-11

Mooie foto ! Opletten want de fotograaf wordt nogal nijdig als je zijn werk onbetaald publiceert.

Gepost door: stef | 20-01-11

De commentaren zijn gesloten.