28-12-08

Wijnbespreking: Loire

 

 

 

decoration

Michel Augé van Domaine des Maisons Brûlées - Poussière de Lune 2002: natuurlijke topwijn uit de Vallée du Cher in Touraine. Het domein volgt de biodynamische beginselen, waarbij zeer veel tijd in de wijngaard besteed wordt. Veel aandacht gaat er naar het natuurlijk beschermen van de stokken ipv naar het bestrijden van ziektekiemen. Hier wordt geen synthetische meststoffen en pesticiden gebruikt. Michel is een ontzettende boeiende persoon, beetje filosofisch, maar vooral aimable, doodeerlijk en bescheiden. Deze wijn heeft dan ook alles wat ik zoek in een wijn. Het blijft een lekkere drinkwijn, maar overklast de meeste ervan. De neus is na het openen van de fles fijn en complex (bloemig, mineralig, zelfs een beetje kruidig), dat evolueert naar fruittoetsen. In de mond krijgt men een zeer aangenaam gevoel waarbij een zekere vettigheid, maar tegelijkertijd ook strakheid van de wijn opvalt. Deze wijn is dan ook van Chardonnay en Chenin Blanc gemaakt, ik geloof in een 50/50 verhouding. De mooie zuren zijn verantwoordelijk voor een lange finale van mooi fruit en mineraliteit. Deze wijn heeft dan ook 26 maanden gerijpt op oude vaten. Kan het nog beter? Ja. Dezelfde wijn de dag nadien..., vermits ik slechts een halve fles heb gedronken, omdat ik de verdere evolutie wou proeven. Ik zet dan meestal de kurk op de fles en zet de fles terug in mijn koele kelder. 24 uren nadien is de neus intenser en verder geëvolueerd naar fruit. Ook in de mond is alles wat intenser en waar ik de dag ervoor als een perfecte evenwicht zou bestempelen is het nu nog evenwichtiger. Misschien een les dat ik geleerd heb: gebruik nooit meer de term "perfecte evenwicht", want het kan nog beter... Deze wijn heeft geen mg SO2 meegekregen en de wijnen van Michel Augé zijn bij Jacques Masy - Troca Vins naturels te verkrijgen. Morgen drink ik een andere topper, de Suavignon 2004.

decoration