19-09-11

Ode aan Gamay??

 

gamay,poulsard,beaujolais,lapierre,beauger,overnoy,thiebaud,wijn

Het begon eigenlijk als een grap, een boutade. Ik schreef enkele jaren geleden op deze blog dat Gamay de koning van alle druiven was. Weg met Merlot, Syrah en Cabernet! Later vatte ik het samen met de woorden dat wijn gemaakt van de Gamay-druif met elk gerecht te combineren was: een stukje vlees, een lekkere vis, wat stinkende kaas, een bord charcuterie,  … noem maar op, het wijntje zou het wel overleven. Wat zeg ik, het zou het gerecht naar ongekende hoogtes stuwen. En zoals bij Wikipedia wordt fictie realiteit, Het onbeduidend druifje wint (en daar heb ik niets, maar dan ook niets mee te maken) meer en meer aan populariteit. Het wordt nu zelfs te pas en te onpas vergeleken met Pinot noir, for God’s sake.  Er is duidelijk een tendens naar meer drinkbare wijn, vol sap en zonder pretentie. En eigenlijk voorspel ik zelfs een hype: ‘een gamay uit BoJo, voor mij aub’. ‘Doe maar eentje van de 6 zonder zwavel’. Iedereen blijkt nu Lapierre te kennen, wat zeg ik, hij blijkt iedereens’ vriend te zijn geweest. ‘Ja, die dekselse Marcel’. ‘The Stone’! En het gaat nog verder, en dit heb ik van een wijnbouwer: iedereen heeft nu zelfs Jules Chauvet, de godfather van natuurlijke wijnen en negoce van Gamay-wijnen, ooit wel eens ontmoet, zelfs als het mathematisch omwille van de leeftijd onmogelijk blijkt te zijn. ‘Ja, Mijnheer, ik heb ook wel eens aan tafel gezeten met  Jules en lol dat we getrapt hebben. Lekker achterover geslagen de talrijke glazen wijn’. Klopt niets van. Mijnheer Chauvet was droger dan een wolle sok, na een beurt in de droogkast. 'Geen greintje plezier,' aldus de bejaarde wijnmaker.

We zijn nu enkele jaren later en ik sta nu bij vriend, kennis en wijnwereld bekend als een Gamay-liefhebber, of eigenlijk een promoter van deze edele druif. Niets op tegen. Er zijn ergere dingen in het leven. Vraag het maar aan Garry Glitter.

Ik hou van de Beaujolais-streek, waar mocht u het niet weten, Gamay nogal wat aangeplant staat. Leuke streek, dat ik toch 2 tot 3 maal per jaar moet bezoeken (net zoals Jura eigenlijk). Het is niet al te ver, je kan er lekker eten en goedkope wijn kopen. Ik heb hier en daar mijn adressen, die ik hier op deze blog al uitvoerig heb vermeld. Je blijft, ondanks de herhaaldelijke bezoeken, dingen ontdekken: een nieuw restaurant, een bio-shop, een wijnboer die al zo veel jaren lekkere wijnen maakt in de schaduw van de grote 'natuurlijke' namen (kent u trouwens de wijnbouwer met de bijnaam l’Avion?). Maar er worden nog in een andere streek lekkere Gamay’s gemaakt, namelijk in de meest onderschatte wijnregio in Frankrijk: de Auvergne, een gebied met een zeer ver wijnverleden, dat nu volledig lijkt uitgeroeid te zijn. En wat blijkt nu: het is daar tussen de uitgestorven vulkanen, dat wijnboeren zoals Stephan Majeune, Jean Maupertuis, Patrick Bouju en nog enkele anderen fantastiche zuivere wijnen produceren. Trouwens de lekkerste Gamay dat ik dit jaar gedronken heb is die van Pierre Beauger, de V.I.T.R.I.O.L. 2009. Man, man, zo lekker. 

