29-05-12

Een slechte resaturant ervaring in Antwerpen...

ER IS MIJ IN NOVEMBER 2012 VERZEKERD DOOR DE ZAAKVOERDER VAN DE KLEINE ZAVEL DAT MIJN KRITIEKEN TERECHT WAREN EN DAT ER AAN GEWERKT IS - IK BETWIJFEL DIT NIET!! LEES DIT DAAROM ALS EEN MOMENTOPNAME EN GEEF HET RESTAURANT EEN KANS!!! do 29nov

 

Ik heb nooit onderscheid gemaakt tussen de verschillende gradaties van slecht: zeer slecht of een beetje slecht, het maakt voor mij niets uit. Als het niet goed is, dan is het slecht. Punt!

010.JPG

Af en toe waag ik mij buiten mijn culinaire biotoop (lees favorieten restaurants), en ga ik op goed geluk op zoek naar een lekker bord eten. Zo ben ik zeer recent op een zondagavond in restaurant De Kleine Zavel te Antwerpen beland, een zaak dat ik zeer lang geleden frequenteerde; het moet midden jaren ‘90 zijn geweest. Het was de periode van kok Carlos Didden, die toen duidelijk een fetish voor torentjes had. Soit, anno 2012 bestaat de zaak nog steeds. De kok is vervangen. Aan het interieur is er niets veranderd, de lege bakken Ale-bier dienen nog steeds als decoratie, de oude portretten hangen nog aan de muren. Daar het tropisch warm was die avond, vroegen we voor een tafel buiten. Er werd nog heen en weer genegotieerd over het feit dat ik eigen wijnflessen meehad, maar mits kurkgeld mocht het. Perfect! De twee obers waren trouwens zeer vriendelijk. En dit was het enige positieve van het ganse resaturantbezoek. Want vanaf nu gaat het bergafwaarts, en in diepe vaart. Gevoelige lezers of fans van dit restaurant kunnen beter stoppen met lezen. De Kleine Zavel is geen goed restaurant!! Laten we met het begin beginnen. Het brood dat ons gebracht werd was waarschijnlijk het slechtste dat we in jaren gegeten hebben. Droog, smakeloos en eigenlijk niet vers meer. Er werd ook geen boter of olijfolie gegeven, wat eigenlijk vrij moedig is als het brood op niets trekt. We kregen een amuse: een stukje verse ‘spring roll’, gevuld met enkel krab en sla. Toevallig ben ik een grote fan van dergelijke Vietnamese verse rollen, dat mits verse producten en kruiding zeer smakelijk kunnen zijn. Hier dus duidelijk niet. De krab kwam uit blik en was slecht van smaak en sla staat niet bekend als een fantastische smaakbrenger. Zeer teleurstellend als inzet en eigenlijk wou ik toen het terras al verlaten. Er zijn altijd goede uitvluchten: mijn huis-alarm ging net af en ik moet dringend weg, mijn hond is stervend, ik ben mijn portefeuille vergeten, ik voel me niet goed na het eten van dat rolletje dat echt op geen kloten trok...

de kleine zavel

Er werd ons nog even zeer beleefd en met een Antwerpse flair gemeld dat vier van de pak hem beet negen gerechten niet meer konden geserveerd worden; ‘het was druk geweest en het was zondag, dus er waren geen winkels (!) open.’ Wat we dan als voorgerechten kregen was een restaurant onwaardig: gewone producten, zonder veel passie klaargemaakt. Originaliteit nul. Witte asperges met grijze garnalen en een puree van aardperen in mei is eigenlijk om te bleiten!! Maar het ergste moest nog komen, en gelukkig (alweer) niet in mijn bord, maar aan de overkant: een totaal platte pladijs, zover gegrild dat het verbrand proefde, en het geheel zwemmend in een afgrijselijk lauwe dikke bearnaisesaus. De groenten waren ze allicht vergeten, of neen, het was zondag en de winkels waren toe. Wat mij bezielde om het bord van mijn eetgezel niet terug richting keuken te sturen of nog beter tegen de muur te gooien, geeft aan dat ik ook al eens een zwak moment heb. Ik had schelvis, dat net iets te ver gegaard was, maar de beloofde bloemkolen waren omgetoverd in zondagse broccoli.

