11-07-09

Wijnbespreking: Elzas - Bruno Schueller

Gerard Schueller & Fils (Bruno) - Grand Cru Pfersigberg Riesling 2005

Sinds ruime tijd heeft zoon Bruno het 7 hectare groot domein in Husseren-les-Châteaux overgenomen onder het waakzaam oog van vader Gerard. Nogmaar zelden een domein tegengekomen dat bij mij zo'n extreme en uiteenlopende emoties teweeg brengt. Vaak zijn de wijnen gewoon niet lekker (teveel alcohol, te rijk, onevenwichtig, simpelweg mislukt en toch op de markt gebracht,  ...), maar in sommige gevallen gewoon hemels. Het typeert tevens het karakter van de wijnbouwer: een beetje non-chalant, maar met heel veel talent. Het probleem is dat hij ook zeer veel cuvées op de markt brengt (uiteraard in beperkte hoeveelheid, zodat het moeilijk is om er aan te geraken), zodat een ervaren amateur zoals ik zelfs door het bos de bomen niet meer ziet.

Feit is dat de cuvée's Pinot Noir van het domein vaak de lekkerste  uit de regio zijn, zonder meer. Hier durf ik mijn hand voor in het vuur steken. Ik ga zelfs een stap verder: persoonlijk ken ik weinig Bourgogne-wijnen die dezelfde sappigheid hebben als deze uit dit godvergeten gat in Elzas. Al de andere cuvées van het domein zou ik aanraden om te proeven alvorens te kopen. Gisterenavond nog eens een fles uit mijn kelder gehaald: een Grand Cru Pfersigberg Riesling 2005. Wat zou het worden? De eindconclusie is moeilijk. Mooie complex Riesling neus, met toesten van fruit en met de nodige mineraliteit. Ook zeer zuiver. In de mond zeer sappige aanzet met nadien de nodige vettigheid gevolgd door heel veel zuren. De zuren zijn echter te dominant naar het einde toe, wat het geheel toch onevenwichtig maakt (eigenlijk gefragmenteerd). Misschien nog wat jaren laten liggen alvorens een eindbalans te maken.

schueller2

Bruno maakt tevens een cuvée Pfersigberg Riesling "cuvée H". Ik heb gisteren dan ook besloten om op doorreis naar Italië te overnachten bij Bruno zijn ouders in hun primitieve chambre d'hôte, waar met wat geluk een fantastische avondmaal en zeer zeker een rijkelijk ontbijt geserveerd zal worden. Ik zal Bruno dan vragen een 3-tal toppers aan tafel te brengen, en daarbij moet de cuvée H 2005 ook tussen zitten. De wijnen van het domein worden bij De Wijnfolie en True Great Wines verkocht.

decoration