Picture 119.jpg

Goed, de Gamay. Eigenlijk, vind ik het fijne aan deze druif dat het de bodem (eigenlijk het terroir om vollediger te zijn) zeer mooi weergeeft. Je kan dus duidelijk een Fleurie van een Morgon onderscheiden. De eerste is zeer vrouwelijk, bloemig en fluwelig in tegenstelling tot een meer mature en krachtiger wijn. Je kan zelfs, als de wijn zuiver gemaakt wordt, het verschil tussen een Cotes du Puy en een Morgon detecteren. Probeer het eens!

Maar dames en heren, eigenlijk is Gamay ook maar een simpel druifje, vinden jullie ook niet? Het mist toch wel wat complexiteit, zelfs als het afkomstig is van het beste terroir. In magere jaren zijn Gamay-wijnen zo verdund dat je beter druivensap drinkt. En van dat combineren met voedsel, vergeet het. Een stukje vlees met wat smaak, zal elke Beaujolais de das om doen, zeg maar dat St. Etienne het gezegd heeft. Bij kaas kan je beter een Savagnin drinken. Dat passeert veel beter. En ik moet bekennen dat ik in rood meestal Poulsard-wijnen drink, zeker als ik leuke vrienden in de buurt heb. Vaak zijn deze wijnen uit Jura sappiger en zeer zeker complexer dan Gamay-wijnen. Ooit al eens een Overnoy of Thiebaud (wow, de 2009, voor beiden) gedronken? Het wordt wel eens tijd… Serveer Gamay aan je schoonfamilie.  

22056_100275793340680_100000747784625_5669_7130431_n.jpg

10-03-10

Intens genieten

Weinig te melden... 

Wel intens genoten van een Chenin Blanc 1996 van Eric Callcut, een Cabernet Franc 2006 van Reynald Héaulé in combinatie met 12-weken gerijpte Limouzin rundsvlees van beenhouwerij Rondou (bedankt BDC voor de info en Amaronese voor de practische afhandeling), van oude Beethoven-opnames van Maria Grinberg (tja, ik ben een oude zak), van de eerste lente-zon (het volstaat uit de wind te zitten), Altiplano en Das Weisse Band, van de fantastische maand-menu in Couvert Couvert (met dank aan Wine Jokey voor de tip, en inderdaad het gerecht met vis en wortelen met steranijs in verwerkt, was hemels), de eerste ontmoetingen met Herta Müller en Haruki Murakami, en tenslotte mijn eerste aardbeien van 2010 (godzijdank niet aan 500 euro per kilo).

real_03

Ik kijk alvast ook uit naar de volgende wijnproeverijen van mijn "maten", waarbij zeer interessante wijnbouwers zullen aanwezig zijn:

True Great Wines op 19-20 maart: <http://vinature.skynetblogs.be/>

Troca Vins Naturels op 27-28 maart: http://www.troca-vins-naturels.be/index.asp?LID=13

Vinikus op 27-28 maart: http://www.vinikus.be/index_bestanden/Page1340.htm

Divino op 29-30 mei: http://www.divino.be/index.html

En last but not least, mocht je op zoek zijn naar een reden om naar "den Elzas" te rijden tijdens het weekend van 8-9 mei (Wouter, bedankt voor de tip): http://salondesvinslibres.over-blog.com/

60-9a7dd26d9e0f96d133b28c5e1ad2cece

06-02-10

Wijnblogdagen: ode aan één fles Vin Jaune en één stukje comté

sommelier-11

Ik heb nogal wat bewondering voor de kunde van sommigen om de perfecte wijn te selecteren bij een gerecht. Ik zal geen namen noemen, maar  lezers van deze blog zullen wel weten over wie we het hebben en allicht kent u ook wel enkele lieden die het kunnen. Elke wijnliefhebber heeft trouwens toch een beetje verstand van wat kan gecombineerd worden met een bord en vooral wat niet kan. Anderzijds heb ik het grootste misprijzen voor professionelen die beweren deze kennis te bezitten, maar het in de praktijk totaal niet kunnen. Ik ben al lang geleden gestopt om systematisch aangepaste wijnen te bestellen bij een menu op restaurant (er zijn uitzonderingen!!!), daar ik soms de grootse flutwijnen voorgeschoteld kreeg, en die bovendien niet echt complementair waren met het voedsel voor mijn neus. Neen, geef mij maar de wijnkaart en ik bestel wel een fles ..., als er echte wijn op de kaart staat tenminste.

