29-11-08

Wijnbespreking: Beaujolais

 

Charly Thévenet Régnié 2007: Waarschijnlijk de beste Beaujolais uit 2007. De 25-jarige zoon van Jean-Paul Thévenet heeft een 1,5 hectare 70-jaren-oude wijngaard in Régnié en een 1 hectare oude wijngaard in de Beaujolais-Villages regio gekocht. Hij werkte 2 jaren bij Marcel Lapierre en 3 jaren bij zijn vader. Het regenachtig 2007 is zijn eerste oogstjaar en het is een schot in de roos. Hij heeft het risico genomen te wachten met oogsten tot de droge weken in oktober in tegenstelling tot alle anderen (ik vermoed dat als je thuis nog woont en je ouders je financieel steunen, dat er veel meer risico's kunnen genomen worden). Deze wijn heeft alles wat een mooie Beaujolais te bieden heeft. In de neus mooi rood fruit (kersen), viooltjes en mineraliteit (graniet). De aanzet is enorm fruitig, onderbouwd met een goed geïntegreerde aciditeit. De structuur is elegant en complex (mineraliteit) en je proeft duidelijk dat er rijpe druiven geoogst zijn. De eerder beschreven aciditeit zorgt voor een lange nadronk dat nog steeds fruitig proeft, met minimale toetsen van kruidigheid (dat intenser wordt naarmate fles open is). Mocht u een betere 2007 kennen, laat het mij dan weten....Deze wijn is bij Divino te verkrijgen.

news_charly_thevenet

Heel interessant wordt het om deze wijn binnen enkele jaren naast mijn andere Beaujolais-aankopen van de laatste jaren te proeven: Lapierre Morgon 2001, Métras Fleurie Printemps 2004 & Fleurie 2004, Lapierre Morgon 2005, Métras Fleurie 2006 & JP Thévenet Morgon VV 2006. Ik durf echt niet te voorspellen welke dan het beste zal proeven.

10:23 Gepost door St Etienne in Wijnbespreking: Beaujolais | Permalink | Commentaren (2) | Tags: charly thevenet, regnie |  Facebook |

24-11-08

Wijnbespreking: Beaujolais

Philippe Jambon Roches Noires 2005: na walsen mineraliteit en mooi fruit in neus. Grote concentratie voor een Gamay, dat wat wegheeft van een Pinot Noir. Aangename aanzet van rood fruit, dat weliswaar wat eindigt met een korte eindshot. Het geheel is nog niet volledig versmolten en zou in 6 maanden nog eens geproefd moeten worden.