De mensen om ons heen genoten duidelijk van het eten, wat de eeuwige discussie initieerde dat we deze ervaring misschien niet mochten vergelijken met recente momenten In De Wulf, Saturne of De Godevaart. Larie natuurlijk!! 

Wat mij bezielde om nog kaas te bestellen, bezorgt mij nu nog schaamrode wangen. Misschien geloof ik in wonderen of wil ik erin geloven. Het kan ook nieuwsgierigheid zijn in combinatie met een zekere hongergevoel. Ik had nog maar weinig gegeten. Ik weet niet waar dergelijke kwaliteit van kaas dat ze in De Kleine Zavel serveren kan gevonden worden, maar geloof mij, elke supermarkt verkoopt betere kaas. Zo was de blauwe kaas echt niet te vreten. Het smaakte naar braaksel!

Over de wijnkaart kan ik kort zijn: wie Chapoutier en misbaksels uit Chili en Australië op de kaart heeft, verdiend geen standbeeld. Het geeft wel aan dat in deze zaak niemand geïnteresseerd is in wijn, dat er niet wordt nagedacht, maar ook dat de kok van dienst op zondag geen kooktalent heeft en ook niet kan proeven en dat het hen eigenlijk allemaal niets kan schelen.

Nog even dit, en nu gaan jullie denken dat ik iets persoonlijk heb tegen deze zaak, wat absoluut niet waar is. Wij nemen steeds een fles spuitwater tijdens de maaltijd, maar de fles waarvan het merk mij echt ontsnapt, was gewoon te zout voor ons. Mijn inziens is dit water iets meer om aan bedlegerige negentigjarige oude dames waarvan de smaakpapillen zo goed als uitgestorven zijn, te geven, zodat ze nog iets proeven. 

Om af te sluiten nog even over de rekening: wij betaalden 155 euro voor twee voorgerechten en hoofdgerechten, één kaasbord en een te zoete dessert. Wij hadden twee flessen wijn mee. Er werd geen koffie genomen. Ter vergelijking de dag ervoor gingen we naar De Godevaart, waar we echt een top-moment hebben beleefd. Er werden daar een viertal amuses gegeven, en we aten á la carte voorgerechten en hoofdgerechten, met afsluitend ieders een dessert. We hadden ook twee flessen wijn mee en dronken nog na de koffie, dat begeleid werd met zoet, twee glazen sterke drank. Prijs 161 euro. Ik zou aan de eigenaar, de chef en eigenlijk het ganse team van De Kleine Zavel aanraden om eens de moeite te nemen bij de concurrentie te gaan eten. Het is op loopafstand... Probeer ook eens Vin d'Ou, Veranda en Dome!!

08:57 Gepost door St Etienne in Restaurants | Permalink | Commentaren (9) | Tags: de kleine zavel |  Facebook |

Commentaren

sommige mensen kunnen alleen maar kritiek uitspuien ; mag geen geld kosten , reeds te zien aan het feit dat jullie zelf al de wijn meebrengen , wat van mij niet zou mogen , en wie gaat nu op restaurant met zulk goe weer , zelf thuis koken en genieten zolang je wilt

Gepost door: jeanxf105 | 29-05-12

je hebt gelijk om van je te laten horen...heb zelf al enkele keren serieus verbaasd geweest over de kwaliteit in bepaalde restaurants. Komt het mischien door al die tv programma's over koken maar we worden veeleisender als we op restaurant gaan. Niet meer als normaal vind ik gezien de prijzen. Ik ben een hobbykokinneke en zeker wat desserts betreft vind ik toch van me zelf dat ik er wat van kan.
T'is triestig om te zien hoe het eraan toe gaat in vele restaurants . En niemand zegt iets? hebben de mensen een probleem met hun smaakpapillen of kunnen ze helemaal niet koken met smaak?
Leuke blog by the way !
Groetjes