Bij mij past trouwens een goede fles wijn nogal gemakkelijk met vele gerechten. Zo durf ik een fles Gamay tegenover heel veel lekkers te plaatsen. Een bord charcuterie: hier is mijn Gamay. Vis? ik heb nog een fles Fleurie staan. Vandaag is het kip! Laten we de 2006 van Métras openen. Runds- of varkensvlees? Waarom geen Gamay? Pasta ... vergeet die Berlusconi-stemmers, laten we iets Frans drinken, ja, een Gamay. Bij Pizza kan trouwens ook Gamay gedronken worden. Een zomerse sla: een licht gekoelde Beaujolais. Kazen: uiteraard wit, maar als het rood moet, liefst een Gamay.  Een broodje Bakpoa? Mmmh lekker, met een Gamay.

3345267156_2502bef16c

Recent heb ik wel een zeer lekkere combinatie op tafel getoverd. Is het u trouwens ook al opgevallen dat een typische streekgerecht vaak zeer compatibel is met de plaatselijke wijnen uit de streek? Maar kijkend naar de essentie, de ruwe simpele streekproduct; hoe vaak is het niet dat de wijn uit dezelfde streek, daar perfect bij past? Zo associeer ik vaak witte Loire-wijnen met de lekkere plaatselijke geitenkazen dat er geproduceerd worden. De worsten uit Beaujolais: inderdaad, u weet wel welke wijnen daar bij passen. De fantastische zeevruchten van de westkust van Frankrijk gaan wonderwel samen met een goede Muscadet. U kent  allicht wel nog wat meer voorbeelden...

Comte

Deze keer was de perfecte match één die ten huize St. Etienne vaak op tafel komt: een stukje oude Comté en een Savagnin.  Wij hadden deze keer een uitstekende 30 maanden oude Comté kaas uit een winkeltje in de Jura (en geloof mij, dergelijke kwaliteit vindt je hier niet, ook niet bij de beste kaaswinkels in BNL - trouwens voor de insiders, dit was niet het winkeltje in Poligny) en dit werd begeleid door allicht het beste wat ik ooit al gedronken heb (en dit nu voor de 2de keer - nog steeds mijn oprechte dank aan RDG voor de eerste fles), een Vin Jaune 1999 van Pierre Overnoy/Emmanuel Houillon. Fucking Hell!!! We werden er stil van...

 

 

(nog steeds stilte)

 

 

Sssstt...

 

  

 

 

Einde...

 pierre-overnoy-2

PS 1 aan mijn wijnvrienden: ik heb nog 2 flessen 1999 op de kop kunnen tikken

PS 2 Bij het zoeken naar wat foto's op het net, deze alinea teruggevonden:  the most sought-after of all vins jaunes is the rare version made by Pierre Overnoy, made in miniscule quantities in selected vintages before he retired in 2001. With his avoidance of sulfur, his 1998 was deeper in color than the other wines on the table, but that was hardly a fault-its resonant depth and sophisticated complexity of aroma elevated this wine above the rest, finishing with astounding intensity, subtlety and length. It was the sort of wine that prevented you from putting anything else in your mouth for another five minutes after each sip, its panoply of flavors fiercely gripping your palate and refusing to let go. The phrase "wine of meditation" is often overused, in any language, but Overnoy's vin jaune, in any vintage, is one of the few wines that truly merits the description. Peter Liem, senior correspondent and wine critic for Wine & Spirits magazine

