29-04-08

Long Jing Groene Thee

Vorige week ben ik teruggekomen van een 10-daagse trip in Shanghai (China). IK heb veel gezien en bijgeleerd. Ik ben bv nu zeer handig met Chinese sticks tijdens maaltijden. De ontdekking voor mij was toch de Chinese thee's. Er zijn tal van verschillende thee's, die dan vooral in het Westen vaak in verschillende categorieën worden ondergebracht: groene thee's, zwarte thee's, rode thee's, witte thee's, ... Feit is dat al deze thee's afkomstig zijn van de theestruik Camellia Sinensis en variaties ervan. Voor mij, maar ook voor miljoenen Chinezen is de Long Jing thee de lekkerste. Deze groene thee, dat vroeger alleen voor de keizer bestemd was, is afkomstig uit de heuvels rond de stad Hangzhou (200km ten westen van Shanghai). De jonge groene blaadjes worden begin april geoogst, zodat ik op de ideale tijdstip in China was om een voorraad aan te schaffen.

De groene blaadjes (die op zich geurloos zijn) worden gedroogd in een grote electrisch verwarmde trommel. Deze stap is essentieel voor alle groene thee's, vermits dit de verdere fermentatie van de blaadjes (waarbij enzymatische oxidatie zal plaatshebben) gaat stopzetten. Het is pas na deze stap dat een bijzonder verfijnd complexe geur en smaak zal tevoorschijn komen. De thee zit vol vitamine C en heeft een hoge concentratie aan Catechine (antioxidant). Er zijn verschillende kwaliteiten en de prijs varieert van 5€ tot 20€ voor 50g. Niet goedkoop dus.

Er is mij aangeleerd hoe een ideale Long Jing thee te maken. Men gebruikt vooreerst een zeer kleine theepot. Het water moet zeer zuiver zijn en wordt na het koken gekoeld tot ongeveer 80°C. De aanraking van het water met de theeblaadjes mag maximaal 2 à 3 minuten duren. De eerste "flush" wordt via de kleine tassen (om deze op te warmen) weggespoeld. De volgende flushs zijn drinkbaar. Er wordt aanbevolen tot maximaal 9 flushs per hoopje theeblaadjes te nuttigen.

Ik heb in het Westen nog nooit dezelfde kwaliteit kunnen aanschaffen dan wat ik ginder heb aangekocht...

12:20 Gepost door St Etienne in Thee | Permalink | Commentaren (1) | Tags: groene thee, long jing |  Facebook |