Gepost door: Christel | 29-05-12

st etienne ?? Aan uw commentaar te horen, kan u zichzelf evenaren met peter goossen . zoals de persoon hierboven al zei , sinds er al die kookprogramma's zijn denkt iedereen plotseling dat hij het verstand van peter goossens over eten heeft !! ik weet nu uit persoonlijke ervaringen dat de kleine zavel lekker eten serveerd en prijs kwaliteit dik in orde is !!! Zelf ben ik ook al in de godevaart gaan eten, wat inderdaad super lekker was, ... maar het prijskaartje was dat ook !!! dat u beweerd 161€ te hebben betaald, terwijl wij daar ongeveer hetzelfde hebben gegeten maar zonder koffie en met wijnen maar dan 255€ betaald hebben , is mij dan toch ook wel een raadsel ....
Ik vind het vrij arrogant, om zo'n commentaar maar even op het net te gaan verspeiden, terwijl dit toch om smaken gaat , wat bij iedereen verschilt !
Wat mij dan toch ook verbaasd, is dat als de kleine zavel dan toch zo bar slecht zou zijn zoals u beweerd , waarom zit het resaurant dan elke keer als ik daar ga eten bijna vol ????? Tenzij al die mensen om slecht eten komen natuurlijk ...
Ieder zijn ding natuurlijk, maar mensen gaan gaan afbreken op het net vind ik persoonlijk vrij marginaal ! je kan u mening geven en die kan verschillen met die van mij, maar doe het dan op een menswaardige manier !!!!
En voor u St etienne, denk ik dat het beter is dat u uw commentaar voor s'avond in de zetel houd als komen eten op de televisie is

Mvg

Gepost door: laura | 29-05-12

Dag Laura,
Bedankt voor jouw reactie.
Aan het aantal dt-fouten te zien, heeft u het verstand van een kind. Geen probleem. Inderdaad smaken verschillen, maar over productkwaliteit mag er mijn inziens wel objectief gesproken worden. De Quick op de Meir en de Shoarma-zaak om de hoek zitten ook altijd vol, wat zeer goed is voor onze economie. Ik ben oprecht blij voor u dat De Kleine Zavel in de smaak valt, maar u zou ook mijn opinie moeten kunnen respecteren. Trouwens prijzen van beide avonden zijn echt!!
St. Etienne

Gepost door: St Etienne | 29-05-12

Godevaart is dat niet met een d??

Gepost door: bart | 29-05-12

Voila, dat is nog eens een echt artikel waarbij iemand voor zijn ongezouten mening durft uit te komen....want wij (te) brave Vlamingen slikken werkelijk alles....zowel figuurlijk als letterlijk.
Wordt het niet eens tijd dat we terug zelfstandig leren denken en niet langer alles aanvaarden wat ons wordt ingelepeld? Dit zou minstens onze smaakpapillen een boost geven in de goede richting. En als iedereen fatsoenlijk leert te proeven zullen alle koks verplicht worden hun uiterste best te doen, wat de gastronomie ten goede zal komen.

Gepost door: mike | 01-06-12

Sinds wanneer heeft Peter Goossens verstand van "eten" ?
Laura, ipv energie te verspillen aan nutteloze reactie, beter tijd investeren in taal- en schrijfcursus !

Gepost door: stef | 08-06-12

Van een land dat beweert een gastronomische keuken te hebben, is het natuurlijk te verwachten dat mensen zo geobsedeerd raken door de minste afwijking van wat zij denken te mogen eisen, dat ze beginnen doorslaan naar een aan debiliteit grenzende arrogantie. Vooral te herkennen aan pseudo-professionele "beoordelingen" die het niveau van de gemiddelde lezersbrief in Het Laatste Nieuws niet overstijgt. Ik zou zeggen, let wat op je bloeddruk kerel. Zo belangrijk is dit toch echt allemaal niet? Ga dan naar een sterrenrestaurant en laat in vredesnaam je eigen wijn thuis, want dat is pas echt degoutant gedrag. Ik heb in de laatste 10 jaar 3 keer bij de kleine zavel gegeten (het uitgebreidste menu met aangepaste wijnen) en ik heb er telkens genoten, extra tipgeld meer dan waard.

Gepost door: Zomaar een Hollander | 25-01-13

Wijnkaart : "verdiend" met een T ! Of het verhaal van de pot die de ketel verwijt dat hij zwart ziet.

Gepost door: antoon meert | 23-03-15

De commentaren zijn gesloten.