PS 3 voor het adres van het winkeltje: mail mij (maar hou het stil)

11:16 Gepost door St Etienne in Wijn: allerlei | Permalink | Commentaren (10) | Tags: vin jaune, wijnblogdagen, comte, pierre overnoy |  Facebook |

06-01-10

Blind wijn-raden van op afstand ... het kan

Tussen Kerst en Nieuwjaar krijgen we zoals de traditie het oplegt de nodige kerst- en nieuwjaarsboodschappen in de vorm van prentkaarten, maar ook meer en meer per email. U kent het wel: een mailtje met een flauw prentje, aangevuld met een boodschap opgeraapt bij de bond zonder naam ("vrede op aarde voor iedereen"), en om het compleet teenkrullend te maken gestuurd met een muziekje waar zelfs een oude halfdove hond van gaat janken. 

Het kan uiteraard beter. Men neemt bij de eerste sneeuw met het hele gezin de auto, gevuld met het trapje dat men gebruikt bij het schilderen en een doos kerstversiering, richting de mooie Ardennen. Ter plaatse aangekomen probeert men evenwichtzoekend op het trapje het hele gezin, bij een zonet versierde kleine spar, vanuit een originele perspectief vast te leggen. Succes en veel gelach verzekerd bij de ontvangers van de foto. Echt gebeurd trouwens, en wij waren ontvanger.

00207403_medium

Men kan ook zo gek zijn van wijn en alleen maar gelijkgezinde wijngekken prettige feestdagen toewensen per email (de andere Belg op de distributie-lijst was de natuurlijke wijnbouwer Frank Cornelissen, wonende op de Etna), en zo kreeg ik deze foto met de volgende boodschap van Pierre Jancou: bonnes fêtes. Kort maar krachtig en op de foto is duidelijk te zien waar het om draait in deze wereld: wijn. Inderdaad, Pierre, de wereld zou er beter aan toe zijn als we allemaal wat meer lekkere wijn zouden delen met elkaar. Pierre Jancou is ex-eigenaar van wijnbistro Racines in Parijs en had voorheen een schitterende cave-a-vins, La Crémerie genaamd. Hij heeft enkele maanden geleden alles verkocht, duidelijk een baard laten groeien en opent weldra een table d'hôtes in een door hemzelf gerestaureerde hoeve in de regio La Drôme, weg van alle drukte en heel dicht bij zijn gezin. Conclusie: een mens wordt slimmer met de jaren. En tijdens de wintermaanden dragen mannen een baard in La Drôme.

Op de foto is dus een karaf wijn te zien, met een mooie weerkaatsing van de huizen aan de overkant van de straat. Pierre heeft duidelijk met zijn linkerhand de foto zelf getrokken. De belangrijkste vraag was, wat mij betreft toch, wat voor wijn is Pierre aan het drinken? Pierre is de persoon die in Parijs lakoniek Monsieur Sans Soufre werd genoemd, daar hij de laatste jaren weigerde een fles met één picogram toegevoegde sulfiet te verhandelen. Dit kan dus alleen maar in Parijs alhoewel hij ook plannen had om in New York Racines te openen, maar zoals hierboven gemeld is hij het iets rustiger aan gaan doen. Het leuke aan Pierre is dat hij ter plaatse bij de wijnbouwers gaat proeven en de beste vaten bestelt, waarbij hij eist dat er tijdens de botteling geen sulfiet wordt toegevoegd. Zo heeft hij als enige op deze aardbol recente wijnen van Claude Courtois zonder sulfiet in zijn kelder. Zelfs de wijnbouwer heeft deze niet.

Alhoewel Pierre de Zwitserse nationaliteit heeft in combinatie met wat Italiaans genetisch materiaal drinkt hij bijna uitsluitend Franse wijn. Pierre kent zijn wereld en zal dus zichzelf niet fotograferen met rommel in zijn hand. Ik weet dat hij zot is van de wijnen van Jean Marc Brignot uit de Jura, maar ook van Pierre Beauger uit Auvergne. Aan de kleur te zien is het geen Poulsard, maar zou het wel een Gamay uit Auvergne kunnen zijn. Het is ook duidelijk nog een jong wijntje. Bijgevolg was mijn antwoord naar Pierre: "Un VITRIOL 2005 de Pierre Beauger? Et aussi bonnes fêtes à toi et ta famille. St."

Groot was mijn verbuistering toen ik 20 minuten later van Pierre het volgende veelzeggende antwoord kreeg: Oui, mais 2006...

Ik snak momenteel om naar La Drôme te vertrekken, aan Pierre's tafel aan te schuiven en zijn kelder in te duiken.

Het zal voor de lente zijn...

01_verser2

13-11-09

Een wijntip ... ne witte shenin


Bericht aan Rick en Thomas:

Schrik niet, dit is geen open brief, waarbij ik jullie een beetje belachelijk ga maken....

Ik weet dat jullie beide Chenin Blanc liefhebbers  zijn. Mensen die deze druif een warm hart toedragen hebben bij mij een streepje voor, echt waar. Ik durf niet zeggen dat het mijn lievelingsdruif is, want dit zou onrecht doen aan de anderen. Het is zoals bij je eigen kinderen, je kan moeilijk zeggen dat er één je favoriet is. Soit, feit is dat ik veel flessen van deze druif in mijn kelder heb liggen, meestal in droge versie, daar ik wel halfzoete of zoete wijn apprecieer, maar eigenlijk zo goed als nooit thuis drink. Ik vermoed dat jullie ook wel wat in vooraad hebben, en dat jullie steeds op zoek zijn naar ontdekkingen.

Zeer recent hebben we "en petit comité" wat wijnen geproefd, waarvan enkele zeer hoge toppen scheerden, maar er was één wijn die daar nog bovenuit stak. En inderdaad, het was een Chenin Blanc. Het was een wijn van de overleden Pierre Weyand.  De droge wijn uit Anjou was de « Le Paradox des Bonnes Blanches 2004 ». Voor meer uitleg over deze wijn verwijs ik naar Wouter De Bakker van Wouter Wine Consult.

Ik zou bij deze jullie willen aanraden wat flessen van deze cuvée aan te schaffen. Ik weet het, het is niet spotgoedkoop, maar neem van mij aan dat het de moeite is. De wijn is puur natuur, maar zal gezien zijn potentieel zeer lang kunnen bewaren. Als dank voor mijn tip, zou ik mezelf graag uitnodigen om binnen 10 jaar bij jullie thuis een flesje te kraken. Indien jullie geen ideale kelder hebben, dan zullen we er maar 5 jaar van maken. Ik weet het, het is niet gebruikelijk dat iemand zichzelf uitnodigt bij een vreemde, maar ik doe het toch. Mochten jullie ook wat tips hebben, dan hoor ik het graag. Liefst iets met Chenin Blanc.

Loire

08-11-09

Een niet de missen proeverij: geloof mij

 decoration

Bent u ook één van die vele wijnliefhebbers die Megavino aan zich heeft laten voorbijgaan? Drinkt u ook graag zuivere wijnen, die niets te maken hebben met de  industriële rommel die overal wel te krijgen is. Of heeft u interesse om eens kennis te maken met natuurlijke wijnen en enkele van hun makers? Dan zou ik u aanraden van een gaatje in de agenda te vinden op zondag 15 november tussen 14 en 19u. De proeverij is georganiseerd door Troca Vins Naturels en Wouter Wine Consult. De plaats van ontmoeting is restaurant Couvert Couvert in Heverlee, toevallig één van mijn lievelingsrestaurants.

decoration

Wie komen er? Vooreerst, wat mij betreft, twee toppers uit de Elzas: Christian Binner en Patrick Meyer. Vooral van deze laatste heb ik de laatste twee jaren flessen Pinot Noir, Riesling en Sylvaner gekocht, gedronken en bewaard. Dan het prototype van drinkplezier, de sympathieke Marc Pesnot uit Pays Nantais. Zijn Miss Terre 2007 staat hier op deze blog al lange tijd in de categorie "Lekkere wijnen". Christian en Natalie Chaussard maken zuivere mineralige Coteaux du Loir en Jasnières. Ik ben zeer benieuwd naar hun nieuwe wijnen. Josette Médau is de weduwe van de onlangs verongelukte Pierre Weynand uit Anjou. Pierre is de man die de wijngaarden van Eric Callcut (één van mij absolute favorieten) heeft overgenomen. Ik heb zeer recent enkele wijnen van dit domein geproefd. Ik zal een tip geven: één van die cuvée's was één van de beste wijnen dat ik dit jaar geproefd heb, en zal weldra in mijn kelder vertoeven. En dan is er een zeer jonge wijnbouwer die toch wel indruk maakt met zijn eerste oogst: Etienne Thiebaud uit Jura. Ik heb recentelijk zijn Chardonay 2007 toegevoegd aan mijn "Lekkere wijnen". Er wordt 5 euro inkom gevraagd.

decoration

16-08-09

Dood van een onbekende wijnbouwer: Pierre Weyand

Pierre Weyand, 51 jaar, heeft ons in juli verlaten. Zijn dood in de wijngaard herhinnerd ons aan de gevaren van een op het eerste zicht ongevaarlijk beroep van wijnbouwer. Pierre is onder zijn eigen traktor geraakt in een wijngaard in Saint-Aubin-de-Luigné, een klein gemeente in vallée du Layon. Josette, de weduwe heeft beslist om de moeilijke weg die zij beiden zijn begonnen verder te zetten. Zij zal nu de 2004 en 2005 bottelen (van lange vatrijping gesproken) en 2009 zal haar eerste oogst zijn zonder haar man.

 degustation-pierre-weyand

Het is duidelijk dat het domein echt van plan was om het allerhoogste te bereiken. Het koppel had in 2001 een deel van de wijngaarden van Eric Callcut overgenomen uit liefde voor authentieke wijnen. De fantastische website van het domein spreekt boekdelen over hun filosofie en beroepsernst:

http://www.unvindeterre.fr/ 

Zijn dood heeft uiteraard geen aandacht gekregen in de gespecialiseerde media. Hij was geen Didier Dagueneau of andere bekende naam, maar gewoon een nobele onbekende dat zijn levensdroom aan het vervullen was. Er zijn tientallen wijnbouwers die jaarlijks een anonieme dood tegemoet gaan met mechanische toestellen, maar ook door CO2 vergiftiging in de kelder.

De wijnen van het domein zijn te verkrijgen bij Wouter De Bakker - wouterwineconsult.

08:25 Gepost door St Etienne in Wijn: allerlei | Permalink | Commentaren (1) | Tags: pierre weyand |  Facebook |

03-07-09

C'est Magnifique

  

 

En sorry voor de reclame...

13:46 Gepost door St Etienne in Wijn: allerlei | Permalink | Commentaren (0) | Tags: c est magnifique |  Facebook |

02-07-09

Klimatische verandering aan de hand van druifgrootte op 2 juli

 

Pierre Overnoy heeft sinds 1990 een boeiende studie gedaan. Zoals in het verleden maakt hij gebruik van katholieke feestdagen om de groei van de druif te vergelijken van jaar tot jaar. Zo is de datum van 2 juli belangrijk. Normaal zijn we dan na de bloesem en kunnen er druiven gedetecteerd worden, soms zo klein als speldenkoppen, soms zo groot als olijven. Er wordt om tot volle maturiteit te komen van de druif 100 dagen na de datum van het bloesem gerekend. Het leuke is dat hij één druiventros geplukt op 2 juli van elke jaar in een bokaal op sterk water bewaart (sinds 1990 dus). Zo is Pierre ervan overtuigd dat er een duidelijke klimatische verandering (zeg maar opwarming) op te merken valt. Kijk maar naar volgende film:

http://www.tsr.ch/tsr/index.html?siteSect=311201&sid=...

 

decoration

16-06-09

Open Flessen Dag: zondag 28 juni in Leuven

Wouter De Bakker (van Wouter Wine Consult) organiseert op zondag 28 juni een Open Flessen Dag in restaurant Het Land aan de Overkant, Schreursvest 85, 3001 Heverlee (Leuven) en dit van 13u t.e.m. 19u.

Op de proeftafel staan o.a.

- De fantastische Sparklings van Iron Horse Vineyards uit Sonoma, Californië (USA).

- De natuurlijke wijnen van Etienne Thiebaud, nieuw jong talent uit de Jura.

- Enkele exclusieve Champagnes van Emmanuel Lassaigne en Michel Fallet, eveneens een fantastische Pinot noir van Jacques Beaufort.

- Dorstlessende en zuivere Muscadet van Marc Ollivier. 

- Zwavelloze Gamay uit Morgon van Jean-Paul Thévenet.

- De nieuwe zomerwijnen van Jean-François Coutelou uit Languedoc.

- Italiaanse finesse uit Valtelinna (Ar.Pe.Pe.), Toscane (Villa Rosa) en Piemonte (Bera).

- Halfzoete Rieslings van Decanter Man of the year Ernst Loosen.

Alleen voor de Champagne van Fallet Prevostat is deze proeverij al de moeite waard. Voor een leuk bezoek-verslag verwijs ik naar hier (artikel is van de blog IkWilWijn). De Champagnes van Lassaigne zijn top. Ik hou ook ontzettend van de Morgon's van Jean-Paul Thévenet. Allen daarheen...

lassaigne

 

 

19:39 Gepost door St Etienne in Wijn: allerlei | Permalink | Commentaren (5) | Tags: wouter wine consult |  Facebook |

17-04-09

Aankondiging van een mooie wijndegustatie

Tijdens het weekend van 2-3 mei organiseert Hans Dusselier van De Wijnfolie een zeer interessante wijn-degustatie. Er zullen niet minder dan 19 wijnbouwers en andere leveranciers van lekkere producten aanwezig zijn. Voor meer info: http://www.natuurlijkewijn.be/

17:33 Gepost door St Etienne in Wijn: allerlei | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

19-02-09

7 wijnbouwers uit de Loire op bezoek ...

Op zaterdag 28 en zondag 29 maart verwelkomen Hilde Versraete en Jacques Masy (0476/88.32.15) van Troca Vins Naturels  7 wijnbouwers uit de Loire, waaronder Michel Augé (zie foto), Pascal Potaire en Marc Pesnot om er maar enkele op te noemen. Het zijn 7 schitterende wijnbouwers die jullie willen laten kennismaken met hun "echte" wijnen.   Op 28/03 heeft de degustatie plaats in Roeselare (in Jacques' privé-tuin, in een opgewarmde feesttent) en op 29/03 in Leuven: Het Land aan de Overkant . Er is ook de mogelijkheid om op 28/03 met de wijnbouwers aan tafel te schuiven. Voor meer informatie: http://www.troca-vins-naturels.be/index.asp?LID=13 . Ik ben zeker van de partij...

decoration

21:29 Gepost door St Etienne in Wijn: allerlei | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

24-01-09

Wijndegustatie: aankondiging (Shit, alle plaatsen zijn al volzet)

Bij deze wensen wij u uit te nodigen voor een "ultieme degustatie".  Deze keer zal onze goede vriend Wouter De Bakker ons tien Roussette de Savoie Cru Marestel laten proeven uit de jaren 70 en 80.  Dit zijn zeer zeldzame wijnen waar u waarschijnlijk maar één keer de kans krijgt om ze te proeven.

Noteer daarom alvast volgende datum in uw agenda: maandag 9 februari 2009!!!!

Om 20u wordt u verwacht op volgende locatie:  Restaurant "Pierre pour les amis" Dorpstraat 46 te 9667 Horebeke.

Zoals steeds zijn er maximaal twaalf plaatsen ter beschikking, voorbehouden aan de eerste twaalf inschrijvingen.  U kan zich inschrijven door ons te mailen.

Betaling dient ter plaatse te geschieden. Prijs voor de wijnen en maaltijd bedraagt 50 euro.

Enkele traditionele afspraken:

- Alles wordt blind geproefd om voorkennis uit te sluiten

- Interactie wordt verwacht

- Iedereen neemt deel aan het gerecht omdat de zaal en het gebruik van de glazen gratis wordt verzorgd door Pierre.

 

Met vriendelijke groeten,

De Proevers van de Ultieme Degustatie

17:46 Gepost door St Etienne in Wijn: allerlei | Permalink | Commentaren (0) | Tags: wijndegustatie, marestel |  Facebook |

03-01-09

ABC van de wijn

Deze morgen wat rondgehangen op het net, verschillende kranten-sites bezocht en wat op enkele wijnblogs blijven plakken. Bij Vinejo heb ik een éénvoudige alfabetische lijst van woorden die betrekking hebben op wijn, ontdekt. Dergelijke lijsten zeggen veel over een persoon zijn smaak, voorkeur en kennis. Om die reden heb ik dan ook een dergelijke lijst gemaakt:

Alsace

Bistrot à vin

Chenin Blanc

Drinkwijn

Egly Ouriet

Fleurie

Gamay

Herdeleau

In côt we trust

Jean-Marc Brignot

Klei, Nicolaas

Loire

Macération Carbonique in Morgon

Naturels

 Overnoy, Pierre

Pinot Noir

Quarts-de-chaume

Riesling

Savagnin

Thévenet

Ugni Blanc

Vin Jaune

Wijnvriend

Xerez

Yvon Métras

ZinZins du Vin

 

Het is frappant dat je voor de grote meerderheid van de letters niet eens moet nadenken, waarbij de woorden, namen of appelaties vanzelf komen (Fleurie, Gamay, Pinot Noir, Loire, ...). Bij enkele letters moet je iets langer nadenken (Herdelau, wat de naam is van een fantastische cuvée van Michel Augé, Régnié & Xerez). De letter M plaatste mij voor een dilemma. En één bepaalde letter heeft mij zeer veel moeite gekost. Uiteindelijk is het de druif Ugni Blanc geworden, wat een synoniem is voor Trebbiano, dat gebruikt wordt bij bv. Cognac.

Côt is een druivensoort dat beter bekend is als Malbec. Nicolaas Klei is een Nederlandse schrijver, die enkele boeiende (pretentieloze) wijnboeken heeft gepubliceerd. En last but not least, Les ZinZins du Vin is een unieke wijnbar/winkel in Besançcon.

 

642562522_85007e5fef

12:46 Gepost door St Etienne in Wijn: allerlei | Permalink | Commentaren (1) | Tags: abc |  Facebook |

26-04-08

Een niet te missen degustatie op 24-25 mei

Bij deze wil ik iedereen aanraden naar het Salon van de Natuurlijke Wijn te gaan op 24-25 mei, georganiseerd door Troca Vins Naturels en Wijnfolie. Plaats van evenement is Oostkamp op zaterdag en Heverlee op zondag. Er zullen 9 wijnbouwers aanwezig zijn. Voor meer info: http://www.natuurlijkewijn.be/

21:31 Gepost door St Etienne in Wijn: allerlei | Permalink | Commentaren (0) | Tags: natuurlijke wijn, degustatie |  Facebook |